Νέες μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία την Εργατική Πρωτομαγιά, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να κατεβαίνουν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, κατά τον 13ο γύρο των πολύμηνων κινητοποιήσεων ενάντια στον αντιασφαλιστικό – αντισυνταξιοδοτικό νόμο Μακρόν που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, με ταυτόχρονη υποχρεωτική εργασία 43 ετών. Σύμφωνα με τις αρχές 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, ενώ τα συνδικάτα κάνουν λόγο για σχεδόν 2 εκατομμύρια διαδηλωτές.
Πρόκειται για την πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά ύστερα από 87 ολόκληρα χρόνια που τα γαλλικά συνδικάτα κατεβαίνουν ενωμένα, κάτω από ένα κοινό αίτημα: την απόσυρση του νέου νόμου για το συνταξιοδοτικό. Παράλληλα, οι ενώσεις των εργαζομένων δεν έμειναν εκεί. Ανακοίνωσαν νέα πανεθνική απεργία την Τρίτη 6 Ιούνη.
Η αστυνομία απάντησε για μία ακόμα φορά με άγρια καταστολή των απεργών, με χρήση βίας, δακρυγόνα και συλλήψεις. 540 άτομα συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ακόμα και drones για την παρακολούθηση των διαδηλώσεων.
Σύμφωνα με σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Γάλλων τάσσεται ενάντια στο μέτρο, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Μακρόν πριν λίγο διάστημα, παρόλα αυτά επέμεινε ότι η «μεταρρύθμιση» πρέπει να εφαρμοστεί.
Τα γαλλικά συνδικάτα ανακοίνωσαν ήδη νέα πανεθνική ημέρα διαμαρτυρίας, την Τρίτη 6 Ιούνη. Οι νομοθέτες ετοιμάζονται να συζητήσουν στις 8 Ιουνίου ένα νομοσχέδιο που πρότεινε κόμμα της αντιπολίτευσης για την ακύρωση του νόμου Μακρόν. Υπενθυμίζεται πάντως ότι νομοθετική πρωτοβουλία με αντίστοιχο αίτημα είχε απορριφθεί λίγο πριν την ψήφιση του διαβόητου νόμου.
Τα συνδικάτα ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση ότι η ημέρα απεργιακής δράσης έχει σκοπό να «επιτρέψει σε όλους τους εργαζόμενους να ακουστούν από τους βουλευτές». «Εξακολουθούμε να είμαστε ενωμένοι, πολυάριθμοι και αποφασισμένοι να πετύχουμε την απόσυρση (του συνταξιοδοτικού νόμου) και την κοινωνική πρόοδο», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική δήλωση.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα στείλει νέες προσκλήσεις στα συνδικάτα για συνομιλίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν τις επικείμενες συνομιλίες για να επαναβεβαιώσουν την αντίθεσή τους στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και για να προχωρήσουν σε κοινές προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων. «Υπάρχει μια βαθιά δυσπιστία και ο διάλογος μπορεί να αποκατασταθεί μόνο αν η κυβέρνηση αποδείξει τη βούλησή της να λάβει επιτέλους υπόψη της τις προτάσεις των συνδικάτων», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων.
Διαμαρτυρίες κατά του Μακρόν σε ολόκληρη τη Γαλλία
Από την ψήφιση του αντισυνταξιοδοτικού νόμου όμως ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει διαδηλώσεις και οργισμένους εργαζόμενους και νεολαίους όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Σε επίσκεψή του σε εργοστάσιο στην Αλσατία εργαζόμενοι «υποδέχτηκαν» τον πρόεδρο της Γαλλίας με… κατσαρόλες, σκηνικό που επαναλήφθηκε και σε άλλες γαλλικές πόλεις, ακόμα και στο Βέλγιο. Μάλιστα, σε μία από τις κινητοποιήσεις αυτές η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές και κατέσχεσε… κατσαρόλες και τηγάνια, δίνοντας μια τραγελαφική διάσταση στο όλο θέμα.
Η δυσαρέσκεια των εργαζομένων και της νεολαίας εκδηλώνεται επίσης και σε άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα στον υπουργό Παιδείας, η επίσκεψη του οποίου στη Λυόν διακόπηκε από διαδηλωτές. Ο ίδιος, στην επιστροφή του στο Παρίσι με τρένο, ήρθε αντιμέτωπος με εκατοντάδες διαδηλωτές και καθυστέρησε να αποβιβαστεί, ενώ φυγαδεύτηκε από την πλαϊνή πόρτα.
Στη Μασσαλία το Συνδικάτο Ενέργειας προχώρησε σε συμβολική κινητοποίηση στα γραφεία της Περιφέρειας όπου έριξαν στον δρόμο μετρητές ρεύματος – φυσικού αερίου και άναψαν καπνογόνο, καταγγέλλοντας την ενεργειακή ακρίβεια. Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 13 συνδικαλιστών του Συνδικάτου Ενέργειας. Ακόμα, διαδηλωτές πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο EURONEXT του Χρηματιστηρίου του Παρισιού. Η κατάληψη γίνεται στο πλαίσιο των πολύμορφων κινητοποιήσεων σε όλη την χώρα, ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης Μακρόν.
Οι εργαζόμενοι του Συνδικάτου CGT έκοψαν το ρεύμα στο αεροδρόμιο του Μονπελιέ, όπου αναμενόταν να προσγειωθεί ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε όλη τη χώρα, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Επιπλέον, εργάτες έκοψαν το ρεύμα στο αμφιθέατρο κολεγίου όπου ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει ο Γάλλος πρόεδρος. Η εκδήλωση τελικά ματαιώθηκε.