Μαζικές κινητοποιήσεις, καταστολή, αθρόες συλλήψεις. Η εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό στη Ναντέρ, λόγω «άρνησης συμμόρφωσης», πυροδότησε νέα έκρηξη κοινωνικής οργής, αυτή τη φορά ανάμεσα στη νεολαία των φτωχών προαστίων της πρωτεύουσας της Γαλλίας, όπου σε μεγάλο βαθμό κατοικούν μετανάστες, περιθωριοποιημένοι από το γαλλικό κράτος.
«Θα φας σφαίρα στο κεφάλι»
Ο 17χρονος Ναέλ εκτελέστηκε από αστυνομικό επειδή «αρνήθηκε να συμμορφωθεί». Ο αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση, ενώ αρχικά από τη γαλλική αστυνομία διέρρεε πως το αυτοκίνητο του νεαρού έπεσε πάνω σε δύο μοτοσυκλετιστές της. Ωστόσο, βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα απεικονίζει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι, στη συνέχεια να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν προσπαθεί να φύγει. Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι». Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, πέφτοντας πάνω σε στύλο.
Ο θάνατος του εφήβου και οι συνθήκες του προκάλεσαν κύμα οργής στη Ναντέρ, όπου ζούσε ο Ναέλ. Το βράδυ της Τρίτης ξέσπασαν ταραχές ανάμεσα σε κατοίκους και τις δυνάμεις καταστολής.
Κύμα οργής σε ολόκληρη τη Γαλλία
Η ίδια η κηδεία του Ναέλ ήταν μια μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία. Όμως οι κινητοποιήσεις αυτές της νεολαίας δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Πήραν τη σκυτάλη από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων των τελευταίων μηνών ενάντια στην αντισυνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν. Κινητοποιήσεις κατά τις οποίες κατέβηκαν εκατομμύρια εργαζομένων στους δρόμους βιώνοντας την κρατική καταστολή.
Η νέα εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικά πυρά έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα θυμάτων της κρατικής βίας και καταστολής που όλο και μεγαλώνει και που αποδεικνύει ότι η αστυνομική αυθαιρεσία είναι συστατικό στοιχείο ενός κράτους που είναι εχθρικό προς τον λαό.
Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες η αστυνομία επιδόθηκε σε όργιο καταστολής. Άγριοι ξυλοδαρμοί, χιλιάδες προσαγωγές και συλλήψεις ακόμα και 14χρονων παιδιών που διαδήλωσαν, εκφράζοντας την οργή τους για τη δολοφονία του Ναέλ που ήταν ένας απ’ αυτούς.
Την ίδια ώρα, με απαράδεκτες δηλώσεις, στελέχη της κυβέρνησης Μακρόν επιχείρησαν να συκοφαντήσουν τις τεράστιες διαδηλώσεις και τη γνήσια λαϊκή οργή. Πέρασαν ακόμα και στις ανοιχτές απειλές προς τους γονείς. «Οι γονείς που δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, που τα αφήνουν να γυρνούν τη νύχτα γνωρίζοντας πού πάνε και είναι 13, 14 ετών, κινδυνεύουν με δύο χρόνια φυλάκιση και 30.000 πρόστιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόντ-Μορετί.
Παράλληλα, η κυβέρνηση κατέβασε στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς. Χαρακτηριστικό μάλιστα των προθέσεών της ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, ότι οι αρχές θα προχωρούν σε διακοπή του Διαδικτύου σε συγκεκριμένες περιοχές, με το πρόσχημα της αποφυγής οργάνωσης «παράνομων ενεργειών», πρακτικές που μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα απαντώνται.
Διαμαρτυρίες ενάντια στην καταστολή και από εργατικά συνδικάτα
Σε διαδηλώσεις όμως ενάντια στο κύμα καταστολής, αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας που επέβαλε η κυβέρνηση Μακρόν κάλεσαν εργατικά συνδικάτα που πρόσκεινται στη CGT. Τα συνδικάτα απαιτούν να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ. Μάλιστα τονίζουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να παρατάξει μονάδες τεθωρακισμένων ενάντια στους διαδηλωτές καταδεικνύει την επιθυμία της να κλιμακώσει την κατάσταση και να καταστείλει με οποιοδήποτε μέσο τους διαδηλωτές.
Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον γαλλικό λαό στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα και στο γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις.
Το Μ-Λ ΚΚΕ κατήγγειλε το άγριο έγκλημα με την εν ψυχρώ εκτέλεση του 17χρονου στη Γαλλία, από τις αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και το όργιο της καταστολής και του αυταρχισμού που επέβαλε η κυβέρνηση Μακρόν. Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά του αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της Γαλλίας.