Το προηγούμενο διάστημα, ο μηχανισμός των Δημοκρατικών και της κυβέρνησης Μπάιντεν είχαν σηκώσει πολύ θόρυβο για την παρακράτηση κρατικών εγγράφων από τον Τραμπ, που αφορούσαν την περίοδο της προεδρίας του. Μάλιστα είχε γίνει και μια επεισοδιακή έφοδος του FBI στην κατοικία του στο Μαρ α Λάγκο της Φλόριντα, σχετικά με την υπόθεση. Με τον Τραμπ να μην μπορεί και να μη θέλει να δώσει εξηγήσεις για τα έγγραφα, οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να επενδύσουν πολιτικά στην υπόθεση αυτή. Το ίδιο έκανε βέβαια και ο Τραμπ, που παρουσιάστηκε ως διωκόμενο θύμα του κρατικού μηχανισμού.
Τις τελευταίες μέρες όμως διαπιστώνεται ότι το ίδιο παράπτωμα βαραίνει και τον ίδιο τον Μπάιντεν, στου οποίου την κατοχή έχουν βρεθεί απόρρητα έγγραφα, από την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι σε τέσσερις περιστάσεις διαπιστώθηκε η παράτυπη κατοχή απόρρητων εγγράφων από τον Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα η πρώτη περίσταση αφορά την 2η Νοεμβρίου του 2022, αρκετές μέρες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές, ωστόσο το γεγονός αποκρύφτηκε για ευνόητους λόγους. Οι επόμενοι έλεγχοι που διαπίστωσαν το ίδιο διενεργήθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου και 12 και 14 Ιανουαρίου.
Όταν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ίαν Σαμς, ερωτήθηκε για την καθυστέρηση της αποκάλυψης της είδησης, αυτός έριξε τις ευθύνες στο υπουργείο δικαιοσύνης.
Από τη μεριά του το περιβάλλον του Μπάιντεν, προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τον Τραμπ, τον οποίο κατηγορούσε για το ίδιο ζήτημα, ώστε να μην βρεθεί εκτεθειμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παίζει το χαρτί… της καλής διαγωγής, κάνοντας λόγο για «ουσιαστική διαφορά». Λέει δηλαδή, ότι ο Μπάιντεν συνεργάζεται πρόθυμα με τις αρχές προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, κάτι που δεν έκανε ο Τραμπ…
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέρθηκε στην απίστευτη κατάσταση που βρέθηκαν οι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων τις τελευταίες μέρες, όπου χρειάστηκαν 15 ψηφοφορίες προκειμένου να εκλέξουν αρχηγό της πλειοψηφίας τον βουλευτή Κέβιν Μακάρθι. Τέτοιο φιάσκο δεν έχει συμβεί εδώ και 160 χρόνια και σίγουρα αντανακλά τις αντιθέσεις μέσα στο Ρεπουμπλικάνικο κόμμα, οι οποίες με τη σειρά τους μάλλον αφορούν αντιπαραθέσεις εντός των μονοπωλιακών κύκλων που συνδέονται με αυτό.
Το τέλμα οφείλονταν στη στάση είκοσι περίπου σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, που θεωρούνται στενοί συνεργάτες του Τραμπ και έβαζαν σκληρούς όρους προκειμένου να αποσύρουν τον δικό τους υποψήφιο. Τελικά μετά από πιέσεις, κάποιοι από αυτούς άλλαξαν την ψήφο τους από αρνητική σε παρών. Με αυτόν τον τρόπο, μειώθηκε ο αριθμός ψήφων που χρειαζόταν ο Μακάρθι για να εκλεγεί. Κατόπιν, οι αντάρτες βουλευτές αποχώρησαν, στέλνοντας έτσι μήνυμα στον μηχανισμό του κόμματός τους, ενόψει και της διαδικασίας των προκριματικών για τις προεδρικές εκλογές του 2024.