Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Μ. Ντόντικ. Στις 27 Μάρτη η κεντρική κυβέρνηση του προτεκτοράτου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθ’ υπόδειξιν του επικυρίαρχου- τοποτηρητή για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ντέϊτον, Σμιτ, ζήτησε και πέτυχε να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης του Ντόντικ, μετά και από την άρνησή του να παρουσιαστεί για να ανακριθεί όσον αφορά χαλκευμένες και έωλες κατηγορίες «για επίθεση στη συνταγματική τάξη» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Είχε προηγηθεί το εθνικό ένταλμα σύλληψης στις 18 Μάρτη.
Ενώ λοιπόν κλιμακώνονται οι απροκάλυπτες πιέσεις και οι αφόρητοι εκβιασμοί των Δυτικών στα πλαίσια του εντεινόμενου πογκρόμ και εθνοκάθαρσης που ασκούν εναντίον των Σέρβων (και) της Βοσνίας, ο Μίλοραντ Ντόντικ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον «παραδοσιακό φίλο» της χώρας του, τον Πούτιν. Ο Ντόντικ εξέφρασε τον θαυμασμό του «για τον ιστορικό ηγέτη του ρώσικου λαού Β.Πούτιν…αυτό που έκανε για να επαναφέρει τη Ρωσία στη ζωή το πέτυχαν μόνο λίγοι στην ιστορία». Ο πρόεδρος των Σερβοβοσνίων αφού χαρακτήρισε τη Ρωσία «πολύ σημαντική χώρα για την οντότητα των Σέρβων της Βοσνίας, ανέκαθεν αντικειμενική», τόνισε για την 26η συνάντησή του με τον Πούτιν πως «ο Ρώσος πρόεδρος ενδιαφέρεται για το τι ζητούν οι απλοί άνθρωποι στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας». Προς τιμήν του Πούτιν, ο Ντόντικ ανέφερε πως θα παραστεί και στις εκδηλώσεις για τις 9 Μάη.
Εμμέσως πλην σαφώς ο Σερβοβόσνιος ηγέτης έκανε άνοιγμα και προς τον Αμερικανό πρόεδρο. Σχολίασε χαρακτηριστικά πως «ο Πούτιν έχει τώρα έναν άλλο ομόλογό του, που είναι σημαντικός γι’ αυτόν στον αγώνα ενάντια στην παγκοσμιοποιημένη ελίτ, και αυτός είναι ο πρόεδρος Τραμπ». Με τη σειρά του ο Πούτιν, που έχει χαρακτηρίσει τη δίωξη του Ντόντικ ως πρόβλημα για τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Σερβοβόσνιου ηγέτη. Ο τελευταίος, προκειμένου να σπάσει το ασφυκτικό κλίμα απομόνωσης και περιορισμού που φιλοτεχνούν με ενάργεια εναντίον του οι Αμερικανονατοϊκοί ιμπεριαλιστές, μετέβη διαδοχικά στη Σερβία και το Ισραήλ. Το Βελιγράδι επέκρινε το διεθνές ένταλμα σύλληψης, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό εσωτερικών, Ντάσιτς, να ισχυρίζεται πως αυτό δεν έχει νομικό αποτέλεσμα. Στο Ισραήλ, ο Ντόντικ συμμετείχε σε διάσκεψη με θέμα τον αντισημιτισμό. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμιά «ερυθρά αναγγελία» σε βάρος του Σερβοβόσνιου προέδρου στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ.