Μια ιδιαίτερη κινητοποίηση έλαβε χώρα στη Χιλή στις 10 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αφορά ένα μακάβριο απολογισμό. Χιλιάδες διαδηλωτές σε όλες τις μεγάλες πόλεις διαδήλωσαν κρατώντας πλακάτ με ζωγραφισμένα μάτια. Κατήγγειλαν έτσι το γεγονός ότι, από την αρχή των κινητοποιήσεων πριν από δύο μήνες περίπου, 352 Χιλιανοί έχουν χάσει την όρασή τους εν μέρει ή εν όλω από την κρατική καταστολή.
Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα, σε μια ατελέσφορη προσπάθεια να ηρεμήσει τη λαϊκή οργή, ελπίζοντας ίσως να αποφύγει και την ολοκληρωτική χρεοκοπία, αποφάσισε να θυσιάσει τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της συνταγματικής κατηγορίας εναντίον του στη Βουλή, οι περισσότερες ψήφοι που ανοίγουν το δρόμο για την καταδίκη του ήρθαν από δεξιούς πρώην συναδέλφους του.
Φυσικά πρόκειται για μια προσπάθεια επικοινωνιακού χαρακτήρα, που προσπαθεί να διώξει τις ευθύνες από το πρόσωπο του προέδρου Πινιέρα, προς λιγότερο σημαντικά πρόσωπα, όπως ο ξοφλημένος Αντρές Τσάντγουικ, που προηγουμένως είχε παυθεί από υπουργός, στα πλαίσια ενός άλλου φθηνού επικοινωνιακού τρικ του Προέδρου, όπου παραιτήθηκαν πολλοί υπουργοί, για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ανασχηματισμό, μήπως και καμφθεί το λαϊκό κίνημα. Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ως υπεύθυνος για πολλαπλή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κρατική μηχανή τις πρώτες μέρες των κινητοποιήσεων. Με λίγα λόγια ελπίζουν, ο κύριος όγκος των νεκρών, των τραυματιών, των θυμάτων βιασμού και η χρησιμοποίηση του στρατού να χρεωθεί σε ένα άτομο. Πάντως στα μαλακά θα πέσει και έτσι. Αποκλεισμός από το δημόσιο τομέα και στέρηση δυνατότητας εκλογής σε δημόσιο αξίωμα για πέντε χρόνια.
Ωστόσο αντιμέτωπος με τις ίδιες κατηγορίες και μέσω της ίδιας διαδικασίας που έχει κινήσει η αντιπολίτευση, που θέλει να καρπωθεί το δίμηνο πρωτοφανές κίνημα, βρίσκεται και ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα. Η διαδικασία εγκρίθηκε σε πρώτο στάδιο από τη Βουλή και αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.