Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μ. Βρετανία με αφορμή το Brexit, οι οξυμμένες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, οι παρασκηνιακές διεργασίες και οι προσπάθειες συμβιβασμών στο Λονδίνο, καθώς και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην Ε.Ε. οδήγησαν τελικά σε πολιτικό παράδοξο.
Έτσι 3 χρόνια μετά το δημοψήφισμα και αφού πλέον ορίστηκε, μετά από δύο αναβολές, η 31η Οκτωβρίου ως το νέο ορόσημο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για το Brexit, η Μ. Βρετανία ετοιμάζεται, εκτός απροόπτου, για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές. Αν και αυτός μπορεί να ήταν ο διακαής πόθος των “Bremainers”, που ελπίζουν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα ακυρώσει το Brexit και κάτι που ξόρκιζαν οι “Brexiters”, όμως στις δημοσκοπήσεις προηγείται το “κόμμα του Brexit” του ακροδεξιού Ν. Φάρατζ, στέλνοντας μηνύματα τόσο στο Λονδίνο όσο και στις Βρυξέλες. Στη δεύτερη θέση εμφανίζονται οι Εργατικοί, ενώ το κυβερνών κόμμα καταποντίζεται στην τρίτη θέση.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, σε επίπεδο στελεχών, μεταξύ της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος, χωρίς ακόμη την άμεση συμμετοχή της πρωθυπουργού Μέι και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζ. Κόρμπιν, για την εξεύρεση συμφωνίας για ένα “ήπιο” Brexit. Παράλληλα οι δύο ηγέτες βάλλονται από την εσωκομματική τους αντιπολίτευση, με τη Μέι να δέχεται πιέσεις από βουλευτές της – δημοσιεύματα κάνουν λόγο για το 70% των συντηρητικών βουλευτών – για να παραιτηθεί έως τις 30 Ιουνίου, ενώ 110 βουλευτές και 22 από τους 70 ευρωβουλευτές των Εργατικών ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.
Για να τεθεί εκ νέου θέμα αποπομπής της Μέι θα πρέπει να τροποποιηθεί η καταστατική λειτουργία των Τόρις, αφού η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει βγει ήδη μια φορά νικήτρια σε ψηφοφορία για πρόταση μομφής, τον περασμένο Ιανουάριο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να ξανατεθεί θέμα πριν από την παρέλευση ενός έτους. Από την άλλη, στο κόμμα των Εργατικών, για να εκτονώσουν την εσωκομματική αντιπαράθεση συνεδρίασε εκτάκτως η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, γύρω από το θέμα του δεύτερου δημοψηφίσματος. Στο όργανο που ελέγχεται από τον Κόρμπιν, και παρά τις πιέσεις των υπέρμαχων για την παραμονή στην Ε.Ε. να υιοθετηθεί το δεύτερο δημοψήφισμα ως προτεραιότητα στο μανιφέστο ενόψει των Ευρωεκλογών, η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει τη μέχρι τώρα επίσημη θέση των Εργατικών. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι οι Εργατικοί θα επιδιώξουν ένα εναλλακτικό Brexit από αυτό που προτείνει η κυβέρνηση, με παραμονή σε μια τελωνειακή ένωση και στενή σχέση με την ενιαία αγορά.
Εάν αυτό το “μαλακό” Brexit δεν καταστεί δυνατό και αν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν πρόωρες εκλογές, τότε το κόμμα θα υποστηρίξει τη “λαϊκή ψήφο”, δηλαδή το δεύτερο δημοψήφισμα.
Στη διάρκεια της παρουσίασης στοιχείων στην Επιτροπή Συνδέσμου του Κοινοβουλίου σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Μέι αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων που διεξάγονται εδώ και τέσσερις εβδομάδες, εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία τους. “Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα των Εργατικών για την εξεύρεση συναίνεσης στο Brexit βρίσκονται πιο κοντά σε ό,τι αφορά την τελωνειακή ένωση, από ό,τι μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει” τόνισε. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει τελωνειακές διευθετήσεις για τη μελλοντική σχέση, όπως και οι Εργατικοί θέλουν την τελωνειακή ένωση.
“Είχαμε εποικοδομητικές και ουσιαστικές συνομιλίες που συνεχίζονται. Υπάρχουν διαφορές σε θέματα, αλλά σε μερικά από τα βασικά σημεία – ειδικά για τη συμφωνία αποχώρησης – υπάρχει κοινό έδαφος” είπε, προσθέτοντας ότι η πολιτική διακήρυξη που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ επιτρέπει ένα φάσμα αποτελεσμάτων για την τελωνειακή σχέση στις μελλοντικές εμπορικές συνομιλίες. Επίσης, υπονόησε ότι είναι πιθανό να υπάρξει παράταση στη μεταβατική περίοδο του Brexit, και πέρα από τον Δεκέμβριο του 2020, εάν απαιτηθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας – ΕΕ.