“Προορισμός” για πλαστικά απορρίματα
Oι “οικολογικά ευαίσθητες” καπιταλιστικές μητροπόλεις στέλνουν τα “ανακυκλώσιμα” απορρίματά τους στις υποανάπτυχτες χώρες-χωματερές της νοτιοανατολικής Ασίας.
Στη σχετική λίστα η Μαλαισία αποτελεί το “βασικό προορισμό” παγκοσμίως των πλαστικών απορριμάτων (έχει δεχθεί 50.000 τόνους τα τελευταία δύο χρόνια), μετά την περυσινή απαγόρευση των εν λόγω “εισαγωγών” από την Κίνα, στην οποία κατέληγαν πάνω από επτά εκατομμύρια τόνοι κατ΄ έτος.
Ανάμεσα στους παγκόσμιους εξαγωγείς (και) “ανακυκλώσιμων” απορριμάτων φιγουράρουν “οι συνήθεις ύποπτοι”, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Καναδάς και Αυστραλία.
Παρά τη σχετική αποπροσανατολιστική προπαγάνδα για εσωτερική κατανάλωση, τα σκουπίδια των ανεπτυγμένων χωρών ανακυκλώνονται σε μικρό ποσοστό στο εσωτερικό τους και εξάγονται μαζικά στους παρίες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου γίνεται η “επεξεργασία” τους με επιβλαβείς μεθόδους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα, τα πλαστικά (μολυσματικά και άλλα) που δεν ανακυκλώνονται, αποτεφρώνονται εκλύοντας τοξικά χημικά ή… εναποτίθενται στις χωματερές, επιφέροντας σε κάθε περίπτωση σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στους φτωχούς λαούς της περιοχής, διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα και την οικολογική ισορροπία της.
Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν την “οργισμένη” αντίδραση (για τα μάτια του κόσμου) των υποτακτικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.
Στα πλαίσια αυτά, με στόχο τη χειραγώγηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, επετεύχθη πρόσφατα “νέα” συμφωνία από 180 χώρες (μια χούφτα δηλαδή παγκόσμιους θύτες και τις ηγεσίες των τριτοκοσμικών χωρών – θυμάτων τους) για τη δήθεν “τροποποίηση” των όρων που προβλέπει η σχετική αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση της Βασιλείας, με απαραίτητο συνοδευτικό την απατηλή δημαγωγία για “μεγαλύτερη διαφάνεια παγκοσμίως.”
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ, που κατέχουν τα πρωτεία στην εξαγωγή πλαστικών απορριμάτων, δεν έχουν επικυρώσει τη σύμβαση της Βασιλείας, απέχοντας επιδεικτικά από οποιαδήποτε πολυμερή διαπραγμάτευση.