Νέο ρατσιστικό έγκλημα
αναζωπυρώνει τις εξεγέρσεις στις ΗΠΑ
Ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου το ερώτημα παραμένει: Θα μπορέσει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και αντίστοιχα η αμερικάνικη κοινωνία να ξεπεράσει τις οξυμένες αντιθέσεις, έστω προσωρινά, μέσω των εκλογών; Ή τελικά οι εκλογές θα αποτελέσουν αφορμή για ένταση της αντιπαράθεσης τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση; Πάντως οι μηχανισμοί των δύο υποψηφίων έχουν φροντίσει για το δεύτερο, κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για νοθεία, υπονομεύοντας το κύρος της διαδικασίας στα μάτια των Αμερικάνων.
Μέσω του συστήματος πρόωρης ψήφου, είτε επιστολικά είτε δια ζώσης, έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι, περισσότεροι από τα 57 εκατομμύρια την αντίστοιχη εποχή στην αναμέτρηση του 2016. Με βάση την κινητοποίηση αυτή των ψηφοφόρων, η πλειοψηφία των ΜΜΕ συγκλίνει στο ότι η επικράτηση του Τζο Μπάιντεν των Δημοκρατικών είναι η πιθανότερη, με τον μηχανισμό των Ρεπουμπλικάνων του Τραμπ να απαντά ότι οι ψηφοφόροι τους θα φανούν κυρίως την 3η Νοεμβρίου.
Πάντως η διοίκηση Τραμπ, ίσως φροντίζοντας και τα νώτα της στην περίπτωση της ήττας και θέτοντας εμπόδια στην επόμενη διοίκηση, φρόντισε για την αντικατάσταση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ από την υπερσυντηρητική Έιμι Κόνετ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο, μιας και η πρώτη απεβίωσε πριν λίγο καιρό σε ηλικία 87 ετών. Το θέμα απασχόλησε έντονα την προεκλογική αντιπαράθεση γενικότερα και αναφέρθηκε ως πρώτη ερώτηση και στην τηλεοπτική μονομαχία των Τραμπ και Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Τραμπ, ακριβώς ότι σπεύδει στα πλαίσια της επερχόμενης συντριβής του να καλύψει τα νώτα του, διαμορφώνοτας συσχετισμούς την κορυφή του Ανώτατου Δικαστηρίου εν μέσω εκλογών και μέσω μιας Γερουσίας που ουσιαστικά δεν αντικατοπτρίζει τους συσχετισμούς στην αμερικάνικη κοινωνίας. Ο Τραμπ απαντάει κυνικά ότι η διοίκησή του έχει το δικαίωμα να το κάνει. Έχοντας διορίσει τρεις υπερσυντηρητικούς ισόβιους δικαστικούς στο Ανώτατο Δικαστήριο την τελευταία τριετία, η διοίκηση Τραμπ πράγματι ελέγχει τους έξι από τους εννέα Ανώτατους Δικαστές. Η Μπάρετ είναι υπερσυντηρητική, θρησκόληπτη και κατά των αμβλώσεων, τις οποίες θεωρεί έγκλημα. Πρόκειται για μια φιγούρα λίγο πολύ στον αντίποδα της Γκίνσμπεργκ που αντικατέστησε.
Αν και το κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας που συγκλόνισε τις ΗΠΑ κατά την προεκλογική περίοδο είχε κάπως καταλαγιάσει, μια νέα δολοφονία Αφροαμερικάνου, του 27χρονου Ουόλτερ Ουάλας Τζούνιορ στην πόλη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, έβγαλε και πάλι τον κόσμο στους δρόμους. Το λαϊκό ξέσπασμα αντιμετωπίστηκε για άλλη μια φορά με απαγόρευση κυκλοφορίας και την ανάπτυξη της εθνοφρουράς. Ο Τραμπ κατηγορεί για άλλη μια φορά τη Δημοκρατική δημοτική αρχή ότι επιτρέπει τις “λεηλασίες” ενώ ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τομ Γουλφ διαβεβαιώνει ότι ζήτησε εγκαίρως την επέμβαση της εθνοφρουράς στην πολιτεία που θεωρείται και επίκεντρο της εκλογικής μάχης.
Στα μάτια πολλών Αμερικάνων τους τελευταίους μήνες, τόσο στα πλαίσια της πανδημίας αλλά και του κινήματος που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, έχει γίνει σαφές τι εκπροσωπούν τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ όσο και οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν. Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι οι διαφοροποιήσεις στην πολιτική των δύο κομμάτων δεν είναι ουσιαστικές: πολιτική εξυπηρέτησης της ιμπεριαλιστικής ολιγαρχίας και συντριβής του λαού. Πολύς κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από τις εκλογές. Για το αντίθετο προσπαθεί να τον πείσει ο κωμικοτραγικός πλέον Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια να εκλεγεί ο Μπάιντεν -απ’ αυτήν που κάνει ο ίδιος ο Μπάιντεν- δίχως να έχει αποσπάσει απολύτως τίποτα για τη στήριξη αυτή. Σε πρόσφατη διαδικτυακή του παρέμβαση, ισχυρίστηκε ότι με τον Μπάιντεν τα πράματα δεν θα είναι “business as usual”, δηλαδή “τα γνωστά” που λέμε. Διαφορετικά προειδοποίησε ότι ο “επόμενος Τραμπ” θα είναι χειρότερος από τον τωρινό. Αυτό που μάλλον συνειδητοποιεί αλλά δεν ομολογεί ο γερουσιαστής -που επιθυμεί να είναι υπουργός εργασίας σε μια ενδεχόμενη διοίκηση Μπάιντεν- είναι ότι υποστηρίζει και καλεί σε υποστήριξη ακριβώς του μηχανισμού και των αιτιών που οδήγησαν στον τωρινό και θα οδηγήσουν και στον επόμενο.