Οξύνεται η πολιτική κρίση στο Εκουαδόρ, μετά την εισβολή της αστυνομίας του δεξιού προέδρου Νομπόα στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο και την απαγωγή του πρώην αντιπροέδρου, επί θητείας του Ρ. Κορέα και του Λ. Μορένο, Χ. Γκλας. Ο Γκλας βρισκόταν από τον Δεκέμβρη στην πρεσβεία και ζητούσε πολιτικό άσυλο το οποίο και του χορηγήθηκε μόλις στις 6 Απρίλη, λίγες ώρες πριν την καταδρομική επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψή του. Εγκατέλειψε το αξίωμά του το 2017 έπειτα από καταδίκη για διαφθορά, ενώ για ανάλογη υπόθεση καταδικάστηκε το 2020 (μαζί με τον Κορέα) σε κάθειρξη 8 ετών. Το κόμμα του Κορέα κάνει λόγο για πολιτική δίωξη μέσω της εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης κατά των πολιτικών αντιπάλων της που εφαρμόζει η δεξιά του Νομπόα.
Πιο συγκεκριμένα ο Χ. Λάσο, πρώην ΥΠΕΞ του Κορέα, κατήγγειλε πως «χρειάζονταν να επιδείξουν ένα κεφάλι ως τρόπαιο και αυτό ήταν του Γκλας…ήταν η ίδια υπόθεση για την οποία καταδίκασαν τον πρόεδρο Κορέα και που μπροστά στην απουσία αποδείξεων η γενική εισαγγελέας εφηύρε το αιτιολογικό της “ψυχικής επιδραστικότητας”». Σύμφωνα με αυτό «ο Κορέα άσκησε τεράστια επιρροή στους υπουργούς του για να διαπράξουν εγκλήματα και να επιτεθούν στους θεσμούς του κράτους». Από την πλευρά του ο Νομπόα, γνήσιος εκφραστής της αμερικανόδουλης ολιγαρχίας του Εκουαδόρ, ως κληρονόμος του μεγαλύτερου επιχειρηματία της χώρας και μιας τεράστιας «αυτοκρατορίας της μπανάνας», έχοντας κηρύξει με τις ευλογίες των ξένων προστατών του ένα σιδερόφραχτο αστυνομικό καθεστώς καταστολής και τρομοκρατίας σε βάρος των χειμαζόμενων λαϊκών μαζών στο όνομα δήθεν της «καταπολέμησης των συμμοριών», προχώρησε σε έναν τέτοιο πρωτοφανή τυχοδιωκτισμό, πασχίζοντας να αποδράσει από τη γενικευμένη κοινωνική ανυποληψία στην οποία παραδέρνει -με τη δημοτικότητά του τους τελευταίους μήνες να υποχωρεί- και να συσπειρώσει τη Δεξιά υπό την μπαγκέτα του ενόψει και του προσεχούς δημοψηφίσματος στις 21 Απρίλη που προωθεί με στόχο την εδραίωση της εξουσίας του.
Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ομπραδόρ, ανακοίνωσε την άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Εκουαδόρ, χαρακτηρίζοντας την απαγωγή του Γκλας παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της μεξικανικής κυριαρχίας. Την πραξικοπηματική-τρομοκρατική επιχείρηση στην πρεσβεία του Μεξικού καταδίκασε, μέχρι και ο ομογάλακτος του Νομπόα Αργεντίνος πρόεδρος Μίλεϊ. Αυτοί που τήρησαν σιγή ιχθύος, ήταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, επιβεβαιώνοντας πόσο επιλεκτική είναι η ευαισθησία τους όταν καταπατούνται οι διεθνείς συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2012, όταν και το Εκουαδόρ είχε χορηγήσει άσυλο στον Τ. Ασάνζ στην πρεσβεία του στο Λονδίνο, η τότε κυβέρνηση του Κίτο δήλωνε σοκαρισμένη με τις απειλές των Βρετανών για εισβολή στην πρεσβεία με στόχο τη σύλληψη του ιδρυτή του Wikileaks…