Με δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τα εντεινόμενα πλήγματα στη νότια πόλη Ράφα να προετοιμάζουν το έδαφος για τη γενικευμένη χερσαία επίθεση στην περιοχή, όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι και εκτοπισμένοι, αλλά και με τη συστηματική παρεμπόδιση της εισόδου και της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στον ισοπεδωμένο παλαιστινιακό θύλακα, αξιοποιώντας και την πείνα ως ένα ακόμα «όπλο», το ισραηλινό κράτος – δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, κατήγγειλε τη σταδιακή πλην «σιωπηλή» καταστροφή της πόλης από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό, επισημαίνοντας ότι η καθημερινή αύξηση των επιθέσεων σε συνοικίες της Ράφα έχει στόχο τον περιορισμό των διεθνών αντιδράσεων και της κατακραυγής για το επόμενο στάδιο της γενοκτονίας.
Οι επισημάνσεις του παλαιστινιακού υπουργείου γίνονται την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, και υπουργοί της κυβέρνησής του επαναφέρουν συνεχώς την «ανάγκη» γενικής επίθεσης στη Ράφα, ως απαραίτητη για να επιτευχθεί η «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς. Με φόντο εξάλλου τις τοποθετήσεις της Ουάσιγκτον υπέρ μιας κυβερνητικής εναλλαγής στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου είπε ότι οι Αμερικανοί τού αντιτίθενται επειδή αυτός είναι εναντίον της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, ενώ επανέλαβε πως από τον Ιορδάνη Ποταμό έως τη Μεσόγειο ο ισραηλινός στρατός πρέπει παντού να διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης.
Στο μεταξύ, νέες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα από την πείνα απευθύνουν σχεδόν καθημερινά υπηρεσίες και οργανισμοί του ΟΗΕ. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προειδοποίησε ότι ο λιμός αναμένεται να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή από τώρα έως τον Μάη στη βόρεια Γάζα, όπου εκτιμάται ότι παραμένουν 300.000 άνθρωποι. Προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας εάν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες και δεν φθάσει άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, σε έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) του ΟΗΕ, τονίζεται ότι 1,1 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας (δηλαδή το 50% του συνολικού πληθυσμού) είναι αντιμέτωποι με «καταστροφική πείνα» και ότι ο λιμός που προβλέπεται στη βόρεια Γάζα «θα εκδηλωθεί ως τον Μάη του 2024». Επισημαίνεται επίσης ότι η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί κατά 79% όσον αφορά τους ανθρώπους που διολίσθησαν σήμερα «σε καταστροφικά επίπεδα πείνας» και κατά 92% σε αυτούς που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν σε αυτήν την κατάσταση το επόμενο διάστημα. Στις βόρειες επαρχίες, σχεδόν στα δύο τρίτα των νοικοκυριών, οι άνθρωποι περνούν ολόκληρες μέρες και νύχτες χωρίς φαγητό. τουλάχιστον 10 φορές μέσα στις τελευταίες 30 μέρες. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι στη βόρεια Γάζα ένα στα τρία παιδιά κάτω των δύο ετών αντιμετωπίζει οξύ υποσιτισμό.
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε ότι, «το εύρος των περιορισμών που επιβάλλονται από το Ισραήλ στην είσοδο της βοήθειας στη Γάζα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζει να διεξάγει τις εχθροπραξίες μπορεί να ισοδυναμούν με τη χρήση της πείνας ως πολεμικής μεθόδου, πράγμα που αποτελεί έγκλημα πολέμου». Ο δε επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), τόνισε ότι η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας είναι «τεχνητή» και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν υπάρξει πολιτική βούληση, η Γάζα θα μπορούσε να «πλημμυρίσει» με τρόφιμα, μέσω των μεθοριακών διαβάσεων τις οποίες κρατά κλειστές το Ισραήλ ή επιτρέπει το πέρασμα ελάχιστης ποσότητας βοήθειας.
Την ίδια στιγμή η παλαιστινιακή Αρχή Υποθέσεων Παλαιστινίων Κρατουμένων κατήγγειλε τις οικτρές συνθήκες κράτησης στις φυλακές Gilboa του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «ζωντανή κόλαση». Τόνισε ότι οι περίπου 320 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που βρίσκονται εκεί υπόκεινται σε ρατσιστικές πολιτικές και σε δραματική επιδείνωση των συνθηκών κράτησης, που έχουν μετατρέψει τα ισραηλινά κελιά σε «πραγματικά σφαγεία, φυλακές βασανιστηρίων και άγριων ξυλοδαρμών». «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες εκτελέσεις μεταξύ κρατουμένων από Γάζα, Δυτική Όχθη και τα κατεχόμενα εδάφη από τη Νάκμπα του 1948», ανέφερε η οργάνωση.
Με τις ΗΠΑ και το ευρωατλαντικό μπλοκ να κάνουν πλάτες στη συνέχιση του μακελειού στη Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας διαρκώς «το δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς», σε εξέλιξη βρίσκονται και οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα του Κατάρ για την επίτευξη μιας συμφωνίας για προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων.
Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε πως η παλαιστινιακή οργάνωση θα μπορούσε να δεχθεί ένα πρώτο στάδιο με μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας πριν την ανταλλαγή Ισραηλινών και Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι καταδικασμένοι με ισόβιες ποινές από τα ισραηλινά δικαστήρια, το οποίο θα ακολουθούσε ένα δεύτερο στάδιο με πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το Ισραήλ, βάζοντας ορισμένους «αστερίσκους» για τους όρους του αιματοκυλίσματος του παλαιστινιακού λαού, στον βαθμό που αυτό δυσκολεύει από ένα σημείο και μετά σχεδιασμούς και συμμαχίες τους στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι «συνέχισα να επιβεβαιώνω ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγά τη Χαμάς», στηρίζοντας το πρόσχημα με το οποίο το κράτος – δολοφόνος συνεχίζει το μακελειό. Αναφέρθηκε ακόμα στην «ανάγκη για μια άμεση εκεχειρία διάρκειας αρκετών εβδομάδων», καθώς οι ΗΠΑ αντιτάσσονται σθεναρά σε μια συμφωνία που θα προβλέπει τον οριστικό τερματισμό των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας και στην αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Εν τω μεταξύ στην πρώτη της πολεμική ενέργεια εναντίον των Χούθι προχώρησε η φρεγάτα «Ύδρα», στο πλαίσιο της επιχείρησης «EURONAVFOR Aspides». Μια ανάπτυξη δυνάμεων στο «στόμα του λύκου» για την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟϊκού άξονα, καθώς και για την προστασία συμφερόντων των εφοπλιστών.
Συγκεκριμένα, η φρεγάτα, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο και «σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής», έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, τα οποία απομάκρυναν ακολούθως οι χειριστές τους. Ήταν η πρώτη πολεμική χρήση και εμπλοκή σκάφους του ελληνικού στόλου μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενδεικτικό κι αυτό των μεγάλων κινδύνων.
Σε αυτό το πλαίσιο η φρεγάτα συνεχίζει την αποστολή της, ενώ από πλευράς στρατηγείου της επιχείρησης με έδρα τη Λάρισα τονίζεται ότι κάθε επίθεση θα λαμβάνει «απάντηση», προετοιμάζοντας για τα επόμενα. Αμέσως μετά το επεισόδιο ο υπουργός Άμυνας, Δένδιας, είπε ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση «παρέχει εξαιρετικά πολύτιμα διδάγματα». «Καταλαβαίνετε ότι στην απευκταία περίπτωση συγκρούσεως στις δικές μας θαλάσσιες ζώνες στο μέλλον, δεν πρόκειται να εκτοξεύονται γαρύφαλλα εναντίον των πλοίων μας», πρόσθεσε όλο θράσος, στην προσπάθειά του να πείσει τον λαό, που είναι κάθετα αντίθετος στα τυχοδιωκτικά και ξενόδουλα σχέδιά τους.