Πολεμική ένταση επικρατεί στην Κορεατική Χερσόνησο μετά την προβοκατόρικη δράση του στρατού της Νότιας Κορέας, που εξαπέλυσε drones στον βορειοκορεάτικο εναέριο χώρο για να ρίξει προπαγανδιστικά φυλλάδια ακόμα και πάνω από την Πιονγιάνγκ, τρεις φορές αυτόν τον μήνα. Η Σεούλ αρνήθηκε την ευθύνη αυτών των προκλήσεων αποδίδοντάς την σε ιδιώτες. Αντίθετα η Πιονγιάνγκ δηλώνει ότι έχει «σαφείς αποδείξεις ότι οι στρατιωτικοί γκάνγκστερ της Δημοκρατίας της Κορέας (ROK) είναι ο κύριος ένοχος της εχθρικής πρόκλησης της παραβίασης της κυριαρχίας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας με την εισβολή στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσά της». Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση του Κεντρικού Κορεατικού Πρακτορείου Ειδήσεων (KCNA) περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια στελέχη νεανικών οργανώσεων, νέοι και φοιτητές από όλη τη χώρα προσφέρθηκαν να καταταγούν εθελοντικά στον Λαϊκό Στρατό της Κορέας στις 14 και 15 Οκτώβρη. Παράλληλα ο Κιμ Γιονγκ Ουν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας για την αντιμετώπιση της σοβαρής πρόκλησης παραβίασης της κυριαρχίας της ΛΔΚ.

Σύμφωνα με το Μεικτό Στρατιωτικό Επιτελείο της Σεούλ η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην ανατίναξη τμημάτων οδικού δικτύου που τη συνδέει με τη Νότια Κορέα από τη βόρεια πλευρά των συνόρων. Ο νοτιοκορεατικός στρατός προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές νότια της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τις δύο χώρες.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από προβοκατόρικες αναφορές του Ζελένσκι ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο, και ότι η Πιονγιάνγκ δεν βοηθάει τη Μόσχα μόνο με στρατιωτικό υλικό. Η Βόρεια Κορέα συμμετέχει de facto στον πόλεμο της Ουκρανίας στο πλευρό της Ρωσίας, υποστήριξε ο Ζελένσκι, μιλώντας στην ουκρανική Βουλή. «Μεταφέρονται όπλα και άνθρωποι από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, το επιβεβαίωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας»… «Αυτοί είναι εργάτες για ρωσικά εργοστάσια για να αντικαταστήσουν Ρώσους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Και προσωπικό για τον ρωσικό στρατό. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η συμμετοχή ενός δεύτερου κράτους στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας στο πλευρό της Ρωσίας», συμπλήρωσε.
Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, πραγματικοί ενορχηστρωτές των πολεμικών συρράξεων που κρύβονται πίσω από πολεμική ίντριγκα, καμώνονται πως «οι ΗΠΑ ακόμα αξιολογούν, ανησυχούν από τις αναφορές για αποστολή στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας (στην Ουκρανία)», δήλωσε την Τετάρτη ο Κερτ Κάμπελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν σημάδια ενισχυμένης υλικής υποστήριξης της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία. Και προσποιούμενος τον ειρηνόφιλο, κατάληξε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την τελική ειρηνική ένωση της κορεατικής χερσονήσου.

Από πλευράς της Σεούλ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «είναι πολύ σοβαρό θέμα αν είναι αληθινές οι αναφορές για στρατεύματα της Βόρειας Κορέας που μάχονται κατά της Ουκρανίας».
Το Κρεμλίνο απέρριψε τον ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατάγγειλε ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που εντείνει τον κίνδυνο σύγκρουσης στην κορεατική χερσόνησο και υποστήριξε ότι η Σεούλ και το Τόκιο, που αποτελούν «κρίσιμους κόμβους για την περιφερειακή ασφάλεια», βρίσκονται υπό την πίεση των ΗΠΑ και «στερούνται της βούλησης να αποτινάξουν τον δουλικό ζυγό της αμερικανικής χειραγώγησης».