Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Βολιβία τρεις μήνες μετά το αμφιλεγόμενο «πραξικόπημα» κατά του Άρτσε. Με φόντο τον ασίγαστο ανταγωνισμό των Άρτσε και Μοράλες, οξύνεται η πολιτική κρίση της χώρας. Την ίδια στιγμή παραμένουν άλυτα βασικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα βυθίζοντας τη Βολιβία στη δίνη μιας ολόπλευρης κρίσης (πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής).

Στη συγκυρία η λεγόμενη «Πορεία για τη Σωτηρία της Βολιβίας» που πραγματοποίησε ο πρώην πρόεδρος Μοράλες με περίπου 10 χιλιάδες οπαδούς του προς την πρωτεύουσα Λα Παζ (πορεία 7 ημερών και 187 χιλιομέτρων) συνοδεύτηκε από άγριες συμπλοκές μεταξύ των υποστηριχτών των δύο αντιμαχόμενων εσωκομματικών στρατοπέδων. Ο Μοράλες ισχυρίζεται πως πραγματοποίησε την εν λόγω κινητοποίηση -επίδειξη δύναμης για να δώσει «τελεσίγραφο στον Άρτσε». Με τη σειρά του ο νυν πρόεδρος, Άρτσε, μίλησε για μεθοδευμένη στρατηγική, καταγγέλοντας στα Ηνωμένα Έθνη ένα ακόμα «άτυπο πραξικόπημα» εναντίον του. Στη διελκυστίνδα των αντιπαραθέσεων που ακολούθησε, ο Μοράλες κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Άρσε πως «εφαρμόζει οικονομικά και πολιτικά ένα ιμπεριαλιστικό σχέδιο που συντονίζει η Δεξιά και οι ΗΠΑ για να παραδώσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές σε ξένους». Αποκάλεσε τον Άρτσε «προδότη» γιατί «χρησιμοποιεί τις τρεις εξουσίες του κράτους για να αποτρέψει μια προεδρική υποψηφιότητά του το 2025». Χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς και στη συγκέντρωση των οπαδών του στις 23/9, ο Μοράλες έδωσε στον Άρτσε τελεσίγραφο 24 ωρών για να αλλάξει «ρατσιστές και φασίστες,ναρκέμπορους και ναρκομανείς υπουργούς του». Τον κάλεσε επίσης να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης καυσίμων και συναλλάγματος, να επισπεύσει την έγκριση διεθνών δανείων και να αποσύρει τις κυβερνητικές δυνάμεις από έδρες συνδικάτων που πρόσκεινται στον ιθαγενή πρώην πρόεδρο.

Ο Άρτσε αντέτεινε πως σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να είναι προεδρικός υποψήφιος ο Μοράλες και κατηγόρησε τον τελευταίο για «πολιτικό εκβιασμό, άρνηση σε διάλογο και κίνητρο μια πολιτικοεκλογική εμμονή και μια φιλοδοξία εξουσίας που μεταμφιέζεται σε μια ανύπαρκτη ανησυχία για τα προβλήματα του λαού». Να θυμίσουμε πως η στενή σχέση των δύο αντρών άρχισε να αλλάζει ήδη αμέσως μετά το χρίσμα που πήρε ο Άρτσε από τον αυτοεξόριστο στην Αργεντινή Μοράλες (μετά το πραξικόπημα της Δεξιάς εναντίον του τελευταίου το 2019). Ο Μοράλες είχε δώσει τότε το δαχτυλίδι του προεδρικού υποψηφίου στον Άρτσε με αντιπρόεδρο τον ιθαγενή Ντάβιντ Τσοκεουάνκα. Μετά τη συντριπτική νίκη του Άρτσε το 2020 ο Μοράλες επέστρεψε στη Βολιβία, με πρόδηλο στόχο να αποτελέσει τον ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ωστόσο στην τελετή ανάληψης των αξιωμάτων τους τον Νοέμβρη του 2020, ο μεν Άρτσε δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στον Μοράλες. Ο δε Τσοκεουάνκα στοχεύοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Μοράλες, άφησε μπηχτές γιατί «δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τη φύση της εξουσίας, αλλά εκείνη κατάφερε να διαστρεβλώσει τα μυαλά των πολιτικών». Στα πλαίσια αυτά, αποκλείστηκαν από τη νέα κυβέρνηση Άρτσε οι εκλεκτοί του Μοράλες και κάθε άνθρωπος του στενού του περιβάλλοντος. Ο δε Άρτσε τόνισε χωρίς περιστροφές «δεν ήμουν πρόθυμος να γίνω μαριονέτα κανενός». Η βαθιά κρίση και διαίρεση και στο εσωτερικό του MAS φαίνεται και από τα αλλεπάλληλα «συνέδρια» στα οποία αναλώνονται οι «ανανεωτές» οπαδοί του νυν προέδρου όπως και αυτοί του Μοράλες. Οι υποστηρικτές του τελευταίου διαγράφουν τους Άρτσε και Τσοκεουάνκα και ανακηρύσσουν τον Μοράλες μοναδικό προεδρικό υποψήφιο του κόμματος, οι δε «ανανεωτές» αποκεφαλίζουν τον Μοράλες και εκλέγουν καθ’ υπόδειξη του Άρτσε νέο ηγέτη του MAS τον Γκρούβερ Γκαρσία.

Η διαλυτική αυτή κατάσταση στο εσωτερικό του MAS απειλεί ακόμα και να το εξαφανίσει από τον πολιτικό χάρτη. Κανένα από αυτά τα «συνέδρια» δεν έχουν αναγνωριστεί από το Ανώτατο Εκλογοδικείο της χώρας γιατί δεν τηρήθηκαν οι καταστατικές διαδικασίες και έτσι «οι αποφάσεις τους» θεωρούνται άκυρες. Ως τώρα το κόμμα έχει δεχτεί μια διοικητική παρατήρηση από το Ανώτατο Εκλογοδικείο. Αν δεχτεί άλλες δύο ή αν δεν καταφέρει να εκλέξει ενιαία ηγεσία ως την προβλεπόμενη ημερομηνία (20 Δεκέμβρη), το MAS απειλείται να χάσει τη νομική του υπόσταση και άρα να μην μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές του 2025.