Πυροδοτεί εξελίξεις και μανιασμένες όσο και υποκριτικές αντιδράσεις των Αμερικάνων και των συνεταίρων τους η επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Ρωσία και οι εκτεταμένες συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Πούτιν, καθώς η στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών διευκολύνει τη Μόσχα στην Ουκρανία, αλλά και αποτυπώνει νέα δεδομένα στον οξυμένο γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Κορεατική Χερσόνησο και σε Ασία – Ειρηνικό.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Μόσχα ζητά από την Πιονγιάνγκ βλήματα, πυραύλους και άλλα πυρομαχικά που φέρεται να έχει εκατομμύρια στα αποθέματά της. Η δε Βόρεια Κορέα ενδιαφέρεται για τη ρωσική τεχνολογία στους δορυφόρους και στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Μόσχα να βοηθήσει την Πιονγιάνγκ στην ανάπτυξη του διαστημικού και δορυφορικού της προγράμματος, που μπορεί βέβαια να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς. Εξάλλου αυτό ακριβώς σηματοδοτούσε και ο τόπος της συνάντησης με τον Κιμ, στο Διαστημικό Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι «σύμμαχοί τους» σε Ασία – Ειρηνικό υποδέχτηκαν με «ανησυχία» και εκτοξεύοντας «προειδοποιήσεις» τη συνάντηση Κιμ – Πούτιν, κατά την οποία συζητήθηκε η ανάπτυξη συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ενώ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εξέφρασε πλήρη στήριξη σε κάθε απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης και χαρακτήρισε τη σύγκρουση στην Ουκρανία «ιερό αγώνα της Ρωσίας για να προστατεύσει την κρατική κυριαρχία και την ασφάλειά της, καταπολεμώντας τις ηγεμονικές δυνάμεις».
Έτσι, το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε «προβληματισμό» για το γεγονός ότι η Ρωσία επιδιώκει συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα, επικαλούμενο δυνητική παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όταν πρόκειται για μια κατά τα φαινόμενα αυξημένη συνεργασία και πιθανή μεταφορά στρατιωτικού υλικού, αυτό προκαλεί προβληματισμό και θα συνιστούσε δυνητικά παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πριν από λίγους μήνες, ΗΠΑ και Νότια Κορέα σύναψαν «αμυντική» συμφωνία που επιτρέπει ακόμη και την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα, ενώ δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ επισκέφθηκαν προκλητικά το καλοκαίρι νοτιοκορεατικά λιμάνια, σε μια «επίδειξη ισχύος» προς τη Βόρεια Κορέα.
Η Νότια Κορέα εξέφρασε τις «βαθιές ανησυχίες» της για πιθανή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πιονγιάνγκ και Μόσχας, μετά τις συνομιλίες Κιμ – Πούτιν. Ο υπουργός Ενοποίησης είπε ότι οι δύο χώρες φαίνεται να επιδιώκουν «κάποιο είδος στρατιωτικής συμφωνίας», και ότι η Σεούλ έχει «επιβεβαιώσει εδώ και καιρό ότι είδη όπλων από τη Βόρεια Κορέα χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία». Οι αρχές της Νότιας Κορέας παρακολουθούν στενά το ενδεχόμενο η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα να διεξάγουν κοινές ναυτικές ασκήσεις και δεν αποκλείουν τη διεξαγωγή ασκήσεων με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ως «απάντηση». Στις αρχές Σεπτέμβρη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σοϊγκού, δήλωσε ότι συζητείται το ενδεχόμενο κοινών ασκήσεων με τη Βόρεια Κορέα.
Η Ιαπωνία παρακολουθεί «με ανησυχία τις εξελίξεις» και θα συνεργαστεί στενά με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η Γιαπωνέζα ΥΠΕΞ προειδοποίησε επίσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία όπλων μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας θα μπορούσε ενδεχομένως να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλλουν κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ.
Η ΕΕ δήλωσε έτοιμη να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας εάν παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία.