Στη δίνη βαθιάς πολιτικής κρίσης παραδέρνει η Γεωργία. Το πολιτικό σκηνικό της χώρας και η κοινωνία διχάζονται, με αφορμή το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» που επικύρωσε τελικά η κυβέρνηση Κομπαχίτζε παρά την άσκηση βέτο της προέδρου Ζουραμπισβίλι. Ο επίμαχος νόμος προβλέπει πως ΜΜΕ, ΜΚΟ και άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα καταχωρούνται ως «οργανισμοί που επιδιώκουν συμφέροντα ξένης δύναμης». Σύμφωνα με το κυβερνών «Γεωργιανό Όνειρο» πρόκειται «για ένα απαραίτητο νομοσχέδιο για να σταματήσει η επιζήμια ξένη (ευρωνατοϊκή) επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας και για την αποτροπή της αποσταθεροποίησής της από τον ξένο παράγοντα». Από την πλευρά της, η ευρωαμερικανόδουλη αντιπολίτευση που πατρονάρει τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές φιλοδυτικές διαδηλώσεις, καταγγέλλει τον «ρώσικο νόμο», επειδή η Μόσχα χρησιμοποιεί παρόμοια νομοθεσία για την κατάπνιξη κάθε αντιπολιτευτικής στο καθεστώς Πούτιν φωνής. Από κοινού με τους αμερικανονατοϊκούς πάτρωνές της, η εν λόγω αντιπολίτευση, προεξάρχουσας της προέδρου, Ζουραμπισβίλι, καταδικάζει υποκριτικά την «αλόγιστη χρήση βίας» των δυνάμεων καταστολής, ομνύοντας στις «πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοκρατίας» που αποτελούν τάχα «κεκτημένο της πολιτισμένης Δύσης». Στα πλαίσια αυτά η ανθύπατος Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε «την έντονη ανησυχία της» καλώντας τη γεωργιανή κυβέρνηση «να διατηρήσει την πορεία προς την ΕΕ». Σύμφωνα με το γαλλικό ΥΠΕΞ «η Γεωργία θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να προσεγγίσει την ΕΕ σύμφωνα με την επιθυμία του πληθυσμού της».
Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, που βλέπει τα ερείσματά του να εξασθενούν (και) στην ευρύτερη περιοχή του νότιου Καυκάσου προς όφελος της επανακάμπτουσας Ρωσίας, απείλησε συγκεκριμένα με κυρώσεις τους υπευθύνους για την αστυνομική βία. Ο βοηθός υφυπουργός των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, Τ. Ο΄ Μπράιεν, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές πως «ο νόμος διαλύει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ». Οι αντιδράσεις της υπερδύναμης κλιμακώθηκαν με την ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μπλίνκεν, πως «οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν το σύνολο των σχέσεων και της συνεργασίας τους με τη Γεωργία μετά την υιοθέτηση του νόμου που είναι βγαλμένος απευθείας από το εγχειρίδιο της Μόσχας».
Για το μέγεθος και την κλιμάκωση του αμερικανορώσικου ανταγωνισμού για το μέλλον της Γεωργίας και την αναδιανομή των ζωνών επιρροής στην πολύπαθη περιοχή, είναι αποκαλυπτικά τα όσα κατήγγειλε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός. Οι ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμοί εκ μέρους της Εσπερίας πήραν και τη μορφή της απροκάλυπτης απειλής για τη ζωή του, αφού σύμφωνα με τον Κομπαχίτζε «ένας από τους επιτρόπους της ΕΕ σε τηλεφωνική συνομιλία τον προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να έχει την τύχη του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρ. Φίτσο», εναντίον του οποίου ως γνωστόν έγινε απόπειρα δολοφονίας. Ως εκ τούτου ο Γεωργιανός πρωθυπουργός εστίασε στο ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «μια εξαιρετικά επικίνδυνη δύναμη, που θέλει να σπείρει αναταραχή».