Με λίγους μήνες να απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν οριακό αποτέλεσμα, ο Μπάιντεν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει νόμους που είχε ενεργοποιήσει παλιότερα η διοίκηση Τραμπ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές από το Μεξικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη στον Λευκό Οίκο ένα σχέδιο, το οποίο πρακτικά οδηγεί σε πλήρες σφράγισμα των συνόρων για τους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται παράνομα από το Μεξικό. Η νομοθεσία για να γίνει αυτό είχε χρησιμοποιηθεί από τον Τραμπ, όταν είχε αποκλείσει τη μετανάστευση από μια σειρά αραβικές χώρες το 2017 και τους αιτούντες άσυλο το 2018, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές εκείνης της χρονιάς.
Ο Μπάιντεν ανήλθε στην προεδρία υποσχόμενος ότι θα καταργήσει αυτή τη νομοθεσία, ωστόσο τώρα τη χρησιμοποιεί προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι του Τραμπ στο ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο οξύνθηκε το τελευταίο έτος. Πρόκειται για άλλη μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση, αλλά αυτό είναι πλέον σύνηθες για τον Μπάιντεν.

Βέβαια στη ρητορική που χρησιμοποιούν οι δύο υποψήφιοι υπάρχει απόσταση. Ο Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι θέλει να προστατέψει τα παιδιά των μεταναστών και ότι θέλει να κρατήσει τις ΗΠΑ ανοικτές στη μετανάστευση, αφού τη θέσει σε λογικά υποτίθεται πλαίσια. Ο Τραμπ κάνει λόγο για ορδές εγκληματιών εισβολέων, προάγει τη στρατοκρατική θωράκιση των συνόρων και υπόσχεται τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελάσεων στην ιστορία της χώρας.
Ο τελευταίος πρόσφατα καταδικάσθηκε για τη γνωστή υπόθεση χρηματισμού της ηθοποιού αισθησιακών ταινιών το 2016, με αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος πρώην ή νυν πρόεδρος που καταδικάζεται για αδίκημα στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ δεν έχει σταματήσει να κάνει λόγο για πολιτική δίωξη.

Βολή σε αυτόν τον ισχυρισμό υπήρξε η πρόσφατη καταδίκη του γιου τού Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, για παράνομη οπλοκατοχή και χρήση ναρκωτικών. Η πλευρά Τραμπ αντέδρασε άμεσα κάνοντας λόγο για αντιπερισπασμό, από τα αληθινά εγκλήματα της «εγκληματικής οικογένειας Μπάιντεν» που έχει λάβει δεκάδες εκατομμύρια από την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πάντως η αλήθεια είναι πως τα ΜΜΕ που στηρίζουν τον Μπάιντεν έσπευσαν σαν έτοιμα από καιρό σχεδόν να πανηγυρίσουν την καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν, ως πειστήριο ότι η διοίκηση Μπάιντεν δεν χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη προκειμένου να χτυπήσει τον Τραμπ προεκλογικά.
Σκάνδαλα, καταδίκες, αντιδραστική ρητορική και ψέμματα συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την προεκλογική περίοδο των δύο γερασμένων και καθόλου δημοφιλών υποψηφίων για την προεδρία του κράτους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το γεγονός αυτό πάντα επιβεβαιώνει την καθοδική του πορεία, τα «σπασμένα» της οποίας φορτώνει συνέχεια στον αμερικάνικο λαό, που τίποτα δεν έχει να κερδίσει είτε στηρίζοντας τον Μπάιντεν, είτε τον Τραμπ…