Στις 26 Ιουνίου, η παγκόσμια επικαιρότητα μετατοπίσθηκε απότομα στη Βολιβία, όπου κατά τα φαινόμενα εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση του Λουίς Άρτσε. Της απόπειρας ηγήθηκε ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνιέγκα, αφού από το πρωί κινητοποίησε μονάδες του στρατού, καταλαμβάνοντας σταδιακά μέχρι το απόγευμα την Πλάζα Μουρίλο, κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Παζ, όπου βρίσκεται και το προεδρικό μέγαρο.

Έχοντας ξαναζήσει πραξικόπημα στο πρόσφατο παρελθόν, το 2019, ο λαός της Βολιβίας κινητοποιήθηκε άμεσα και, όπως φαίνεται από εικόνες και βίντεο που έχουν ληφθεί, συγκεντρώθηκε μαζικά στους δρόμους της πόλης και γύρω από το προεδρικό μέγαρο προκειμένου να αποκρούσει το πραξικόπημα. Κυκλοφόρησε επίσης υλικό όπου ο πρόεδρος Λουίς Άρτσε αντιμετωπίζει ευθέως τον πραξικοπηματία στρατηγό, στην είσοδο του μεγάρου, απαιτώντας από αυτόν να αποσυρθεί.

Χωρίς την υποστήριξη όλου του στρατού, με την αστυνομία εναντίον του και με τον λαό στους δρόμους, το πραξικόπημα απέτυχε και δεν φαίνεται να είχε και εξαρχής και πολλές πιθανότητες να επιβληθεί. Οι πραξικοπηματίες διαλύθηκαν και ο στρατηγός διέφυγε, για να συλληφθεί λίγες ώρες αργότερα. Σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου στη χώρα καταδίκασε το γεγονός, συμπεριλαμβανομένης και… της Ζανίν Ανιέζ, αρχηγού του πραξικοπήματος του 2019!

Αυτή ήταν η ερμηνεία των γεγονότων που επικράτησε αρχικά. Ένα κλασσικού τύπου για τη Λατινική Αμερική στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια σε μια δημοκρατική κυβέρνηση που δεν είναι αρεστή στους Αμερικάνους, έχει διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και αποσκοπεί στην ένταξη της Βολιβίας των μεγάλων κοιτασμάτων λιθίου στον οργανισμό BRICS, απέτυχε μπροστά στη μαζική κινητοποίηση του λαού και στην αποφασιστική στάση του προέδρου της χώρας Λουίς Άρτσε.

Ωστόσο κατά τη σύλληψη του Ζουνιέγκα άρχισε να διαδίδεται μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Ο ίδιος ισχυρίστηκε κατά τη σύλληψή του ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν σχεδιασμένο από την κυβέρνηση του Άρτσε, ώστε να αυξηθεί η δημοτικότητά του.

Το πραξικόπημα συνέβη μετά από ένα μεγάλο διάστημα οικονομικής δυσπραγίας και πολιτικών αναταράξεων, αφού έχει συμβεί διάσπαση στο κυβερνών κόμμα, με τον πρώην πρόεδρο, Έβο Μοράλες, να συγκρούεται με τις επιλογές του νυν προέδρου, Λουίς Άρτσε. Το 2025 η χώρα θα έχει προεδρικές εκλογές και ο Μοράλες σκοπεύει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της χώρας, που έχασε από το πραξικόπημα του 2019. Ωστόσο η προεδρία του Λουίς Άρτσε προσπαθεί να απαγορεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Είναι άλλωστε αξιοσημείωτο ότι ο στρατηγός Ζουνιέγκα, είχε δηλώσει δύο μέρες πριν το πραξικόπημα ότι, αν ο Μοράλες ανακοινώσει υποψηφιότητα, ο στρατός θα τον συλλάβει. Πολλά στελέχη του MAS που υποστηρίζουν τον Μοράλες επίσης ισχυρίζονται ότι πρόκειται για κάλπικο πραξικόπημα, με πολλές σκηνές του πραξικοπήματος και της αντιμετώπισής του από τον Άρτσε να φαίνονται σκηνοθετημένες. Στα ΜΜΕ της Δύσης έχει αρχίσει να επικρατεί η δεύτερη εκδοχή των γεγονότων. Ο ίδιος ο Μοράλες αναφέρεται να έχει αμφισβητήσει τη γνησιότητα του πραξικοπήματος, ρωτώντας ποιο πραξικόπημα δεν έχει πυροβολισμούς, τραυματίες και νεκρούς..

Θα προσπαθήσει άραγε η κυβέρνηση να κατηγορήσει τον Μοράλες για τη διενέργεια του πραξικοπήματος; Υπάρχουν ενδείξεις και για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο περίπλοκα από όσο φαινόταν στην αρχή…