Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης πάνω από την αιματοβαμμένη Ουκρανία και τον πολύπαθο λαό της καθώς τίθενται στο τραπέζι εφιαλτικά σενάρια απευθείας σύγκρουσης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία.
Τον χορό της νέας κλιμάκωσης άνοιξε η δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν για ενδεχόμενη αποστολή Νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία με τον Πούτιν να θέτει πάνω στο τραπέζι την πυρηνική απάντηση. Αν και μια σειρά δυτικές πρωτεύουσες πήραν απόσταση από την τοποθέτηση Μακρόν, ο ίδιος επιμένει ότι η συζήτηση μόλις έχει ξεκινήσει καθώς εκτιμά ότι η ΕΕ αντιδρά με καθυστέρηση 6-12 μηνών. Συνέδεσε μάλιστα αυτή την εφιαλτική πρόταση με τον σχεδιασμό του για τη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της λεγόμενης «συλλογικής» Δύσης με τη Ρωσία σχετικά με την παρουσία δυτικών στρατιωτών στο έδαφος της Ουκρανίας βρέθηκε το Βερολίνο. Αφορμή ήταν η υποκλοπή και η δημοσιοποίηση από ρωσικό μέσο ενημέρωσης απόρρητης συνομιλίας υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων σχετικά με το ενδεχόμενο παράδοσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς,Taurus, στο Κίεβο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Ίνγκο Γκέρχαρτζ.
Οι συγκεκριμένοι επιτελείς έκαναν λόγο για πιθανή εμπλοκή Γερμανών στρατιωτών στον χειρισμό αυτών των οπλικών συστημάτων με στόχο την, στρατηγικής σημασίας, γέφυρα της Κριμαίας, στο στενό του Κερτς, που συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία. Εμφανίζονται δε να καρφώνουν τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλ. Σολτς, ότι αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική.
Γύρω από το ενδεχόμενο αποστολής αυτών των πυραύλων εκφράζονται σοβαρές αντιθέσεις εντός της Γερμανίας. Τόσο οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες όσο και στελέχη του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού τάσσονται υπέρ, κάτι στο οποίο αντιτάσσεται, προς ώρας, ο Γερμανός Καγκελάριος.
Η αυθεντικότητα της, διάρκειας 38 λεπτών, συνομιλίας δεν αμφισβητήθηκε από το Βερολίνο το οποίο κάνει λόγο για πιθανή υποκλοπή που πρέπει να διερευνηθεί. Στη συνομιλία αναφέρουν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει στο Κίεβο μέχρι 100 πυραύλους και πως αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς να συνδεθεί με τη Γερμανία. Κάνουν μάλιστα αναφορά ότι για να ανατιναχτεί η γέφυρα της Κριμαίας θα απαιτηθούν «10 με 20 πύραυλοι».
Οι πύραυλοι Taurus, τους οποίους ζητά μετ’ επιτάσεως το Κίεβο, έχουν βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από αυτό των βρετανικών και γαλλικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow και SCΑLP-EG ή των παλιότερης τεχνολογίας αμερικανικών ATACMS που έχουν σταλεί στην Ουκρανία.
Από τη συνομιλία των Γερμανών αξιωματικών, που πραγματοποιήθηκε στη δημόσια πλατφόρμα Webex και όχι σε ένα εσωτερικό απόρρητο δίκτυο του στρατού, αποκαλύπτεται ότι στο έδαφος της Ουκρανίας δρουν Βρετανοί στρατιωτικοί για τον χειρισμό των πυραύλων Storm Shadow. Ο Γκέρχαρτζ φέρεται να λέει: «Όταν πρόκειται για τον προγραμματισμό της αποστολής ξέρω πώς το κάνουν οι Άγγλοι, το κάνουν τελείως “από πίσω”. Έχουν επίσης λίγους ανθρώπους στο πεδίο, το κάνουν αυτό, οι Γάλλοι όχι».
Επιβεβαίωσε έτσι τα υπονοούμενα που άφησε τις προηγούμενες ημέρες ο Όλ. Σόλτς σχετικά με την εμπλοκή Βρετανίας και Γαλλίας στην στόχευση ρωσικών στόχων από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ξεκαθαρίζοντας πως σύμφωνα με την άποψή του «θα ήταν αδικαιολόγητο αν συμμετείχαμε στη στόχευση με τον ίδιο τρόπο».
Επικριτικές δηλώσεις των Βρετανών για τη γερμανική διαρροή
Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές ο πρώην υπουργός άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, είπε πως «η συμπεριφορά του Σολτς έδειξε ότι, όσον αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης, είναι ο λάθος άνθρωπος, στη λάθος δουλειά, τη λάθος στιγμή». Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου, Τ. Έλγουντ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σολτς «κατάφωρη κατάχρηση (απόρρητων) πληροφοριών».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής βουλής, Αλίσια Κερνς, χαρακτήρισε την αναφορά ως «λανθασμένη, ανεύθυνη και χαστούκι προς τους συμμάχους» και εμφανίστηκε επικριτική απέναντι στο Βερολίνο που αρνείται να στείλει τους πυραύλους Taurus στο Κίεβο. «Δώσαμε τους Storm Shadow, όλοι πρέπει να δώσουμε ό,τι μπορούμε. Ο Σολτς πρέπει να δώσει πυραύλους Τaurus και να σταματήσει να υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.
Σε άρθρο του ο Guardian ανέφερε πως το θέμα προκάλεσε «τεράστια ντροπή και αμηχανία στο Βερολίνο», ενώ η Telegraph στον τίτλο άρθρου ανάλυσης έγραφε ότι: «Η ελίτ της Γερμανίας τρέχει φοβισμένη, ενώ ο Πούτιν σκορπίζει τον θάνατο στην Ουκρανία».
Σφοδρές αντιδράσεις από τη Μόσχα, σε αμηχανία το Βερολίνο
Όπως ήταν αναμενόμενο η διαρροή αυτή πυροδότησε μπαράζ δηλώσεων και ενεργειών τόσο από τη μεριά της Μόσχας όσο και από το Βερολίνο το οποίο φαίνεται να αντιδρά αμήχανα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, τόνισε πως η συνομιλία «καθιστά σαφές ότι σχέδια για την πραγματοποίηση χτυπημάτων εντός της Ρωσίας βρίσκονται υπό συζήτηση εντός του γερμανικού στρατού». Έθεσε μάλιστα θέμα ελέγχου του στρατού από τον Γερμανό Καγκελάριο διερωτώμενος «σε ποιο βαθμό ο γερμανικός στρατός είναι ελεγχόμενος και σε ποιο βαθμό ο κ. Σολτς τα ελέγχει όλα, και αν αυτά είναι μέρος της γερμανικής κυβερνητικής πολιτικής». Κατέληξε πως έτσι και αλλιώς «και οι δύο επιλογές είναι πολύ αρνητικές καθώς υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη συμμετοχή των χωρών της λεγόμενης συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία».
Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας κάλεσε τον πρέσβη της Γερμανίας στη Μόσχα και του επέδωσε επίσημο διάβημα ζητώντας εξηγήσεις. Το Βερολίνο προσπάθησε να υποβαθμίσει την ενέργεια αυτή κάνοντας λόγο για προγραμματισμένο ραντεβού του Γερμανού πρέσβη, ο οποίος απέφυγε να κάνει δηλώσεις με το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι δυτικοί πρεσβευτές στη Μόσχα αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και ότι αυτή η συμπεριφορά «δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως πρεσβευτές της Ε.Ε. αρνήθηκαν να τον συναντήσουν για μια συζήτηση εν όψει των ρωσικών προεδρικών εκλογών.
Από την Τουρκία, όπου συμμετείχε σε ένα διπλωματικό φόρουμ, ο Λαβρόφ σχολίασε το γεγονός λέγοντας ότι το ηχογραφημένο ντοκουμέντο δείχνει πως οι υποστηρικτές της Ουκρανίας «δεν θέλουν καθόλου να αλλάξουν πορεία και στοχεύουν να καταφέρουν στρατηγικό πλήγμα κατά της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης».
Η Ζαχάροβα δήλωσε ακόμα πως Γερμανοί δημοσιογράφοι θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία αν το Βερολίνο λάβει μέτρα εναντίον Ρώσων δημοσιογράφων στη Γερμανία.
Ακόμη η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας συμπεριέλαβε στο μητρώο των ανεπιθύμητων οργανώσεων τρεις γερμανικούς φορείς: Το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, τη Γερμανική Εταιρεία Μελέτης της Ανατολικής Ευρώπης και την Κινητή Ακαδημία για την ενίσχυση της Δημοκρατίας των Φύλων και της Οικοδόμησης της Ειρήνης. Πλέον, η δραστηριότητά τους απαγορεύεται στην επικράτεια της Ρωσίας ενώ η συνεργασία μαζί τους θα τιμωρείται ποινικά.
Το Βερολίνο έκανε λόγο από τη μεριά του για προσπάθεια του Πούτιν να διαιρέσει τη Γερμανία και κατ’ επέκταση τη Δύση. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι επιδιώκει να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα. «Η ηχογράφηση αυτή χρησιμοποιείται για να αποσταθεροποιηθεί» και να πληγεί «η ενότητα» της Γερμανίας, δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους ενώπιον των δημοσιογράφων στο Βερολίνο. «Πρόκειται σαφώς για υπονόμευση της ενότητάς μας (…), για πρόκληση πολιτικής διαίρεσης στο εσωτερικό και ελπίζω ειλικρινά ότι ο Πούτιν δεν θα τα καταφέρει και θα παραμείνουμε ενωμένοι», πρόσθεσε. «Είναι μια υβριδική επίθεση παραπληροφόρησης. Αφορά τη διαίρεση. Αφορά την υπονόμευση της ενότητάς μας», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός.
Το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας εξήγγειλε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στη Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας. Ο Όλ. Σολτς επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για «σοβαρό περιστατικό», απορρίπτοντας τις ρωσικές αιτιάσεις. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση του κατά της αποστολής πυραύλων Taurus και της εμπλοκής Γερμανών στρατιωτών. «Δεν μπορεί να παραδοθεί ένα οπλικό σύστημα που έχει πολύ μεγάλο βεληνεκές και μετά να μη σκεφτούμε πώς μπορεί να υπάρχει έλεγχος στο εν λόγω οπλικό σύστημα», ανέφερε. «Και αν θέλεις να έχεις τον έλεγχο, και αυτό είναι δυνατό μόνο εάν εμπλέκονται Γερμανοί στρατιώτες, αυτό είναι κάτι που είναι εντελώς εκτός συζήτησης», πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, χαρακτήρισε «παράλογη διαβόητη ρωσική προπαγάνδα» τον ισχυρισμό ότι η υποκλαπείσα συνομιλία αποδεικνύει την προετοιμασία της Γερμανίας για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. «Αυτή είναι σίγουρα μία προσπάθεια του Κρεμλίνου, όπως έχουμε δει επανειλημμένα, να διχάσει την κοινωνία στη Γερμανία και στην Ευρώπη», πρόσθεσε. «Το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι του Πούτιν και θα πρέπει να σκεφτόμαστε προσεκτικά τι λέμε σε αυτό το πλαίσιο», απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που περιγράφουν τον Σολτς ως «κίνδυνο για την ασφάλεια».
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κράτησε αποστάσεις ζητώντας την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Τόνισε πως «αν και είναι για μας πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε το περιστατικό, τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα και δεν μπορεί να γίνει αντιστροφή θύτη και θύματος, καθώς, εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί βάναυσα στην Ουκρανία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, ούτε εκείνη θα χρειαζόταν να αμυνθεί ούτε εμείς να την προμηθεύουμε με όπλα».
Τα γερμανικά νοσοκομεία στη διάθεση του στρατού στο φόντο μεγάλης ΝΑΤΟϊκής άσκησης
Επιβεβαιωτική των προετοιμασιών για απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία ήταν η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Υγείας, Κ. Λάουτερμπαχ, για προετοιμασία νοσοκομείων για υποστήριξη σε περίπτωση στρατιωτικών συρράξεων. Τόνισε ιδιαίτερα την περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περί «αμοιβαίας συνδρομής» όταν ένα κράτος-μέλος δεχθεί στρατιωτική επίθεση.
Αυτό ακριβώς το σενάριο του άρθρου 5 καλύπτει η ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Nordic Response 2024» που θα διαρκέσει ως τις 15 Μαρτίου και θα πραγματοποιηθεί σε Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Πολωνία. Στη γιγαντιαία άσκηση συμμετέχουν πάνω από 20.000 στρατιώτες από 14 χώρες με πάνω από 50 πολεμικά πλοία και πάνω από 100 αεροσκάφη.
Η άσκηση εντάσσεται στη μεγαλύτερη κινητοποίηση ΝΑΤΟϊκων δυνάμεων, από τη λήξη του «ψυχρού πολέμου», με τίτλο «Steadfast Defender 2024» στην οποία συμμετέχουν 90.000 προσωπικό από 31 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και την υπό ένταξη Σουηδία.
Η Ρωσία χαρακτήρισε πως τα γυμνάσια έχουν «προκλητικό χαρακτήρα» τα οποία αυξάνουν «τους κινδύνους στρατιωτικών επεισοδίων».