Σε ακύρωση των αποτελεσμάτων του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, που είχαν γίνει στις 24/11, προχώρησε στις 6 Δεκέμβρη το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, γεγονός που ματαίωσε τον β’ γύρο, ο οποίος θα γινόταν την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, ενώ οι εκλογές θα προκηρυχθούν ξανά. Στο μεταξύ τρεις μέρες πριν, δηλ. στις 3 Δεκέμβρη, το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει καταγγελίες για «εξωτερική ανάμειξη» στις εκλογές και είχε επικυρώσει τα αποτελέσματα του α’ γύρου, στον οποίο επικράτησε ο «ανεξάρτητος» ακροδεξιός και θεωρούμενος «φιλορώσος» υποψήφιος Γκεοργκέσκου με ποσοστό 22,94%.

Την πρωτοφανή αυτή “κωλοτούμπα” του δικαστηρίου ανακοινώθηκε ότι προκάλεσε η δημοσίευση απόρρητων εκθέσεων υπηρεσιών, όπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες χειριστές δικτύου, τους οποίους στρατολόγησε και συντόνισε κανάλι στην πλατφόρμα «Telegram», χρησιμοποίησαν μεθόδους χαρακτηριστικές του «τρόπου λειτουργίας» ενός «κρατικού παράγοντα», για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη πριν τις προεδρικές εκλογές.
Δικαιολογώντας αυτή την εξέλιξη, το αμερικανικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε «ξένους παράγοντες που επιδιώκουν να μεταστρέψουν την εξωτερική πολιτική» της Ρουμανίας ότι αυτή «δεν μπορεί να αντιστραφεί», ενώ έκανε λόγο και για «σοβαρές αρνητικές συνέπειες» που θα προκύψουν αν η χώρα απομακρυνθεί «από τις δυτικές συμμαχίες της», υποστηρίζοντας ότι υπήρξε «πρόοδος που κατακτήθηκε με σκληρή δουλειά» αφότου η χώρα «εντάχθηκε στη διατλαντική κοινότητα».

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ μίλησε για «άνευ προηγουμένου κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ρουμάνικος λαός όσον αφορά την ακεραιότητα των εκλογών», προσθέτοντας ότι οι εκλογές χρειάζεται «να αντικατοπτρίζουν τη δημοκρατική βούληση του ρουμανικού λαού», λες και οι ΗΠΑ δεν συμβάλλουν σε δικτατορίες, και να είναι απαλλαγμένες «από ξένες κακοήθεις επιρροές, που στοχεύουν στην υπονόμευση της δικαιοσύνης των εκλογών». Έκρινε δε σκόπιμο να επισημάνει ότι «είναι επιλογή του ρουμανικού λαού το ποιον εκλέγει. Καμία άλλη χώρα ή ξένος παράγοντας δεν έχει αυτό το δικαίωμα», ενώ επιβεβαίωσε την «εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για ξένη κακοήθη επιρροή». Και κάλεσε «όλα τα μέρη να υποστηρίξουν τη συνταγματική τάξη της Ρουμανίας, να συμμετάσχουν σε μια ειρηνική δημοκρατική διαδικασία απαλλαγμένη από απειλές βίας και εκφοβισμού, που να αντανακλά τη δημοκρατική βούληση του ρουμάνικου λαού».

Τη ίδια στιγμή “σφυρίζουν αδιάφορα” στις Βρυξέλες οι κατά τα άλλα δημοκρατικά ευαίσθητοι Ευρωπαίοι. Πρόκειται σαφώς για επιλεκτικές ευαισθησίες που κρύβουν ένα ανάλγητο και αντιδραστικό υπόβαθρο.
Θυμίζουμε ότι στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24/11 πρώτος αναδείχθηκε ο Καλίν Γκεοργκέσκου με 22,94%, ακολουθούμενος από την Έλενα Λασκόνι του κόμματος «Save Romania Union» (USR), που έλαβε 19,17%. Την ίδια στιγμή, βέβαια, σημαντικά ενισχυμένες εμφανίστηκαν οι θεωρούμενες «ευρωσκεπτικιστικές» δυνάμεις και στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Δεκέμβρη. Η “φιλορωσική” Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR) ήρθε δεύτερη με 18,27%, υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά της από 8,5%, ενώ το όριο του 5% για να μπουν στη Βουλή πέρασαν και τα φερόμενα ως «φιλορωσικά» κόμματα «SOS Romania» με 7,33% και Κόμμα της Νεολαίας (ΡΟΤ) με 6,43%. Το μέχρι πρόσφατα κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό PSD έλαβε 22,37% των ψήφων, από 32,5% στις προηγούμενες εκλογές, ενώ όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, ο υποψήφιός του δεν πέρασε καν στον β’ γύρο.

Ο Γκεοργκέσκου, που παλιότερα ανήκε στο ακροδεξιό κόμμα AUR, έχει χαρακτηρίσει την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ «διπλωματική ντροπή» και έχει υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη συμμαχία δεν θα προστατεύσει κανένα από τα μέλη της αν δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία. Επιπλέον έχει χαρακτηρίσει τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν «άνθρωπο που αγαπά τη χώρα του» και ο οποίος «καταλαβαίνει πολύ καλά τις διπλωματικές γωνίες, τις κατέχει», εκτιμώντας ότι η χώρα του «θα είχε κερδίσει περισσότερα» αν είχε διατηρήσει καλύτερες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία. Ταυτόχρονα βέβαια, ο Γκεοργκέσκου δήλωσε ότι «δεν θέλω να εγκαταλείψω το ΝΑΤΟ, δεν θέλω να εγκαταλείψω την ΕΕ. Αυτό που θέλω είναι να πάρω θέση, να μη γονατίσω εκεί πέρα Όπως είπα, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για το εθνικό μας συμφέρον».
Από τη μεριά της η Λασκόνι δήλωσε ότι «ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα» και κάλεσε «να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία», καθώς και την ανεξαρτησία της Ρουμανίας έναντι της Ρωσίας.

Αυτό που έγινε στη Ρουμανία είναι ένα απροκάλυπτο δικαστικό πραξικόπημα, που παρόμοιό του δεν έχει ξαναγίνει σε ευρωπαϊκή τουλάχιστον χώρα. Καταπατά βασικούς κανόνες της αστικής δημοκρατίας, με άμεση ανάμειξη δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε), που έχουν τη Ρουμανία υπό την επιρροή τους και το διαφαινόμενο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν τους ικανοπιούσε. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Γκεοργκέσκου εμφανιζόταν να συγκεντρώνει 58%, έναντι 42% της Λασκόνι. Αυτοί είναι που πλασάρονται διεθνώς ως οι θεματοφύλακες της δημοκρατίας. Προφανώς η γενική όξυνση των αντιθέσεων και οι ανοικτές πλέον συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα, τους οδηγούν στο κουρέλιασμα των λεγόμενων διεθνών κανόνων, αλλά και αστικών δημοκρατικών θεσμών. Κάθε πρόσχημα εξαφανίζεται και ο δρόμος για την ενδυνάμωση του φασισμού ανοίγει.