Συμφωνία πέτυχαν οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ
Νέα ώθηση στο εργατικό κίνημα της Αμερικής
Νέα ώθηση στο συνδικαλιστικό κίνημα στις ΗΠΑ φαίνεται πως δίνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε μεγάλες αυτοκινητοβιομαχανίες, καθώς τα συνδικάτα κλιμακώνουν τη δράση τους. Ήδη το United Auto Workers (UAW) επέκτεινε την απεργία σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής αυτοκινήτων της χώρας για τρίτη εβδομάδα.
Ο επικεφαλής του, Σον Φέιν, δηλώνει ότι 7.000 επιπλέον εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Ford και της General Motors πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργία. Ήδη 18.000 εργαζόμενοι βρίσκονταν σε απεργία, ανάμεσά τους και αυτοί στη Stellantis.
Το συνδικάτο άνοιξε συνομιλίες επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων αιτημάτων, αύξηση των μισθών κατά 40% περίπου σε διάστημα τεσσάρων ετών και τερματισμό των πρακτικών που δίνουν στις νεότερες προσλήψεις χαμηλότερες αποδοχές και λιγότερες παροχές.
Σε Ντιτρόιτ και Μίσιγκαν πολλοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για έναν παρατεταμένο αγώνα. Το συνδικάτο, το οποίο εκπροσωπεί 146.000 εργαζόμενους στις τρεις εταιρείες, αυξάνει σιγά σιγά την πίεση προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες για να συνάψουν συμφωνία από τότε που έληξαν οι συμβάσεις εργασίας στις 14 Σεπτεμβρίου.
Μπάιντεν και Τραμπ καπηλεύονται την απεργία των εργατών στην αυτοκινητοβιομηχανία
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του, επισκέφθηκαν το Ντιτρόιτ πριν περίπου δύο εβδομάδες για να ασχοληθούν τάχα με τα αιτήματα των εργαζομένων.
Ο Μπάιντεν πήγε σε περιφρούρηση απεργών στο Μίσιγκαν, στάθηκε μαζί τους και δήλωσε τάχα την στήριξή του στα αιτήματα. Από την άλλη ο Τραμπ, πολέμιος των συνδικάτων, εμφανίστηκε την επομένη μέρα, επίσης στο Μίσιγκαν, έξω από ένα εργοστάσιο παραγωγής ανταλλακτικών που δεν έχει συνδικαλισμένους εργάτες και δήλωσε και αυτός υποστηρικτής δήθεν των αιτημάτων των εργατών.
Και οι δύο έσπευσαν να καπηλευτούν τον αγώνα των εργατών, αποσιωπώντας φυσικά την αλήθεια: ότι η πολιτική Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων δεκαετίες τώρα έχει οδηγήσει στο «ξήλωμα» βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, σε ελαστικές μορφές εργασίας, σε απολύσεις με το «έτσι θέλω» του εργοδότη και σε ατομικές συμβάσεις πείνας, στην κατάπνιξη κάθε συνδικαλιστικής και οργανωμένης φωνής στους χώρους δουλειάς.
Στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
Παράλληλα, περίπου 75.000 εργαζόμενοι της Kaiser Permanente προχώρησαν σε απεργία την περασμένη Τετάρτη σε πολλές πολιτείες. Η εταιρεία είναι μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές, καθώς και φορέας εκμετάλλευσης συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, εξυπηρετώντας σχεδόν 13 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο Συνασπισμός Συνδικάτων στην Kaiser Permanente που εκπροσωπεί περίπου 85.000 εργαζόμενους του συστήματος υγείας σε εθνικό επίπεδο, ενέκρινε τριήμερη απεργία σε Καλιφόρνια, Κολοράντο, Όρεγκον και Ουάσινγκτον και μονοήμερη σε Βιρτζίνια και Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το Associated Press, στους απεργούς περιλαμβάνονται αδειούχοι επαγγελματίες νοσηλευτές, βοηθοί κατ’ οίκον νοσηλείας και υπερηχογραφητές, καθώς και τεχνικοί στα τμήματα ακτινολογίας, χειρουργικής, φαρμακείου και επειγόντων περιστατικών.
Η απεργία έρχεται σε μια χρονιά που έχουν γίνει στάσεις εργασίας σε πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας. Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους της Kaiser ζήτησαν τον Αύγουστο κατώτατο ωρομίσθιο 25 δολαρίων, καθώς και αυξήσεις 7% κάθε χρόνο τα δύο πρώτα χρόνια και 6,25% κάθε χρόνο τα δύο επόμενα χρόνια.
Τα μέλη του συνδικάτου λένε ότι η υποστελέχωση αυξάνει τα κέρδη του νοσοκομειακού συστήματος αλλά βλάπτει τους ασθενείς και ότι τα στελέχη διαπραγματεύονται με κακή πίστη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η Kaiser έχει προτείνει ελάχιστα ωρομίσθια μεταξύ 21 και 23 δολαρίων το επόμενο έτος, ανάλογα με την τοποθεσία. Στον αντίποδα, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Μετά από 5 μήνες απεργία νέα εργατική συμφωνία για τους σεναριογράφους του Χόλιγουντ
Στο ίδιο πλαίσιο, το συνδικάτο σεναριογράφων του Χόλιγουντ δηλώνει ότι τα μέλη του μπορούν να αρχίσουν να επιστρέφουν στη δουλειά, τερματίζοντας την ιστορική πεντάμηνη απεργία. Σύμφωνα με το Al Jazeera, η απεργία έληξε επίσημα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, ανακοίνωσε το Writers Guild of America (WGA), με τους σεναριογράφους να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν στη δουλειά.
Ωστόσο, τα 11.500 μέλη της ένωσης πρέπει ακόμη να ψηφίσουν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ηγεσίας τους και των επικεφαλής παραγωγής. H προκαταρκτική συμφωνία περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό σημαντικά οφέλη για τους σεναριογράφους, οι οποίοι ζήτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να ανταποκριθούν σε μια βιομηχανία που έχει μεταμορφωθεί από τις πλατφόρμες ροής και που αντιμετωπίζει την πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Έτσι, η τριετής συμφωνία με στούντιο, παραγωγούς και υπηρεσίες ροής περιείχε σημαντικές νίκες για τους σεναριογράφους σε πολλούς βασικούς τομείς, όπως η αποζημίωση, η διάρκεια απασχόλησης, το πλήθος του προσωπικού και ο έλεγχος της τεχνητής νοημοσύνης.
Το σωματείο συγγραφέων είχε πιέσει για αυξήσεις στους μισθούς και μελλοντικά υπολειπόμενα κέρδη από εκπομπές από την αρχή της απεργίας, η οποία ξεκίνησε επίσημα στις 2 Μαΐου και αρχικά απορρίφθηκε από τα στελέχη των στούντιο ως μη ρεαλιστική και βασισμένη σε ψευδείς υποθέσεις.
Η νέα συμφωνία προβλέπει, οι συγγραφείς να λάβουν αύξηση μεταξύ 3,5% και 5% όχι μόνο στις αμοιβές αλλά και στα υπόλοιπα κέρδη. Παράλληλα, οι συγγραφείς θα λάβουν μπόνους για τη συμμετοχή τους στις πιο δημοφιλείς εκπομπές στο Netflix, το HBO Max και άλλες υπηρεσίες, πρόταση που αρχικά είχαν απορρίψει τα στούντιο.
Επίσης, η συμφωνία επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μεταμορφώσει το τοπίο της ψυχαγωγίας, ιδιαίτερα τους φόβους ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει διάφορους δημιουργικούς ρόλους που κατέχουν οι συγγραφείς. Τα αιτήματα των συγγραφέων ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Όμως, το συνδικάτο Screen Actors Guild (SAG) δεν ανέστειλε την απεργία των 160.000 μελών του, στα οποία περιλαμβάνονται ηθοποιοί και άλλοι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης. Τα μέλη του SAG έχουν υποβάλει αιτήματα παρόμοια με τους σεναριογράφους του Χόλιγουντ, όπως υψηλότερους μισθούς, καλύτερη αμοιβή και προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη.
Πιάνοντας το νήμα των προηγούμενων ετών
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ οι νέες απεργίες των εργαζομένων δεν αποτελούν έκπληξη ούτε ξεσπούν σε κενό. Πιάνουν ουσιαστικά το νήμα μίας ολοένα και αυξανόμενης κινητικότητας στο εργατικό κίνημα που είχε ήδη αρχίσει λίγο πριν την πανδημία και διευρύνθηκε στη διάρκειά της.
Υπενθυμίζεται ότι εργασιακοί χώροι – «άβατα» για τη συνδικαλιστική δράση έχουν πλέον συνδικάτα και σωματεία που εκπροσωπούν πλήθος εργαζομένων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι εταιρείες όπως οι Starbucks, Amazon, Apple κλπ, όπου νέοι ηλικιακά εργαζόμενοι στράφηκαν στην οργανωμένη μαζική πάλη, θέτοντας στην προμετωπίδα των αιτημάτων τους καλύτερους μισθούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καλύτερες συνθήκες εργασίας και ελευθερίας της συνδικαλιστικής δράσης.
Επιπλέον, εργαζόμενοι σε άλλους τομείς, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εκπαιδευτικοί κλπ προχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια σε μικρότερες ή μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις. Τόσο παλαιότεροι όσο και νέοι εργαζόμενοι δείχνουν ενθουσιασμό και πιστεύουν ότι τα συνδικάτα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να αγωνιστούν για μια καλύτερη ζωή, αναφέρουν ειδικοί σε εργατικά θέματα στις ΗΠΑ. Παράλληλα όμως και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι αισθάνονται ότι τα συνδικάτα είναι ένα εργαλείο για να κερδίσουν μια καλύτερη ζωή, όχι μόνο για αυτούς, αλλά και για τα παιδιά τους.