Παραμονές της δεύτερης επετείου της προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσική Ομοσπονδία, η Μόσχα ανακοίνωσε τις προτεινόμενες αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα οι οποίες θα οριστικοποιηθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα. Ο επικεφαλής του ρωσικού ιμπεριαλισμού, Βλ. Πούτιν, ο οποίος προήδρευσε στο ρωσικό συμβούλιο Ασφαλείας, με θέμα την «πυρηνική αποτροπή» ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αλλαγές αυτές.

Η πρώτη προτεινόμενη «αναβάθμιση» αφορά την «επέκταση της κατηγορίας των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών» στους οποίους ισχύει η πυρηνική αποτροπή και «συμπληρώνει τον κατάλογο των στρατιωτικών απειλών» που προορίζονται να εξουδετερωθούν προληπτικά.
Έτσι προτείνεται «η επίθεση από ένα μη πυρηνικό κράτος, με τη συμμετοχή ενός πυρηνικού κράτους» να θεωρηθεί «κοινή επίθεση» στη Ρωσία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια επίθεση της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος με τη χρήση όπλων που έχουν παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ ή άλλες πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ακόμη η Ρωσία κατέβασε τον πήχη ασφαλείας για τη χρήση πυρηνικών όπλων ανοίγοντας την πόρτα του φρενοκομείου, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα καθοδικό σπιράλ αντίστοιχων αλλαγών από άλλες πυρηνικές δυνάμεις. Έτσι πλέον μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων «μετά από αξιόπιστες πληροφορίες για μαζικές εκτοξεύσεις όπλων από τον αέρα ή το διάστημα που διασχίζουν τα ρωσικά σύνορα». Ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι αυτό σημαίνει «στρατηγικά και τακτικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, drones, υπερηχητικά και άλλα αεροσκάφη». Η αναφορά των drones είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Προτείνεται επίσης η Ρωσία να επεκτείνει την «πυρηνική ομπρέλα» στη Λευκορωσία «ως μέλους του Ενωσιακού Κράτους», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την πρόταση αυτό περιλαμβάνει «μια κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία» ακόμη και από συμβατικά όπλα.

Αυτές οι προτάσεις τροποποιούν την απόφαση του 2020 που σκιαγραφούσε τις τέσσερις καταστάσεις στις οποίες η Μόσχα θα μπορούσε να ενεργοποιήσεις την πυρηνική αποτροπή. Δηλαδή, πρώτον, αν λάμβανε «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του ίδιου ή/και συμμάχων της Μόσχας. Δεύτερον, εάν υπήρχε πυρηνικό όπλο ή άλλου είδους Όπλο Μαζικής Καταστροφής  που χρησιμοποιείται κατά της Ρωσίας και/ή των συμμάχων της. Τρίτον, αν ο εχθρός ενήργησε κατά «κρίσιμων κρατικών ή στρατιωτικών εγκαταστάσεων» που θα μπορούσε να διαταράξει την αντίδραση των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων. Και τέταρτον, εάν η Ρωσία δεχτεί συμβατική επίθεση που θα «απειλούσε την ίδια την ύπαρξη του κράτους».

Σχολιάζοντας τις προτεινόμενες αλλαγές, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χρήση πυρηνικών παραμένουν ένα «ακραίο μέτρο» προστασίας  της Ρωσικής κυριαρχίας, αλλά η Μόσχα πρέπει να λάβει υπόψη ότι η «σύγχρονη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη δυναμικά…συμπεριλαμβανομένης της ανάδυσης νέων πηγών στρατιωτικών απειλών και κινδύνων για τη Ρωσία και των συμμάχων μας.»
Τα ανατριχιαστικά αυτά σενάρια σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δηλώνοντας ότι οι τροποποιήσεις του ρωσικού πυρηνικού δόγματος έχουν ήδη διατυπωθεί και «αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα» που «προειδοποιεί αυτές τις χώρες για τις συνέπειες αν συμμετάσχουν σε επίθεση εναντίον της χώρας μας με διάφορα μέσα, όχι απαραίτητα πυρηνικά».Επίσης κάλεσε την Ουάσιγκτον να προσέλθει σε συνομιλίες για μια συνθήκη New START, για τη «στρατηγική σταθερότητα» λαμβάνοντας «υπόψη τις νέες παγκόσμιες πραγματικότητες». Πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο το οπλοστάσιο των ΗΠΑ αλλά και των άλλων πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δηλαδή της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Σχολιάζοντας τις προωθούμενες αλλαγές από τη Μόσχα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε ότι είναι «εντελώς ανεύθυνες». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της ΕΕ. Η εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, Π. Στάνο, χαρακτήρισε «απερίσκεπτο και ανεύθυνο» το σχέδιο για πυρηνική απάντηση ακόμη και σε μια μαζική αεροπορική επίθεση στη Ρωσία. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν “στοιχηματίζει” με το πυρηνικό του οπλοστάσιο», δήλωσε.

«Σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι την ώρα που προελαύνει ο ρωσικός ιμπεριαλισμός

Αυτή ήταν η ρωσική απάντηση στο «σχέδιο νίκης» που προώθησε ο Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον για τη συνέλευση του ΟΗΕ. Ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην κλιμάκωση του πολέμου, με βαθύτερη εμπλοκή των ΝΑΤΟϊκών χωρών και χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, την ώρα που η Ρωσία καταγράφει σημαντικά κέρδη στο πεδίο. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως σκοπός του σχεδίου είναι «να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη» με την παράδοση περισσότερων σύγχρονων νατοϊκών εξοπλισμών, την ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ουκρανίας, την έγκριση για χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος με νατοϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ακόμη την άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα σήμαινε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε το σχέδιό του σε ξεχωριστές συναντήσεις με τον ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και τους μονομάχους για τη διαδοχή του Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Μπορεί να μην δόθηκε το πράσινο φως για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων για επιθέσεις εντός της Ρωσίας, όμως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσα στ’ άλλα ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «αποφάσισε να παράσχει στην Ουκρανία το όπλο μεγάλου βεληνεκούς Joint Standoff Weapon (JSOW)» που εκτοξεύεται από τα νεαποκτηθέντα, από την Ουκρανία, F-16. Αυτές οι βόμβες ολίσθησης έχουν αναδιπλούμενα φτερά που τις βοηθούν να φτάνουν σε στόχους έως και 112 χλμ μακριά.
Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει από τον Φλεβάρη του 2022 στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 175 δισ. δολαρίων τα οποία αν προστεθούν στα 118 δισ. ευρώ (130 δισ. δολάρια) που έχει δώσει η ΕΕ φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 305 δισ. δολαρίων, το οποίο φορτώνεται στις πλάτες του Αμερικανών και Ευρωπαίων εργαζομένων.

Χάρις: «Η υποστήριξή μου στον ουκρανικό λαό είναι ακλόνητη» –
Τραμπ: «Οι ΗΠΑ πρέπει να απεμπλακούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Η παρουσία του Ζελένσκι και οι συναντήσεις του με τους Αμερικανούς αξιωματούχους μπλέχτηκε στο προεκλογικό παιχνίδι των ΗΠΑ και τη στάση των υποψηφίων απέναντι στην Ουκρανία. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντανακλούν αντιθέσεις στις κυρίαρχες πτέρυγες της μεγαλοαστικής τάξης, που εκφράζονται από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ως προς τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.
Η Κ. Χάρις ως συνεχίστρια της πολιτικής των Δημοκρατικών και του Μπάιντεν δήλωσε ότι η «υποστήριξή μου στον Ουκρανικό λαό είναι ακλόνητη». Κατηγόρησε τους αντιπάλους της, για την προεδρία και την αντιπροεδρία, πως έχουν τις ίδιες προτάσεις με τον Πούτιν, καθώς «θα υποχρέωναν την Ουκρανία να παραχωρήσει μεγάλα τμήματα της επικράτειάς της» και «θα απαιτούσαν από την Ουκρανία ουδετερότητα και να αποκηρύξει τις στρατιωτικές σχέσεις με άλλες χώρες».

Απ’ την άλλη ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ο οποίος θέλει έναν συμβιβασμό με τον Πούτιν καθώς προκρίνει ως κύριο αντίπαλο των ΗΠΑ την Κίνα, ενδύεται τον μανδύα του «ειρηνοποιού».
Ψυχροπολεμικές δηλώσεις
από τον νέο ΓΓ του ΝΑΤΟ
Ο Ζελένσκι συναντήθηκε ακόμη στη Νέα Υόρκη με τον απερχόμενο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε πως «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της προμήθειας όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας στο καθεστώς του Κιέβου, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «καμία ασημένια σφαίρα» που θα άλλαζε τα πάντα στο πεδίο της μάχης.

Πάντως ο νέος ΓΓ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Ολλανδός Μάρκου Ρούτε, είπε πως στηρίζει την ιδέα να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα. Δήλωσε ότι το δικαίωμα αυτοάμυνας της Ουκρανίας «δεν τελειώνει στα σύνορα» και αυτό «σημαίνει ότι είναι επίσης δυνατό να χτυπήσουν στόχους στο έδαφος του επιτιθέμενου». Ωστόσο μετέφερε την ευθύνη στα κράτη μέλη δηλώνοντας ότι εναπόκειται τελικά σε αυτά να περιγράψουν τους κανόνες εμπλοκής για το Κίεβο όσον αφορά τα οπλικά συστήματα που προμηθεύουν. Σε ψυχροπολεμικούς τόνους απευθύνθηκε προς τον πρόεδρο της Ρωσίας καλώντας τον πως «πρέπει να αντιληφθεί» ότι το ΝΑΤΟ «δεν θα υποχωρήσει στην Ουκρανία». Κάλεσε τις χώρες μέλη να επικεντρωθούν στην «πολεμική προσπάθεια» και να μην ενδίδουν στις ρωσικές απειλές για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων ώστε να μην δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο και πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. Οι δηλώσεις Ρούτε, έρχονται σε συνέχεια του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά οπλικά συστήματα για στόχους βαθιά στη Ρωσία. Το ψήφισμα στηρίχτηκε τόσο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και από τους Σοσιαλιστές.

Απαντώντας στο ίδιο μήκος κύματος ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Σχολιάζοντας το σχέδιο Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, το χαρακτήρισε «μοιραίο λάθος» με «συνέπειες για το Κίεβο». Ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία επιθυμεί ειρήνη, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πρακτικά αδύνατο να της επιβληθεί δια της βίας.
Την ίδια στιγμή το σχέδιο της Κίνας και της Βραζιλίας για διευθέτηση της κρίσης, το οποίο απορρίπτει προς το παρόν ο Ζελένσκι, υποστηρίζεται από «περισσότερες από 110 χώρες» όπως ανακοίνωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ.