Στο φλεγόμενο στρατιωτικό μέτωπο της Ουκρανίας τον τόνο δίνει η απόφαση των Δυτικών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους για τη χρήση των όπλων που έχουν παραχωρήσει στο Κίεβο για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Το «πράσινο φως» δόθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην Πράγα. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ επιτρέπουν πλέον τη χρήση «δυτικών» όπλων εναντίον στόχων στη Ρωσία, με έμφαση στην περιοχή απέναντι από το Χάρκοβο. Ολλανδία και Δανία επέτρεψαν και τη χρήση των F-16 που παραχώρησαν σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι που όμως απέρριψε το Βέλγιο.
Η Ρωσία από την πλευρά της απάντησε με μαζικούς βομβαρδισμούς ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας που λειτουργούν για τη στρατιωτικο-βιομηχανική της βάση και αποθήκες με δυτικό εξοπλισμό. Κατήγγειλε πως με δυτικά όπλα χτυπήθηκαν στρατιωτικοί στόχοι στο έδαφός της στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ. Η Μόσχα απείλησε με «ασύμμετρη απάντηση», με το Βλ. Πούτιν, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς άλλες χώρες για χτυπήματα εναντίον «ευαίσθητων εγκαταστάσεων», αυτών των δυτικών χωρών. Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, τόνισε πως αυτή η πρόταση «σηματοδοτεί μια αρκετά σημαντική αλλαγή στην εξωτερική μας πολιτική».

Επιπλέον ο Πούτιν έθεσε ξανά στο τραπέζι το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο προειδοποιώντας πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μη χρήση του. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση του Ρώσου προέδρου ως «ίσως μια από τις πιο σημαντικές» που έχει κάνει, πως «είναι σαφής, ξεκάθαρη, διαβάζεται εύκολα από όλους. Και έχει διαβαστεί».
Την ίδια στιγμή η Μόσχα στέλνει σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ με την άφιξη ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κούβα στο πλαίσιο ναυτικών γυμνασίων, ενώ ρωσικά και λευκορωσικά στρατεύματα άρχισαν το δεύτερο στάδιο των γυμνασίων των τακτικών πυρηνικών τους δυνάμεων. Ο Ρώσος αναπληρωτής, Σ. Ριάμπκοφ, επανέλαβε ότι οι ενέργειες αυτές της Δύσης κάνουν τη χώρα του να σκεφτεί την τροποποίηση του πυρηνικού της δόγματος αποτροπής.

Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη για D-Day και G7 αλλά δεν συμμετέχει στην «ειρηνευτική» διάσκεψη

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί με αφορμή τη Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στην Ελβετία, την παρουσία του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη και τη Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που φιλοξένησε η Γερμανία στο Βερολίνο.
Ο Μπάιντεν επισκέφτηκε τη Γαλλία στο πλαίσιο των εορτασμών για την απόβαση στη Νορμανδία και την Ιταλία για τη διάσκεψη κορυφής της G7 στις 13-15 Ιουνίου, στο περιθώριο της οποίας θα υπογραφεί διμερής συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ-Ουκρανίας. Στο πλαίσιο της G7 σχεδιάζεται και η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες που συμμετείχαν στους εορτασμούς για τα 80 χρόνια της απόβασης στη Νορμανδία επεσήμαναν στη διακήρυξή τους ότι η «δημοκρατία» και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν «τη μεγαλύτερη απειλή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» σε μια αμιγώς ψυχροπολεμική διατύπωση. Προς ειρωνία της ιστορίας, στο πολεμοκάπηλο σόου που έστεισαν, είχαν καλεσμένο τον Ζελένσκι. Οι Αμερικάνοι έχουν εξάλλου προ πολλού «ξεπλύνει» και «αποχαρακτηρίσει» τα Ναζιστικά Τάγματα Αζόφ, που προβάλλονται πλέον ως… «μαχητές της ελευθερίας» και «πρόμαχοι της δημοκρατίας»(!)

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Μακρόν δηλώνοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας, των συμμάχων μας και της Γαλλίας». Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «στην ουκρανική κρίση διακυβεύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη», ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του για την «πραγματική έναρξη» ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας στην Ε.Ε μέχρι το τέλος του μήνα.

Στο κοινό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα εκφράζεται η «ανησυχία» για τις μεταφορές στη Ρωσία όπλων και στρατιωτικού υλικού από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα και πως γίνονται ενέργειες για να περιοριστούν όσες πραγματοποιούνται μέσω των χρηματοπιστωτικών συστημάτων των δύο χωρών.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε και με τον Ζελένσκι ανακοινώνοντας νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 225 εκατ. δολαρίων, εκφράζοντας την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ. Επίσης συζήτησαν για την επικείμενη σύνοδο της Ελβετίας όπου τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσουν η Αντιπρόεδρος Χάρις και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σάλιβαν, καθώς ο Μπάιντεν προτίμησε να παρευρεθεί σε εκδήλωση για συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία!

Εντύπωση προκάλεσαν και οι αιχμές που άφησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time» για πιθανή διάλυση της Ουκρανίας και κατάληψη εδαφών από την Πολωνία, και άλλα κράτη που συνορεύουν μαζί της σε περίπτωση που «αφήσουμε την Ουκρανία να καταρρεύσει».
Ο Ζελένσκι που περιδιαβαίνει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τόνισε πως «ζούμε σε μια εποχή που η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ήπειρος ειρήνης», ενώ συναντήθηκε και με τον Μακρόν με φόντο την γαλλική απόφαση για πώληση μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 στην Ουκρανία, την πρόταση για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη Γαλλία το καλοκαίρι αλλά και την «ασάφεια» σχετικά με την αποστολή Γάλλων εκπαιδευτών στο έδαφος της Ουκρανίας.

Σε φιάσκο οδηγείται η «ειρηνευτική» διάσκεψη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η «πολυαναμενόμενη» ειρηνευτική διάσκεψη της Ελβετίας οδεύει σε φιάσκο ειδικά μετά το μποϋκοτάζ της Κίνας καθώς δεν προσκλήθηκε η Ρωσία ως…άμεσα ενδιαφερόμενη.
Αλλά και ο Μπάιντεν την «απέφυγε» αν και ο Ζελένσκι τον κάλεσε να παρατείνει τη διαμονή του στην Ευρώπη και να μεταβεί στην Ελβετία αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής των G7 στη γειτονική Ιταλία. Πάντως ο Ζελένσκι δεν επανέλαβε αυτή τη φορά τα «καρφιά» προς τον Αμερικανό πρόεδρο τον οποίο πριν κάποιες μέρες είχε καλέσει να μην χάσει αυτό το ραντεβού καθώς «η απουσία του θα ήταν σαν να χειροκροτείται ο Πούτιν».

Εκ μέρους της Κίνας ο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι. τόνισε ότι ο κόσμος χρειάζεται «πιο αντικειμενικές, ισορροπημένες, θετικές και εποικοδομητικές απόψεις» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ότι «όσο περισσότερες χώρες υποστηρίζουν τη συναίνεση των έξι σημείων που προτείνεται από την Κίνα και τη Βραζιλία, τόσο πλησιάζει η ημέρα που θα συγκληθεί μια πραγματική ειρηνευτική διάσκεψη και τόσο πιο φωτεινές θα είναι οι προοπτικές για ειρήνη» προωθώντας το κοινό σχέδιο των δύο χωρών.

Στη διάσκεψη προβλέπεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 90 χώρες τη στιγμή που έχουν προσκληθεί 160. Η Ινδία ανακοίνωσε ότι δεν θα αποστείλει ανώτατη αντιπροσωπεία στην Ελβετία, όπως και η πλειονότητα των κρατών – μελών των BRICS.
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε την Κίνα ότι «εργάζεται σκληρά» για να εμποδίσει χώρες να συμμετάσχουν στην σύνοδο. Μιλώντας στο φόρουμ ασφαλείας Σάνγκρι-Λα στη Σιγκαπούρη εξέφρασε την απογοήτευσή του που «ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες» δεν θα είναι παρόντες στη σύνοδο. Το ίδιο έκανε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι πουλά προχωρημένες τεχνολογίες, μικροηλεκτρονικά και άλλα είδη στη ρωσική πολεμική βιομηχανία, επιτρέποντας στη Μόσχα να συνεχίζει τον πόλεμο. Η πρόεδρος της Ελβετίας, Βιόλα Άμχερντ, είπε σε δημοσιογράφους ότι «η λίστα με τους συμμετέχοντες είναι ρευστή ως και την τελευταία μέρα».
Όπως αποκάλυψε ο ιαπωνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NHK το προσχέδιο των συμπερασμάτων σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ουκρανικές και δυτικές φιλοδοξίες.

Από τα 10 σημεία που πρότεινε η ουκρανική πλευρά το προσχέδιο περιλαμβάνει μόνο τα τρία: την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, την ασφάλεια των τροφίμων και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και την επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία. Ο τηλεοπτικός σταθμός υπογράμμισε ότι το έγγραφο δεν περιέχει έκκληση για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, ούτε αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, δεδομένων των θέσεων ορισμένων χωρών της Ασίας και της Μέσης Ανατολής με ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες που διατηρούν δεσμούς με τη Ρωσία.
Το σχέδιο κοινής δήλωσης αναφέρει επίσης ότι όλα τα μέρη πρέπει να συμμετάσχουν στην επίτευξη της ειρήνης και υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής της Ρωσίας στις συζητήσεις.

Διάσκεψη στο Βερολίνο για τις μπίζνες «ανοικοδόμησης» της Ουκρανίας

Με πάνω από 2.000 εκπροσώπους από 60 περίπου χώρες πραγματοποιήθηκε η διήμερη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με οικοδεσπότη τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλ. Σολτς. Ο Σολτς είπε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας η ανόρθωση της Ουκρανίας απαιτεί κονδύλια της τάξης των 500 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, ανοίγοντας την όρεξη για νέες μπίζνες για τα γερμανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια. Κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους του να ενισχύσουν με κάθε διαθέσιμο οπλικό σύστημα την ουκρανική αεράμυνα και προέτρεψε το ευρωπαϊκό ιδιωτικό κεφάλαιο να εισέλθει στην Ουκρανία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα εισπράξει πρόσθετα 3,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., εκ των οποίων το 1,5 δισ. από «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια. Δικαιολογώντας αυτή την απόφαση, που χαρακτηρίζεται από τη Μόσχα απροκάλυπτη ληστεία, δήλωσε ότι «η Ρωσία οφείλει να πληρώσει για τα εγκλήματά της». Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα ξεκινήσουν έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χανς-Βάλτερ Σταινμάγερ, και συζήτησε, μεταξύ άλλων, τις προοπτικές της διάσκεψης στην Ελβετία. Η Γερμανία υποστηρίζει τη διάσκεψη αν και ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «είμαστε μακριά από την έναρξη συζητήσεων για την ειρήνευση, στον βαθμό που η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους της με στρατιωτικά μέσα». Πριν λίγες μέρες ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπ. Πιστόριους, μιλώντας στο κοινοβούλιο έλεγε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029».
Ο Ζελένσκι εκφώνησε ομιλία, σε συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου, από την οποία απουσίασαν επιδεικτικά οι βουλευτές του ακροδεξιού AfD και του κόμματος Συμμαχία «Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), της πολιτικού που αποχώρησε πρόσφατα από το Die Linke και κέρδισε 6,2% στις ευρωεκλογές, ενώ το πρώην κόμμα της καταποντίστηκε στο 2,7%.

Η «σωστή» πλευρά της ιστορίας δύσβατος βάλτος για τον γερμανογαλλικό άξονα

Τελικά η επιλογή των ευρωπαϊκών ηγεσιών να σταθούν στη «σωστή» (βλ. αμερικανική) πλευρά της ιστορίας και να εμπλακούν μέχρι τέλους στο πλευρό του Κιέβου αποδεικνύεται μια αυτοκαταστροφική πολιτική. Το αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ιδιαίτερα σε Βερολίνο και Παρίσι καθώς ο λογαριασμός ήρθε βαρύς στον γερμανογαλλικό άξονα. Οι οικονομικές κυρώσεις μαμούθ που θα γονάτιζαν τη ρωσική οικονομία αποδείχτηκαν μπούμερανγκ καθώς η ΕΕ πυροβόλησε τα πόδια της.

Η συνεχής στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας οδήγησε σε οικονομική αιμορραγία, η ενεργειακή κρίση και η εξάρτηση από το πανάκριβο αμερικανικό LNG, η εκτίναξη του πληθωρισμού, η στροφή στην πράσινη ενέργεια με όρους σοκ ξεπατώνοντας την ευρωπαϊκή γεωργία, ο αυταρχισμός και η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η χυδαία αντιρωσική προπαγάνδα κλπ έθρεψαν το έδαφος για την αποσάθρωση των κυβερνητικών κομμάτων σε αυτές τις χώρες βυθίζοντάς τες σε πολιτική κρίση. Οδήγησαν σε άνοδο της ακροδεξιάς που καπηλεύτηκε τις λαϊκές ανησυχίες προς όφελος τμημάτων της οικονομικής ολιγαρχίας που βλέπουν με ένα άλλο μάτι τις σχέσεις τους με τη Μόσχα.

Η Ρωσία, που έχει δεχθεί καταγγελίες πως φλερτάρει με ηγέτες και κόμματα τις ευρωπαϊκής ακροδεξιάς όπως η Λεπέν, το AfD ή ο Όρμπαν, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα ρήγματα και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σε τμήματα των μεγαλοαστικών τάξεων, ιδιαίτερα των ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης. Σε αυτό κατέτειναν και οι δηλώσεις Ρώσων πολιτικών μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ο πάντα «βιτριολικός» Μεντβέντεφ μάλιστα κάλεσε Σολτς και Μακρόν να παραιτηθούν και να μπουν «στο χρονοντούλαπο της ιστορίας» γράφοντας στην πλατφόρμα X.

Το ρωσικό «ενδιαφέρον» αποτύπωσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου σχετικά με την προκήρυξη των γαλλικών πρόωρων εκλογών. Τόνισε πως η Ρωσία θα τις παρακολουθήσει προσεκτικά, «λαμβάνοντας υπόψιν την, ας πούμε, εξαιρετικά μη φιλική και ίσως εχθρική στάση της γαλλικής ηγεσίας προς τη χώρα μας».