Εκλογές πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα (από 19 Απρίλη έως 1 Ιούνη) στην Ινδία. 642 εκ. ψηφοφόροι συμμετείχαν για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στις 543 έδρες της κάτω βουλής. Νικητής των εκλογών αναδείχθηκε ο Ν. Μόντι, ο οποίος κυριαρχεί απόλυτα στη χώρα από το 2014. Στη συγκυρία ωστόσο είδε τα ποσοστά του κόμματός του να ψαλιδίζονται, ενώ η συμμαχία της αντιπολίτευσης κέρδισε διπλάσιες έδρες σε σχέση με το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, το BJP του Μόντι απέσπασε 240 έδρες (έναντι 303 το 2019) και συνολικά η «Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία» NDA (συνασπισμός κομμάτων υπό την ηγεσία του) 293 έδρες. Στον αντίποδα η συμμαχία INDIA της αντιπολίτευσης (κεντρικά στελέχη της οποίας ελέγχονται ποινικά) κατέκτησε 232 έδρες, με το κόμμα Κογκρέσο να αυξάνει τις έδρες του από 52 σε 98. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μόντι (που λογάριαζε πως το BJP θα κερδίσει 400 έδρες) προσδοκούσε πως θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία των 2/3 χωρίς τη βοήθεια των κυβερνητικών του εταίρων, προκειμένου να έχει λυμένα τα χέρια για την συνταγματική αναθεώρηση που ευαγγελίζεται.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ που επιδιώκουν να προσδέσουν πιο σφιχτά την Ινδία στο δυτικό άρμα, απομακρύνοντάς την από τις κακόβουλες επιρροές των στρατηγικών ανταγωνιστών τους, της Ρωσίας και κυρίως της Κίνας, έσπευσαν κατά τα γνωστά, με αφορμή τις εκλογές, να εκφράσουν υποκριτικά τις ανησυχίες τους για την «ποιότητα της δημοκρατίας» του καθεστώτος Μόντι. Στα πλαίσια αυτά το think tank «Freedom House» ανακοίνωσε πως φέτος το BJP χρησιμοποίησε ολοένα και περισσότερους κυβερνητικούς θεσμούς για να στοχεύσει πολιτικούς αντιπάλους. Παρά ωστόσο τις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων και των δυτικών προστατών τους για «δικτατορία Μόντι», ο τελευταίος συνέβαλε αποφασιστικά στην αναρρίχηση της Ινδίας στην 5η θέση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας στον κόσμο, με αποτέλεσμα τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας καπιταλιστικής παραγωγής και εμπορίου από τη δύση στην ανατολή. Προς επίρρωση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη οικονομικοπολιτική σταθερότητα του ασιατικού γίγαντα από τη σοβαρή αποδυνάμωση του Μόντι, το εθνικό νόμισμα, η ρουπία, έκλεισε στα 83,53 έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση της από τον Φλεβάρη του 2023.