Κατά τη διάρκεια του «Διαλόγου Σαγκρί-Λα», στη Σιγκαπούρη, ένα ετήσιο φόρουμ για την άμυνα, που διεξάχθηκε στις αρχές του Ιούνη κι έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε βαρόμετρο των σινοαμερικανικών σχέσεων, ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Όστιν, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι ασφαλείς παρά μόνο αν η Ασία είναι ασφαλής και γι’ αυτό οι ΗΠΑ διατηρούν για πολύ καιρό την παρουσία τους στην περιφέρεια αυτή». Επέμεινε μάλιστα προσθέτοντας ότι, «παρά τους πολέμους στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού παραμένει το θέατρο επιχειρήσεων στο οποίο δίνουν την προτεραιότητα οι ΗΠΑ».

Το φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι του τομέα της άμυνας από όλο τον κόσμο, έγινε μια εβδομάδα μετά τις ευρείας κλίμακας ασκήσεις που έκανε η Κίνα περικυκλώνοντας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη την Ταϊβάν. Στο φόρουμ συμμετείχε μάλιστα και ο Ζελένσκι που κατηγόρησε την Κίνα ότι αποτρέπει χώρες να πάρουν μέρος στη «Διάσκεψη» για την «ειρήνη» στην Ουκρανία, που οργανώνουν τα δυτικά αφεντικά του στην Ελβετία, αποκλείοντας τη Ρωσία.

Πράγματι οι εκτιμήσεις των επιτελείων των ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα ως τον πιο σημαντικό στρατηγικό αντίπαλο και ανταγωνιστή τους. Τόσο η διοίκηση Τραμπ όσο και αυτή του Μπάιντεν εκτιμούν ότι τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ απειλούνται από την Κίνα και την αδιάκοπη άνοδό της σε όλους τους τομείς, οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό, την ψηφιακή οικονομία και τους τομείς των προωθημένων τεχνολογιών. Η ραγδαία άνοδος της Κίνας και η προοπτική να εκθρονίσει τα επόμενα χρόνια τις ΗΠΑ από την κορυφή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την αμερικάνικη ηγεσία. Γι’ αυτό ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός κηρύσσει τον οικονομικό και πολιτικό πόλεμο ενάντιά της. Η στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ-Αυστραλία-Μ. Βρετανία, η επονομαζόμενη AUKUS, έρχεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα στην Ασία και σε όλο τον πλανήτη. Στη βάση αυτή οι ΗΠΑ επιταχύνουν τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών τους δυνάμεων στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού και πραγματοποιούν με τους συμμάχους τους γιγαντιαίων διαστάσεων αεροναυτικές ασκήσεις συνεχώς στις θάλασσες της Ανατολικής Ασίας και την Ταϊβάν και προκαλούν στρατιωτικά επεισόδια για τα διαφιλονικούμενα νησιά στις θάλασσες της νότιας Κίνας, με σκοπό να την πλευροκοπήσουν από παντού και να καθυστερήσουν όσο μπορούν την παγκόσμια οικονομική και πολιτική επέκταση και επιρροή της.

Στα πλαίσια της κατεύθυνσης που πρόβαλε στο φόρουμ ο Όστιν, εντείνει τις κινήσεις του ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός για να χτίσει ένα αντικινεζικό μέτωπο στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, εκμεταλλευόμενος παραδοσιακές συμμαχίες του και αντιθέσεις που έχουν χώρες της περιοχής με το Πεκίνο.

Στο πλαίσιο αυτό επισκέφτηκαν την Ουάσιγκτον τον προηγούμενο μήνα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, και ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, γιος του πρώην δικτάτορα, οι οποίοι είχαν συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Επίσης πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των τριών ηγετών στην οποία εκφράστηκε η «σοβαρή ανησυχία για την επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα», όπως ανέφερε η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε. Ακόμη γίνεται αναφορά για «στρατιωτικοποίηση» τομέων και «παράνομες διεκδικήσεις» της Κίνας σε θαλάσσιες περιοχές σε αυτή τη ζώνη στρατηγικής σημασίας, μέσω της οποίας καταγράφεται εμπόριο 3 τρισ. δολαρίων ετησίως.

Είναι η δεύτερη τριμερής Σύνοδος Κορυφής των ΗΠΑ με χώρες του Ειρηνικού που συνορεύουν με την Κίνα. Κατά την έναρξη των τριμερών συνομιλιών, ο Μπάιντεν τόνισε ότι «όπως έχω πει και παλιότερα, κάθε επίθεση σε αεροσκάφος, πλοίο ή στρατιώτη των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα θέσει σε εφαρμογή την υπάρχουσα συμφωνία αμοιβαίας άμυνας».

Από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους έως τώρα, οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν πενταπλασιαστεί. Εδαφικές διαφορές υπάρχουν και μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, γύρω από ακατοίκητες βραχονησίδες. Η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες βρίσκονται εκατέρωθεν της Ταϊβάν και αποτελούν βασικά τμήματα της «πρώτης νησιωτικής αλυσίδας» περικύκλωσης της Κίνας, καθώς διατηρούν στο έδαφός τους αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Μια εκκολαπτόμενη συμμαχία των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων ή ακόμη και της Νότιας Κορέας ή μια αναβαθμισμένη διμερής στρατιωτική συνεργασία των χωρών αυτών του Ειρηνικού υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, θα μπορούσε δυνητικά να συνδεθεί με την AUKUS για τον γεωπολιτικό και οικονομικό περιορισμό της Κίνας. Στο παιχνίδι εμπλέκεται και η Ταϊβάν, αφού όπως αποκάλυψε ο υπουργός άμυνας, στα μέσα Μαρτίου, ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εκπαιδεύουν τα στρατεύματα του νησιού, το οποίο απέχει μόλις 80 μίλια από την ηπειρωτική Κίνα.