Με τους φονικούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού να εξακολουθούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και την κυβέρνηση του κράτους – δολοφόνου να δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη νότια πόλη Ράφα, στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 1,5 εκατ. άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, συνεχίζονται και τα διεθνή παζάρια για εκεχειρία και συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, άρρηκτα δεμένα με σχεδιασμούς για την «επόμενη μέρα» στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι τίποτα δεν θα τον σταματήσει από την εξαπόλυση της επίθεσης στη Ράφα, ούτε καν μια συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Την ίδια ώρα συνεχίζονταν στο Κάιρο τα παζάρια με τη μεσολάβηση Αιγύπτου, ΗΠΑ και Κατάρ. Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων είχε επικεντρωθεί γύρω από τις «ανανεωμένες» προτάσεις του Ισραήλ στη Χαμάς, με στόχο προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων. Ωστόσο, βασικό εμπόδιο σε μια συμφωνία παραμένει η άρνηση του Ισραήλ να συναινέσει στο βασικό αίτημα της Χαμάς και του λαού της Γάζας για μακροπρόθεσμη εκεχειρία, που θα οδηγήσει στο σταμάτημα του πολέμου.
Ήδη ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε και σφράγισε και το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας με την Αίγυπτο, κλείνοντας τη βασικότερη δίοδο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να κλιμακώσει και άλλο την πείνα, την εξαθλίωση και τις κακουχίες στον λαό της Γάζας. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως μετά το κλείσιμο του μεθοριακού περάσματος Γάζας – Αιγύπτου, οι οργανώσεις του έχουν καύσιμα μόλις για ένα 24ωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των αμάχων και τη διανομή της ελάχιστης βοήθειας που έμπαινε στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο προαποφασισμένος χαρακτήρας της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά, με την απόρριψη από το Ισραήλ της τελευταίας μεσολαβητικής πρότασης Αιγύπτου και Κατάρ για προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστινίους πολιτικούς κρατουμένους, η οποία είχε γίνει δεκτή από τη Χαμάς.
Εκπρόσωπος της Χαμάς ανακοίνωσε πως η οργάνωση δέχεται την πρόταση των μεσολαβητών. Σύμφωνα με τον δεύτερο τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χάγια, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Η πρώτη προβλέπει εκεχειρία 42 ημερών και απελευθέρωση 33 ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους «ασφαλείας» και μερική αποχώρηση του στρατού από τη Γάζα. Στη δεύτερη φάση 42ήμερης εκεχειρίας η Χαμάς θα απελευθέρωνε τους υπόλοιπους ζωντανούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση και άλλων Παλαιστινίων κρατούμενων και «βιώσιμη ηρεμία». Η τρίτη φάση προέβλεπε την παράδοση των πτωμάτων ομήρων και έναρξη ανοικοδόμησης της Γάζας, μαζί με πλήρη τερματισμό του πολυετούς εμπάργκο.
Η επιλογή της κυβέρνησης Νετανιάχου να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Ράφα, απορρίπτοντας την κίνηση της Χαμάς για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων, προκάλεσε νέες οργισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ. Μεγάλες διαδηλώσεις, από τις οποίες δεν έλειψαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομικών, έγιναν σε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Ραανάν, Μπιρσιμπά και Χάιφα.
Παρά τους δημόσιους «αστερίσκους» και τις «ανησυχίες» που εμφανίζονται να εκφράζουν οι ΗΠΑ για τα ισραηλινά σχέδια χερσαίας εισβολής στη Ράφα, πολλές συνοικίες της οποίας ήδη βομβαρδίζονται καθημερινά, στην πραγματικότητα ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν συνεχείς επαφές και στενό συντονισμό για το θέμα.
Ο Νετανιάχου, μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ, επανέλαβε ότι «το να σταματήσουμε τον πόλεμο πριν επιτύχουμε όλους τους στόχους είναι εκτός συζήτησης». Έγινε επίσης γνωστό, πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετέφερε στον Μπλίνκεν ότι απορρίπτει το αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου, και ότι ως εκ τούτου θα απορριφθεί το ενδεχόμενο συμφωνίας και ο στρατός θα εξαπολύσει την επίθεση στη Ράφα. Μπροστά σε αυτές τις δηλώσεις, ο Μπλίνκεν καλύπτοντας τον Νετανιάχου, δήλωσε ότι η προσοχή θα πρέπει να δοθεί όχι σε αυτά που λέει κάποιος «αλλά σε αυτά που κάνει».
Παράλληλα,στο παρασκήνιο, εντείνεται το παζάρι των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, επιδιώκοντας μια συμφωνία «εξομάλυνσης» των σχέσεών τους, με στόχο την αύξηση της αμερικανικής γεωπολιτικής «επιρροής» στη Μέση Ανατολή έναντι των ανταγωνιστών Ρωσίας και Κίνας. Στο κέντρο των επαφών βρίσκεται μια νέα «συμφωνία ασφαλείας» με τη Σαουδική Αραβία, που θα εξασφαλίζει στο Ριάντ «ολοκληρωμένα συστήματα» αεράμυνας, πρόσβαση σε πληροφορίες και συστήματα τεχνολογιών αιχμής, Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και σε ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. Οι ΗΠΑ επιμένουν στη σύνδεση μιας τέτοιας διμερούς συμφωνίας με μια νέα «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
Ωστόσο, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα να δυσκολεύει τη διαχείριση μιας τέτοιας συμφωνίας για το Ριάντ, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να διαχωρίσει τη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ από μια μελλοντική συμφωνία με το Ισραήλ. Πάντως, έγινε γνωστό, πως η Σαουδική Αραβία ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην υπογραφή ενός περιορισμένου αμυντικού συμφώνου αντί μιας ευρείας συμφωνίας για αμυντικά θέματα που θα συμπεριελάμβανε και μια «συμφωνία του Αβραάμ» με το Ισραήλ. Αφορμή δίνουν οι έντονες ανησυχίες των Σαουδαράβων ότι μια μεγάλη συμφωνία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να αποφεύγει επ’ αόριστον να συμφωνήσει «σε μονοπάτι για παλαιστινιακό κράτος» παρότι αυτό φέρεται πως θα αναφερόταν. Επιπλέον, οι Σαουδάραβες θεωρούν πως μια μεγάλη συμφωνία θα ήταν ουσιαστικά ανεφάρμοστη όσο το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα.
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανεβάζουν κατακόρυφα την ένταση και ο κίνδυνος της γενικευμένης σύγκρουσης στη περιοχή είναι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο ορατός. Οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης και του ΝΑΤΟ, που χρησιμοποιούν το κράτος του Ισραήλ σαν διεθνή προβοκάτορα και εμπρηστή του πολέμου, επιτρέποντας μάλιστα να κάνει και ένα από τα πιο μεγάλα εγκλήματα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, που είναι ακριβώς η προσπάθεια γενοκτονίας του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού.
Χωμένη για τα καλά είναι η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο που φουντώνει στη Μέση Ανατολή, ταυτόχρονα με την εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία ακολουθώντας πιστά τις εντολές των ξένων αφεντικών και εκθέτοντας τη χώρα και τον λαό σε απρόβλεπτους κινδύνους. Θυμίζουμε ότι στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ανεπτυγμένη ήδη μαζί με άλλα 3 πλοία από άλλες χώρες της ΕΕ, η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο πλαίσιο της επιχείρησης «Aspides». Ταυτόχρονα, η φρεγάτα «Σπέτσες» έχει σταλεί στα ανοιχτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης του «Unifil», που βασικά αφορά τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην οργάνωση «Χεζμπολάχ». Παραπέρα, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη ανεπτυγμένα στο «στόμα του λύκου».