Το πρόσφατο πανελλαδικό τσουνάμι πυρκαγιών (μόνο τον Ιούλη έγιναν στάχτη πάνω από 132000 στρέμματα δάσους, με τα 40000 στρέμματα στη Δαδιά και τα 24500 στη Λέσβο -όπου το πύρινο μέτωπο σταμάτησε στη θάλασσα- να αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα του θλιβερού απολογισμού) και οι μετέπειτα πλημμύρες από τις βροχοπτώσεις, που μετέτρεψαν κεντρικούς δρόμους της χώρας σε ποτάμια παραλύοντας ολόκληρες περιοχές προεξάρχουσας της Αττικής, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την παντελή ανυπαρξία και ανικανότητα στοιχειώδους συντονισμού του περιβόητου επιτελικού κράτους της Δεξιάς, όπως και την κραυγαλέα και διαχρονική κυβερνητική αδιαφορία για την παραμικρή κάλυψη των εκκωφαντικών κενών σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό για δασοπροστασία-δασοπυρόσβεση και αντιπλημμυρική θωράκιση.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας Αττικής, από τα 414 εκ. ευρώ που προορίζονται για αντιπλημμυρικά έργα πιστώθηκαν μόνο τα 18 εκ. Από την άλλη πλευρά, η πάγια πολιτική πλήρους εγκατάλειψης της πυροπροστασίας -που παροξύνεται από την κυβέρνηση των «αρίστων» του Μητσοτάκη- έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων στην ουσιαστική απαξίωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, με τις 3600 κενές οργανικές θέσεις, τις ελάχιστες, ακατάλληλες και πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις πυροσβεστικών σταθμών και κλιμακίων, τον γηρασμένο στόλο των οχημάτων (μόνο το 15% εξ αυτών είναι ηλικίας μέχρι 10 ετών) να αποτελούν τις βασικές πτυχές της (κωμικο) τραγικής πραγματικότητας που συμπληρώνεται από τη δράση …αστυνομικών με ποτιστήρια στα πύρινα μέτωπα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η γαλάζια επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης -πέρα από τις γνωστές φαιδρότητες περί της «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού» απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή κτλ- περιλαμβάνει και την επίκληση της ατομικής ευθύνης (και) των πυροσβεστών με κάθε επισημότητα. Έτσι, με τροπολογία της η κυβέρνηση καλεί ξετσίπωτα τους πυροσβέστες «αν το θέλουν να κάνουν υπερωρίες μέχρι 4 οκτάωρα με αποζημίωση 20%. Και οι πυροσβέστες που το επιθυμούν να μπορούν να κάνουν 12 επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου». Όλα αυτά τη στιγμή που οι εποχικοί 5ετίας και 7ετίας αποτελούν σχεδόν το 40% του προσωπικού, καταδικασμένοι ούτως ή άλλως σε υπερεργασία (και) με τον θεσμό της «επιφυλακής»…