Η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% που εξάγγειλε η Fed οδηγεί τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού στο 5,25%, με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ. Οι τραπεζικές καταρρεύσεις (First Republic, Sillicon Valley Bank, Signature Bank, κ.ά.), η μείωση των επενδύσεων, οι θηριώδεις απολύσεις, το τεράστιο κρατικό χρέος και προ πάντων ο έντονος ανταγωνισμός με την Κίνα προμηνύουν σοβαρούς κινδύνους για τη δοκιμαζόμενη οικονομία των ΗΠΑ. Πράγματι, το κρίσιμο ερώτημα εξαρχής ήταν το αν η περιοριστική νομισματική πολιτική θα περιόριζε την άνοδο του πληθωρισμού. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και επιπλέον ο διογκούμενος κίνδυνος της τραπεζικής αστάθειας, συνεχώς επεκτείνεται. Παράλληλα, η ανεργία αυξάνεται δραματικά. Τα αμερικανικά μονοπώλια συνεχίζουν να απολύουν κατά χιλιάδες τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» που επιβάλλει η Fed, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Για παράδειγμα αναφέρουμε τις 27.000 απολύσεις που ανακοίνωσε τον Γενάρη η «Amazon», τις 10.000 της «Meta» (μητρικής εταιρείας του Facebook, του Instagram κ.λπ.), τις 560 της «Opendoor», τις 1.400 της «McKinsey & Company», τις 3.000 της «Ernst&Young», τις 19.000 απολύσεις προβλέπει το σχέδιο «μείωσης του λειτουργικού κόστους» που ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου η «Accenture», τις 9.000 της «David’s Bridal», κλπ.
Την ίδια ώρα, η υπέρβαση του κρατικού χρέους από το «ψυχολογικό όριο» των 31 τρισ. δολαρίων προκαλεί τον σοβαρότερο κίνδυνο που έχει να αντιμετωπίσει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Αυτόν της οικονομικής καταστροφής σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση που αυτή διαρκέσει πάνω από 6 μήνες, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν, ενώ το ΑΕΠ της χώρας θα κάνει βουτιά 6% και πλέον. Η χρηματαγορά θα έχανε το 45% της αξίας της μέσα σε ένα τρίμηνο. Κι όλ’ αυτά την ώρα που ο Μπάιντεν ανακοινώνει τη συμμετοχή του για τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο.
Επειδή η κατάσταση προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη, ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί τους Ρεπουμπλικάνους, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να ψηφίσουν το ταχύτερο, από κοινού με τους Δημοκρατικούς, την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού ώστε να νομιμοποιηθεί η υπέρβαση του κρατικού χρέους, χωρίς βέβαια να περιορίζονται οι επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ αν αυξηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους. Η αντιπολίτευση απαιτεί για να εγκρίνει οποιαδήποτε αύξηση του δημοσίου χρέους να υπάρξουν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία. Έτσι, η κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο κομμάτων θα γίνει στις 9 Μάη. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία και ψήφος στο Κογκρέσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να υποχρεωθεί από την 1η Ιούνη να προχωρήσει σε πρώτη φάση σε δραστικές περικοπές σε διάφορες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών και στη συνέχεια σε κήρυξη στάσης πληρωμών και τέλος κρατική χρεοκοπία, κατάσταση που θα είχε συνέπειες όχι μόνο για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.