Παρά την επιχείρηση κατατρομοκράτησης και τη βιομηχανία επιβολής προστίμων, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε Άνδρο, Τήνο ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» -διάβαζε για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών, κυρίως γερμανικών, πολυεθνικών μεγαθηρίων και των ντόπιων υπεργολάβων τους (Μυτιληναίος, Κοπελούζος)- με φαστ τρακ διαδικασίες επιχειρείται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμα και σε περιοχές NATURA, σύμφωνα και με τις πρόνοιες του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου που πέρασε το καλοκαίρι η κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, στην Τήνο (η οποία κατά τα λοιπά βρέθηκε στη λίστα των 12 περισσότερο απειλούμενων ευρωπαϊκών πολιτιστικών μνημείων εξαιτίας των βιομηχανικών ανεμογεννητριών), με «πειρατική -καταδρομική» επιχείρηση, ελλιμενίστηκε το πλοίο που μετέφερε τα εξαρτήματα …ξημερώματα στις 19 Δεκέμβρη, με απενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματου εντοπισμού, κάτι που συνιστά «απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα». Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε δυο μέρες αργότερα και πάλι τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ενώ η τρίτη εκφόρτωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της αστυνομίας, η οποία επιδόθηκε στο γνωστό της σπορ της επιβολής προστίμων σε 30 πολίτες (ανάμεσά τους και άτομα που δε συμμετείχαν στη διαμαρτυρία) «για παραβίαση των μέτρων περί κορονοϊού». Η ευαγής εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων» προχώρησε με τη σειρά της σε δεκάδες μηνύσεις.
Και στην Άνδρο στοχοποιούνται πολίτες και φορείς (μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης) που αντιδρούν στην εγκατάσταση δύο σταθμών με 11 ανεμογεννήτριες από την GREEK WIND POWER.
Απέναντι στις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νότιου Αιγαίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου να σταματήσουν οι εργασίες διάνοιξης των δρόμων μεταφοράς των ανεμογεννητριών, αλλά και τις συγκεντρώσεις εκατοντάδων στις 23 και 26 Μάη, επιστρατεύτηκαν αντιεπιστημονικές μελέτες «των ειδικών», με τις οποίες βεβαίωναν ότι δήθεν «η λειτουργία των σταθμών δε θα επηρεάσει το βιότοπο», αλλά και όργιο καταστολής και προστίμων.