Το ομοσπονδιακό κράτος στις ΗΠΑ, αυτό που αποκαλούμε δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα μας, έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, την πιο μακροχρόνια πλέον στην ιστορία έθνους. Ο πρόεδρος Τραμπ απαιτεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, να ενταχθεί στον Προϋπολογισμό το κονδύλι ύψους 5.7 δις δολαρίων, που απαιτεί η κατασκευή του διαβόητου τείχους. Η Βουλή αρνείται να εγκρίνει ποσό άνω των 1.3 δις δολαρίων για τη φύλαξη των νότιων συνόρων και γι’αυτό κάνει λόγο για εντατικοποίηση των συνοριακών ελέγχων.
Το αδιέξοδο που έχει προκύψει, αποτελεί στην πραγματικότητα μια ακόμη πράξη της σφοδρής αντιπαράθεσης, που ξεκίνησε στο εσωτερικό των ΗΠΑ με την εκλογή Τραμπ και αφορά το σύνολο της πολιτικής. Σημαίνει δε ότι το Κονγκρέσο δεν έχει εξασφαλίσει τους πόρους, που απαιτούνται για τη λειτουργία του κράτους. Το αποτέλεσμα είναι η αναστολή λειτουργίας. Αυτό στην πράξη καταλήγει σε εργασία χωρίς αμοιβή ή αργία για 850.000 εργαζόμενους. Πέρα από αυτό όμως, σημαίνει και τη δυσλειτουργία μιας σειράς Υπουργείων ή και κρίσιμων φορέων, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, η Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας κλπ.
Ο πρόεδρος επανήλθε με πρόταση μέτρων προσωρινής προστασίας από απέλαση για τους μετανάστες που εισήλθαν ανήλικοι στις ΗΠΑ, τους αποκαλούμενους “dreamers”, όπως όριζε παλιότερα η νομοθεσία DACA του Ομπάμα, που η διοίκηση Τραμπ είχε θέσει σε σταδιακή κατάργηση. Όμως οι Δημοκρατικοί αρνούνται να ανταλλάξουν προσωρινά μέτρα με μόνιμο και αναποτελεσματικό τείχος, όπως το χαρακτηρίζουν. Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η DACA εξακολουθεί να ισχύει, καθιστώντας την πρόταση Τραμπ κενή περιεχομένου. Ο ατυχής ελιγμός δεν άρεσε και στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του, καθώς ερμηνεύτηκε ως υποχώρηση στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Η κατασκευή του «μεγάλου και πανέμορφου» τείχους, όπως το αποκαλούσε, είχε κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, για την οποία ισχυριζόταν με αλαζονεία ότι θα πληρώσει το Μεξικό. Τώρα, κινδυνεύει κι αυτό να προστεθεί στις πολλές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του δόγματος «να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά». Δύο χρόνια μετά το ξεκίνημά της, η προεδρία Τραμπ διαγράφει μια τροχιά, που καταλήγει στο μεγαλύτερο ίσως φιάσκο των τελευταίων δεκαετιών, αν θυμηθεί κανείς τις προσδοκίες ιμπεριαλιστικού μεγαλείου που καλλιέργησε. Σ’ αυτό το πλαίσιο η κατασκευή τού τείχους έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο ζήτημα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, του οποίου η δημοτικότητα έπεσε τον τελευταίο μήνα κάτω του 40%.