Το κόμμα του πρώην προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, που ανατράπηκε με πραξικόπημα, καθόρισε τους υποψηφίους του για τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, που θα δούμε αν και σε ποιές συνθήκες θα γίνουν, όταν έχει ήδη προηγηθεί από τους πραξικοπηματίες και το στρατό άγρια τρομοκρατία και αιματηρή καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων. Από το Μπουένος Άιρες όπου έχει βρει πολιτικό άσυλο και κατόπιν συνεδρίασης με στελέχη του MAS, ο Μοράλες ανακοίνωσε τους υποψήφιους για τις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου. Για την πρώτη ανακοινώθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Λουίς Άρτσε, και για την δεύτερη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Τσοκεχουάνκα.
Ο πολιτικός σχολιασμός λέει ότι ο Άρτσε στοχεύει στη “μεσαία τάξη” της Βολιβίας η οποία αποξενώθηκε τα τελευταία χρόνια από το κόμμα, ενώ ο Τσοκεχουάνκα, ιθαγενούς καταγωγής, στις ιθαγενείς μάζες που υπήρξαν ανέκαθεν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Μοράλες. Αυτό εξυπηρετεί τη στρατηγική του κόμματος που είναι να κρατήσει τις δυνάμεις στα “κάστρα” του, στα υψίπεδα της επαρχίας, στο αγροτικό Ποτόσι, στις κεντρικές πεδιάδες της χώρας και στην πόλη Κοτσαμπάμπα, ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί άνοιγμα στη “μεσαία τάξη”. Ο ίδιος δήλωσε: “Το δίδυμο μας. Ο Λουίς Άρτσε και ο Νταβίντ Τσοκεχουάνκα είναι ένας συνδυασμός επιστημονικής και ιθαγενούς γνώσης, η ενότητα της υπαίθρου και της πόλης, του σώματος και της ψυχής…”
Δεν έλειψαν σχόλια ωστόσο, ότι με αυτό τον τρόπο ο Μοράλες δίνει προτεραιότητα σε αμφιταλαντευόμενα στρώματα του πληθυσμού, που ελέγχει η αντίδραση, ενώ θα έπρεπε να συσπειρώσει τον κόσμο εκεί που είναι ισχυρός, στον ιθαγενή προλεταριακό και αγροτικό πληθυσμό.
Επίσης υπήρχε το προηγούμενο διάστημα η εντύπωση και ο ενθουσιασμός, ότι ο “διάδοχος” του Μοράλες θα ήταν ο ιδιαίτερα λαοφιλής νεαρός αγωνιστής συνδικαλιστής, Αντρόνικο Ροντρίγκεζ, αγρότης φύλλων Κόκας, όπως ο πρώην πρόεδρος. Η απομάκρυνση αυτού του ενδεχόμενου, συνδυάζεται και με την αναστολή της δημιουργίας ένοπλων λαϊκών ομάδων προστασίας του λαού, από τις δυνάμεις του πραξικοπήματος.
Σε κάθε περίπτωση σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο φαίνεται το MAS να προηγείται μεν στις εκλογές, αλλά με το ποσοστά των ψήφων μεταξύ των κομμάτων να μην έχουν μεγάλη διαφορά. 20 τοις εκατό συγκεντρώνει το MAS και κάτι παραπάνω από δεκαπέντε η αχυράνθρωπος και προσωρινή πρόεδρος του πραξικοπήματος, Τζανίν Ανιές.