Με συνεχείς βομβαρδισμούς και επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τη συστηματική παρεμπόδιση στην είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας να σφίγγει τον κλοιό της πείνας και των ελλείψεων στα πιο στοιχειώδη αγαθά, με το ισοπεδωμένο σύστημα Υγείας να αδυνατεί να περιθάλψει τραυματίες και ασθενείς, με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι να αυξάνουν τους κινδύνους για επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών, το Ισραήλ κλιμακώνει διαρκώς το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Στις 269 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 37.900 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 80.060.
Τις άθλιες συνθήκες και τα απάνθρωπα βασανιστήρια, στα οποία υποβάλλονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που συλλαμβάνονται από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, έφεραν για μια ακόμα φορά στο φως μαρτυρίες από τους δεκάδες κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι από ισραηλινές φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι δολοφονικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.
Οι μαρτυρίες των απελευθερωμένων κρατουμένων ανέδειξαν ξανά τα απάνθρωπα βασανιστήρια από το Ισραήλ, ενώ ειδικά η απελευθέρωση του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα, που έκανε αποκαλυπτικές καταγγελίες 8 μήνες μετά την απαγωγή του από τις ισραηλινές δυνάμεις, προκάλεσε αντιδράσεις στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Ισραήλ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου να κάνει τελικά λόγο για λάθος. Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα, κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι πολλοί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σκοτώθηκαν στα ισραηλινά κελιά ανάκρισης. Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε σκληρά βασανιστήρια, οι ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στα κελιά τους και τους επιτίθενται σχεδόν σε καθημερινή βάση, στα χτυπήματα συμμετέχουν ακόμα και μέλη του υγειονομικού προσωπικού. Κάθε κρατούμενος έχει χάσει περίπου 30 κιλά. Ο Αμπού Σαλμίγια ανέφερε επίσης ότι όλους αυτούς τους μήνες δεν συνάντησε δικηγόρους, ούτε τον επισκέφθηκαν διεθνείς θεσμοί.
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός διέταξε νέα εκκένωση περιοχών των επαρχιών Χαν Γιούνις και της Ράφα, στη νότια Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή, οι περισσότεροι για πολλοστή φορά, από τις χερσαίες ισραηλινές επιθέσεις των τελευταίων βδομάδων. Μεταξύ άλλων διατάχθηκε η εκκένωση των περιοχών αλ Κουαράρα και Μπάνιε Σουχεΐκα, στο ανατολικό τμήμα αυτών των δύο επαρχιών. Τέτοιες εντολές εκκένωσης σηματοδοτούν επικείμενες γενικευμένες ισραηλινές χερσαίες επιθέσεις, ενώ οι εκτοπισμένοι άμαχοι δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα επανειλημμένα ισραηλινά πολύνεκρα χτυπήματα εναντίον του καταυλισμού εκτοπισμένων στην περιοχή αλ Μαουάσι.
Την ίδια στιγμή. με νέες απειλές για ισοπέδωση του Λιβάνου και με αλλεπάλληλα στρατιωτικά μέτρα, το Ισραήλ προετοιμάζεται για κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ και γενικευμένη επίθεση στον Λίβανο, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» που απειλεί να τυλίξει στις φλόγες όλη τη Μέση Ανατολή.
Στις κινήσεις αυτές το Ισραήλ έχει τις πλάτες των ΗΠΑ και άλλων ευρωατλαντικών «συμμάχων», με την Ουάσιγκτον να δηλώνει ότι επιδιώκει την «αποκλιμάκωση» αλλά ταυτόχρονα να συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή και να δίνει διαβεβαιώσεις πλήρους στρατιωτικής υποστήριξης στο Ισραήλ σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου. Η εμπλοκή της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου προκάλεσαν την αντίδραση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα, ο οποίος προειδοποίησε την Κύπρο ότι θα αποτελέσει πολεμικό στόχο σε παραπέρα εμπλοκή της.
Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γκάλαντ, απείλησε εκ νέου ότι αν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα τον οδηγήσει «πίσω στη λίθινη εποχή». Κατά τ’ άλλα είπε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου προτιμά την εξεύρεση «διπλωματικής λύσης».
Από την πλευρά των ΗΠΑ, διαβεβαίωσαν ισραηλινή αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον, ότι εάν ξεσπάσει ένας ολοκληρωμένος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πλήρως προετοιμασμένη να υποστηρίξει τον σύμμαχό της. Όπως έγινε γνωστό, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι σε περίπτωση ενός τέτοιου πολέμου η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εξουδετερώσει την αεράμυνα του Ισραήλ στον βορρά, συμπεριλαμβανομένου του περιβόητου συστήματος «Iron Dome», και αναφέρουν πως «αυτή η πραγματικότητα θα καθιστούσε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ακόμα πιο κρίσιμη».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, κατά την επιχείρηση αντιποίνων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων συμμετείχαν άμεσα στην αναχαίτιση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Στο μεταξύ, για «δυναμική» που οδηγεί προς γενικευμένο πόλεμο του Ισραήλ στον Λίβανο μίλησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντ. Μπλίνκεν, παρότι είπε ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν θέλει μια τέτοια εξέλιξη και ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμένες να προσπαθήσουν να την ανακόψουν». Ανέφερε ότι το Ισραήλ «έχει ουσιαστικά χάσει την κυριαρχία του στο βόρειο τεταρτημόριο της χώρας του, επειδή οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς να πάνε στα σπίτια τους». Επανέλαβε δε την εκτίμησή του ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί πόλεμο στον Λίβανο, προσθέτοντας ωστόσο ότι «μπορεί κάλλιστα να είναι έτοιμοι να εμπλακούν σε έναν, αν χρειαστεί – από τη δική τους οπτική γωνία – για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει «τη διασφάλιση ότι οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ αποσύρονται, ώστε να μην μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους κάθε μέρα». Πρόκειται για υιοθέτηση της απαίτησης του Ισραήλ για υποχώρηση της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου. Οι θέσεις αυτές της αμερικανικής διπλωματίας φανερώνουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στα πολεμικά σχέδια του Ισραήλ.