Ένας μήνας έχει περάσει από τις εκλογές της 6ης Ιουνίου, στις οποίες ο πρώην συνδικαλιστής δάσκαλος Πέδρο Καστίγιο επεκράτησε της δεξιάς υποψηφίου Κέικο Φουχιμόρι με τη μικρή διαφορά των 44 χιλιάδων περίπου ψήφων. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, καθώς αμέσως μετά την καταμέτρηση, η Φουχιμόρι αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, απαιτώντας την ακύρωση πολλών καλπών, σε περιοχές που επικράτησε ο Καστίγιο.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία και τους διεθνείς παρατηρητές, η κόρη του Αλμπέρτο Φουχιμόρι δεν προσκόμισε στοιχεία για τους ισχυρισμούς της και οι εκλογές ήταν διαφανείς. Παρόλα αυτά, οι αρχές αποφάσισαν να ξεκινήσουν την διαδικασία έρευνας τάχα των πολλών ενστάσεών της, οδηγώντας σε μια κατάσταση εκφυλιστικής χρονοτριβής. Στις 28 Ιουνίου έγινε γνωστό ότι οι ισχυρισμοί της Φουχιμόρι απορρίφθηκαν, κι όμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα το αποτέλεσμα. Ο επόμενος ελιγμός της ήταν αίτημα προς τον προσωρινό πρόεδρο Φρανσίσκο Σαγκάστι, για ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τις εκλογές, πιθανόν με τη συνδρομή του κακόφημου Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ενός οργανισμού υποχειρίου των ΗΠΑ, που εργάζεται για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους στη Κεντρική και Λατινική Αμερική.
Παράλληλα, ο σύμμαχος της Φουχιμόρι στο Εθνικό Εκλογικό Δικαστήριο, Λουίς Άρτσε Κόρδοβα, παραιτήθηκε, προκειμένου να καθυστερήσει όσο γίνεται η ανακοίνωση του αποτελέσματος.
Σύμφωνα με το νόμο που ισχύει, ο νέος πρόεδρος πρέπει να ανακοινωθεί ως την 28η του Ιουλίου το αργότερο. Αν δε συμβεί αυτό, τότε συνέρχεται η Βουλή για να ορίσει πρόεδρο. Η Δεξιά ελέγχει τους συσχετισμούς στη Βουλή, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση το πραξικόπημα θα έχει ολοκληρωθεί.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Φουχιμόρι και οι ακροδεξιοί της οπαδοί ξεσπαθώνουν όλο και περισσότερο, με το σκηνικό να θυμίζει τα προεόρτια του πραξικοπήματος του 2019 στη Βολιβία. Μένει να δούμε αν τα πράγματα θα εξελιχθούν με ανάλογο τρόπο. Χαρακτηριστική περίπτωση σε όλα αυτά ήταν το γράμμα 80 συνταξιοδοτημένων στρατιωτικών, οι οποίοι ζητούν από το στρατό να μην αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Πολλοί στρατιωτικοί και δεξιοί βουλευτές έχουν συμμετάσχει σε πορείες των οπαδών της Φουχιμόρι στην πρωτεύουσα Λίμα, όπου υψώνεται η σημαία της περιόδου της ισπανικής αποικιοκρατίας. Αυτοί οι βουλευτές θα κληθούν στη χειρότερη περίπτωση στις 28 Ιουλίου να ορίσουν νέο πρόεδρο.
Στα πλαίσια των διαδηλώσεων και των δύο πλευρών, ανακοινώθηκε και ο πρώτος νεκρός – θύμα φασιστικής βίας των ακροδεξιών οπαδών της Φουχιμόρι. Ο Ζακάριας Μερένσες, περίπου 60 χρονών, δολοφονήθηκε από τάγμα εφόδου που επιτέθηκε σε ειρηνική πορεία των υποστηρικτών του Καστίγιο στη Λίμα.
Σάλος έχει προκληθεί και από τη δημοσίευση ακουστικού υλικού, στο οποίο το δεξί χέρι του φυλακισμένου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ονόματι Βλαντίμιρο Μοντεσίνος, επίσης φυλακισμένος, απευθύνεται στο επιτελείο της Κέικο Φουχιμόρι, εξηγώντας τους ότι θα χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του στο Εθνικό Εκλογικό Δικαστήριο και στην αμερικάνικη πρεσβεία για να την βοηθήσει.
Όλοι οι μηχανισμοί και οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν ενεργοποιηθεί, ακόμη και μέσα από τη φυλακή, για να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν τους αρέσει. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση χώρας της Λατινικής Αμερικής, όπου η ολιγαρχία δείχνει αλλεργική απέναντι στο ίδιο της το παιχνίδι, αυτό των εκλογών, όταν αυτό δεν λειτουργεί ακριβώς όπως το θέλει, και στη «δημοκρατία», την οποία υποκριτικά επικαλείται.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι υποστηρικτές του Πέδρο Καστίγιο, κινητοποιούνται μαζικά τόσο στη Λίμα όσο και σε άλλες πόλεις, προκειμένου να στηρίξουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό άλλωστε τους ζητούν τόσο ο Πέδρο Καστίγιο όσο και οι στενοί του συνεργάτες, αντιλαμβανόμενοι ότι πρόκειται για το σημαντικότερο, αν όχι το μόνο ουσιαστικό, στήριγμά τους.