Πρώτο στη Θουριγγία και δεύτερο με μικρή διαφορά στη Σαξονία αναδείχτηκε το ακροδεξιό – φασιστικό AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») στις εκλογές των δύο ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας, την ώρα που η νεόκοπη σοσιαλδημοκρατική «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ», διάσπαση του Die Linke που ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, αναδείχτηκε τρίτη, υιοθετώντας όμως «σκληρή» στάση σε σειρά ζητημάτων.

Στη Θουριγγία, όπου το AfD θεωρείται «εξακριβωμένη ακροδεξιά εξτρεμιστική» οργάνωση και ο επικεφαλής της, Μπιέρν Χέκε, χαρακτηρίστηκε από δικαστήριο «φασίστας», συγκεντρώνει το 32,8% των ψήφων, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να ακολουθεί με 23,61%. Τρίτο έρχεται το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) με 15,77%, τέταρτο το Die Linke με 13,05% και μόλις πέμπτοι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 6,05%. Οι δε Πράσινοι συντρίβονται, μένοντας εκτός εδρών.
Αντίστοιχα στη Σαξονία, το CDU καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 31,91%, οριακά μπροστά από το AfD που ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 30,63%. Τρίτο έρχεται το BSW με 11.81%, τέταρτοι οι Σοσιαλδημοκράτες με 7,33%, ενώ οι Πράσινοι χάνουν δύο έδρες.
Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι η άνοδος του AfD πιθανόν να επιβεβαιωθεί και στις εκλογές του Βρανδεμβούργου στις 22 Σεπτέμβρη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στα δύο κρατίδια, με την πρώτη εκλογική νίκη της ακροδεξιάς από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χαρακτηρίστηκε ως καταστροφικό για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ αποτέλεσε συντριβή για τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελευθέρων, καταδεικνύοντας τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία.
Το υψηλό κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, η χρόνια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει σειρά κυβερνήσεων, ο τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού και η γενικότερη ανασφάλεια των πολιτών σε όλα τα επίπεδα ώθησαν πλήθος ψηφοφόρων να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η συνθήκη αυτή άρχισε να γιγαντώνεται ήδη από τον καιρό της πανδημίας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εκτόξευση των τιμών σε βασικά είδη και ενέργεια, εν μέρει λόγω του πολέμου αλλά και της γενικότερης αύξησης του κόστους ζωής που ήδη παρατηρούνταν, η φιλοπόλεμη πολιτική του μεγάλου γερμανικού κεφαλαίου, με πιο ένθερμο ίσως προπαγανδιστή το κόμμα των Πρασίνων, ενέτεινε τη λαϊκή δυσαρέσκεια και ανασφάλεια.
Τα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές δεν αποκλείεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον ήδη ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του Σολτς, έναν χρόνο μάλιστα πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2025.

Η ακροδεξιά καπηλεύεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια

Ταυτόχρονα, η απουσία ενός ισχυρού προοδευτικού κινήματος που θα δώσει ελπίδα στον λαό, ειδικά στην ανατολική Γερμανία, όπου μετά το 1990 το χάσμα δεν γεφυρώθηκε και οι κάτοικοί της δεν θεωρήθηκαν ποτέ ισότιμοι με τους Δυτικογερμανούς, έριξε μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων στη σφαίρα επιρροής της ακροδεξιάς.
Το AfD, καπηλευόμενο τη γενική λαϊκή δυσαρέσκεια, με απατηλά συνθήματα, αλλά και εμφανιζόμενο ως η «λύση» στα προβλήματα που δεν μπορούν να λύσουν τα παραδοσιακά αστικά κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών «ψαρεύει» σε θολά νερά καλλιεργώντας τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και κατασκευάζοντας εχθρούς.
Αποπροσανατολίζει έτσι τον λαό από τα πραγματικά του προβλήματα και τους υπαίτιους και, παρά το ότι θέλει να εμφανιστεί ως «σύγχρονο», ακολουθεί την παλιά πεπατημένη των ακροδεξιών και φασιστών: «για όλα φταίνε οι μετανάστες και η αριστερά» ή οι «ανίκανοι πολιτικοί», ποτέ όμως τα γερμανικά μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο.

Το κόμμα της Βάγκενκνεχτ

Την ίδια ώρα, αν και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Βάγκενκνεχτ δεν έχει συμπληρώσει έναν χρόνο παρουσίας στην πολιτική ζωή της Γερμανίας, κατόρθωσε να αναδειχθεί τρίτη δύναμη και στις δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Μπορεί το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει θέσεις όπως «ενίσχυση του κράτους πρόνοιας», «φορολογία των πλουσίων» «αντινατοϊκή ρητορική» κλπ, εμφανίζει όμως ταυτόχρονα φιλορωσικές θέσεις, ενώ χαρακτηρίζεται ως «σκεπτικιστικό» απέναντι στην «πράσινη» πολιτική, τασσόμενο υπέρ μιας πιο αυστηρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος, το 12% έως 20% των Γερμανών ψηφοφόρων θεωρούν πιθανό να ψήφιζαν το συγκεκριμένο κόμμα, με το ποσοστό αυτό να «αγγίζει» ακόμα και το 32% στην ανατολική Γερμανία.
«Παζάρια» για τη δημιουργία συνασπισμού σε Θουριγγία και Σαξονία
Μετά τα αποτελέσματα σε Θουριγγία και Σαξονία, ξεκίνησαν τα «παζάρια» για τη δημιουργία συνασπισμού στην τοπική κυβέρνηση, με το AfD να ζητά να συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις.
Στη Θουριγγία, ο σχηματισμός κυβέρνησης αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, της Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ, των Σοσιαλδημοκρατών ή εναλλακτικά της Αριστεράς. Το AfD ήρθε πρώτο με σχεδόν 33%.
Αντίστοιχα στη Σαξονία, μόνο μια συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών που κυβερνούν το κρατίδιο από το 1990, με τη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα εξασφάλιζε κυβερνητική πλειοψηφία. Εδώ το AfD ήρθε δεύτερο με 30,63%.