Σοβαρή στρατιωτική εμπλοκή σημειώθηκε στα σύνορα Κίνας και Ινδίας. Ένας Ινδός αξιωματικός και 20 στρατιώτες του Ινδικού Στρατού σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με κινεζικές δυνάμεις, στην περιοχή της κοιλάδας Γκαλβάν των Ιμαλαΐων σε υψόμετρο 5.000 μέτρων, σε μια περιοχή που βρίσκεται στην επικράτεια της Κίνας μετά τον Σινο-Ινδικό πόλεμο του 1962. Το Πεκίνο δεν ανακοίνωσε θύματα.
Πρόκειται για την πρώτη σύγκρουση με νεκρούς ανάμεσα στις δύο χώρες έπειτα από πολλές δεκαετίες. Ουσιαστικά πρόκειται για αναζωπύρωση των συγκρούσεων του περασμένου Μαΐου με την ποιοτική διαφορά ότι πλέον υπάρχουν νεκροί. Η ισχυρή στρατιωτική αντίδραση της Κίνας ήταν σημαντικό χτύπημα στο γόητρο της Ινδίας, την οποία θέλει να προσεταιριστεί ο Τραμπ στο αντι-κινεζικό του μέτωπο.
Μετά το απότομο ξάφνιασμα από την σφοδρή αντίδραση της Κίνας, οι υψηλόβαθμοι Ινδοί αξιωματούχοι έκαναν αμέσως λόγο για αποκλιμάκωση.
Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν δήλωσε πως “ινδικά στρατεύματα παραβίασαν σοβαρά τη συναίνεσή μας και διέσχισαν δύο φορές τα σύνορα[…]που οδήγησε σε σοβαρή φυσική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών”. Ζήτησε από την Ινδία “να ακολουθήσει τη συναίνεσή μας και να ρυθμίσει αυστηρά τα στρατεύματά της πρώτης γραμμής και να μην ξεπεράσει τη γραμμή και να μην προκαλέσει προβλήματα ή να κάνει μονομερείς κινήσεις που μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα”, καλώντας και αυτός από την πλευρά του για “αποκλιμάκωση της κατάστασης και τη διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας στην παραμεθόρια περιοχή”.
Τελικά Κίνα και Ινδία συμφώνησαν να “κατευνάσουν την ένταση” μετά την ένοπλη σύγκρουση. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, και του Ινδού ομολόγου του, Σουμπραχμανγιάμ Τζαϊσάνκαρ.
Το Πεκίνο και το Νέο Δελχί συμφώνησαν να “σεβασθούν τη συναίνεση που θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των στρατιωτικών από τα δύο μέρη, να κατευνάσουν το συντομότερο δυνατό την κατάσταση στο σημείο και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ηρεμία στις παραμεθόριες περιοχές”, όπως ανέφερε η κινεζική διπλωματία.