Την αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον περιφερειακό συνασπισμό ναυτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (Combined Maritime Forces), που συγκροτήθηκε πριν ένα δίμηνο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ. Όπως αναφέρεται, τα ΗΑΕ είναι «αφοσιωμένα στον ειρηνικό διάλογο και στη διπλωματική διαδικασία, ως μέσα προώθησης κοινών στόχων περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».
Οι Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις έχουν το στρατηγείο τους στο Μπαχρέιν, όπου είναι και η έδρα του 5ου Στόλου των ΗΠΑ και της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού. Συμμετέχουν σε αυτές 34 χώρες (μεταξύ τους η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ινδία, η Αίγυπτος, η Βραζιλία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία κ.ά.), που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σε τομείς όπως η «ασφάλεια», η «αντιτρομοκρατία» και η «αντιμετώπιση της πειρατείας» στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο.
Δύο ημέρες μετά είχαμε μία σημαντική εξέλιξη η οποία συνδέεται άμεσα με τα προηγούμενα. Τη συγκρότηση «ναυτικής συμμαχίας» με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας ανήγγειλε ο διοικητής των ιρανικών ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις που προκαλεί η συμφωνία στο Πεκίνο για την εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν – Σαουδικής Αραβίας.
Ο Ιρανί ανέφερε ότι αυτή η υπό συγκρότηση «Ναυτική Συμμαχία» θα απαρτίζεται από το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν όπου βρίσκεται η έδρα του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, το Ιράκ, την Ινδία και το Πακιστάν. Πρόσθεσε δε ότι οι χώρες της περιοχής «συνειδητοποίησαν πως η ασφάλεια μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω συνέργειας και συνεργασίας περιφερειακών χωρών», τονίζοντας: «Σχεδόν όλες οι χώρες του βόρειου Ινδικού Ωκεανού έχουν κατανοήσει ότι θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και μαζί να επιτύχουν ασφάλεια με σημαντική συνέργεια» Στο μεταξύ, ξανάνοιξε μετά από επτά χρόνια η ιρανική πρεσβεία στο Ριάντ, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται από τον Μάρτη σε διαδικασία εξομάλυνσης σχέσεων.