Η καταστροφική επίδοση της πρώτης τηλεμαχίας και οι απανωτές γκάφες σε δημόσιες εκδηλώσεις αμέσως μετά εξασφάλισαν στον πρόεδρο Μπάιντεν την εξαναγκασμένη του έξωση από τη διεκδίκηση νέας θητείας στην προεδρία. Οι πιέσεις από στελέχη των Δημοκρατικών προς το πρόσωπό του για να παραιτηθεί είχαν αυξηθεί κατακόρυφα, ωστόσο ο ίδιος έμοιαζε να μη θέλει να κάνει πίσω. Τελικά φαίνεται ότι τις εξελίξεις καθόρισαν οι σπόνσορες της προεκλογικής του εκστρατείας, παύοντας τις δωρεές για ένα διάστημα. Μεγάλη επιρροή σε αυτούς αναφέρεται ότι ασκεί το περιβάλλον των Κλίντον. Σε κάθε περίπτωση ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την παραίτησή του στα τέλη του Ιουλίου και όρισε διάδοχό του τη νυν αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ώστε να μπορεί να έχει και πρόσβαση στα ποσά από τις δωρεές, όντας ήδη στέλεχος της προεκλογικής καμπάνιας.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου στην Πενσυλβάνια, πολλοί θεώρησαν ότι οι εκλογές είχαν κριθεί υπέρ του. Η Κάμαλα Χάρις, πριν ορισθεί υποψήφια, είχε χειρότερες επιδόσεις και από τον Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα φαίνεται αυτή η εικόνα να ανατρέπεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ΜΜΕ, τα οποία παραδοσιακά στηρίζουν τους Δημοκρατικούς. Μετά το συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος τον Αύγουστο, όπου επικυρώθηκε και τυπικά η υποψηφιότητα της Χάρις, οι δημοσκοπήσεις καταλήγουν σε μια διαφορά μεταξύ 3 και 5 τοις εκατό υπέρ της σε εθνικό επίπεδο. Αυτό θεωρείται μεγάλο προτέρημα ενόψει της νέας τηλεμαχίας που έχει ορισθεί για τις 10 Σεπτεμβρίου. Η Χάρις φαίνεται να έχει ισχυρή παρουσία στη γυναικεία ψήφο.

Ωστόσο, όσο βιαστικές ήταν οι εκτιμήσεις υπέρ του Τραμπ μετά την απόπειρα εναντίον του, το ίδιο ισχύει και για αυτές υπέρ της Χάρις τώρα. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρόμπερτ Κένεντι, πρόσφατα αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία, εκφράζοντας την υποστήριξή του στον Τραμπ, εμφανιζόμενος μάλιστα μαζί του σε δημόσια προεκλογική ομιλία στην Αριζόνα, όπου ο πρώην πρόεδρος υποσχέθηκε όχι μόνο τη διαλεύκανση των σκοτεινών σημείων της απόπειρας κατά της ζωής του, αλλά και τη δημοσιοποίηση όλων των φακέλων σχετικά με τη δολοφονία του Τζον Κένεντι!

Ο Ρόμπερτ Κένεντι φαινόταν να επηρεάζει το 5% του εκλογικού σώματος, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι θα οδηγηθούν αυτόματα στον Τραμπ. Κατά ενδιαφέροντα τρόπο, ο Κένεντι δήλωσε ότι δημοσκοπήσεις που είχε στα χέρια του, έδειχναν ότι η υποψηφιότητά του έβλαπτε πιο πολύ τον Τραμπ παρά τη Χάρις. Στήριξη στον Τραμπ παρέχει και η Τάλσι Γκάμπαρντ, δημοφιλής πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Από ’κει και πέρα αυτό που δεν πρέπει να ξεχνιέται είναι ότι στις αμερικάνικες εκλογές, ο νικητής δεν ορίζεται από το σύνολο των ψήφων πανεθνικά, αλλά από τους εκλέκτορες που συγκεντρώνει νικώντας σε κάθε πολιτεία. Με βάση εκτιμήσεις που εξετάζουν την κατάσταση υπό αυτό το πρίσμα, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να έχει προβάδισμα. Στις εκλογές του 2020, ο Μπάιντεν είχε κερδίσει κάποιες πολιτείες, όπως τη Τζόρτζια και την Αριζόνα, με ελάχιστη διαφορά μερικών χιλιάδων ψήφων. Μετά από τέσσερα χρόνια απογοητευτικής διακυβέρνησης είναι πιθανόν η Χάρις να έχει αρκετά χειρότερη επίδοση σε αυτές τις πολιτείες που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα…