Ποινές – χάδι (1 χρόνος με αναστολή) στους υπεύθυνους της γαλακτοβιομηχανίας “Ήπειρος”

Έπεσε η αυλαία της πολύκροτης δίκης για τον θάνατο του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο εργοστάσιο “Ήπειρος”. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι: Ένας (1) χρόνος φυλάκιση με αναστολή για τους τρεις κατηγορουμένους, συγκεκριμένα για τον Διευθυντή του εργοστασίου, τον Πρόεδρο του ΔΣ και τον Τεχνικό Ασφαλείας.

Στη δίκη ο εμπειρογνώμονας αναφέρθηκε στο ότι αν υπήρχε ρελέ διαφυγής, ο 29χρονος Χρήστος πιθανότατα θα είχε σωθεί. Στη δίκη έγινε αναφορά σε αποκαλυπτική εσωτερική αλ­ληλο­γραφία μεταξύ των υψηλά ιστά­μενων της εταιρίας πριν το τραγικό συμβάν, όπου υπάρχει γραπτά καταγεγραμμένη η παραδοχή ότι η μη ύπαρξη ρελέ είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και, αμέσως μετά, η προτροπή να μην τοποθετηθούν ρελέ σε όλα τα ηλεκτρικά ερμάρια (σε ένα εκ των οποίων σκοτώθηκε τελικά ο Χρήστος Ζορμπάς) για να εξοικονομήσει η επιχείρηση χρήματα. Ένα αναθεματισμένο ρελέ, κόστους 14-44 ευρώ, για μια επιχείρηση με ετήσιο τζίρο (σύμφωνα με τις δικές της δηλώσεις) 50 εκατομμύρια. 

Ένας εκ των δικηγόρων της οικογένειας του άτυχου Χρήστου, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου μας είπε: «Η δήλωσή μας είναι ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που η οικογένεια του Χρήστου Ζορμπά έλεγε από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή υπήρχε εγκληματική αμέλεια από την πλευρά της εργοδότριας εταιρίας, γι’ αυτό το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση της καταδίκης για ανθρωποκτονία από αμέλεια και από αυτήν την άποψη θεωρούμε ότι σήμερα το δικαστήριο επισφράγισε αυτό που γνωρίζει όλη η κοινωνία της Άρτας, αλλά και όλη η Ελλάδα, ότι ο Χρήστος δεν πέθανε από δικό του λάθος, αλλά ότι το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα ήταν ένα εργοδοτικό έγκλημα!

Από κει και πέρα, όσον αφορά στο ζήτημα της ποινής, γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι η ποινή δεν θα ήταν ανάλογη του συγκεκριμένου αδικήματος και γι’ αυτόν το λόγο η ποινή που επιβλήθηκε και στους τρεις κατηγορουμένους είναι ένα έτος φυλάκισης με αναστολή. Και γι’ αυτόν το λόγο, επειδή οι ποινές είναι χαμηλές και δυσανάλογες με το αδίκημα που τελέστηκε, θα απευθυνθούμε προς την Εισαγγελία προκειμένου να ασκηθεί έφεση! Ένα δικαίωμα που φυσικά δεν το έχουμε εμείς, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να το ασκήσει ο Εισαγγελέας.
Για μας η ημέρα της δικαιοσύνης ήταν η μέρα όπου εκατοντάδες κόσμος συγκεντρώθηκε με καλέσματα του Ε.Κ. Άρτας και άλλων συλλογικοτήτων στην πορεία και συμπαραστάθηκε στην οικογένεια, με τους γονείς και την αδερφή του Χρήστου στην κορυφή της πορείας. Σήμερα η απόφαση αυτή επισφραγίζει την αλήθεια των λεγομένων μας και στέλνει ένα μήνυμα για να σταματήσουν, εντός εισαγωγικών, τα εργατικά ατυχήματα και να σωθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, ιδίως νέων ανθρώπων, όπως ήταν ο Χρήστος».

Η πραγματικότητα, τελικά, μιλάει από μόνη της. Για τα αφεντικά και τις μεγαλοεπιχειρήσεις οι εργαζόμενοι είμαστε απολύτως αναλώσιμοι, σαν εξαρτήματα που αν χαλάσουν απλά θα αντικατασταθούν, απλοί αριθμοί για να βγαίνει η δουλειά, δηλ. το κέρδος-υπεραξία  και δεν προτίθενται να σπαταλήσουν ούτε λίγα ευρώ, για τις ζωές μας.
Γ.Μ.