Η 31η Ιανουαρίου 2020 αποτελεί πλέον την ιστορική ημερομηνία σταθμό κατά την οποία η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νέοι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί μετά την συντριπτική νίκη των Συντηρητικών του Μπ. Τζόνσον στις πρόσφατες εκλογές οδήγησαν στην έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δώσει πανηγυρικό τόνο στο γεγονός με φωταγώγηση και σημαιοστολισμό κτιρίων, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει υπουργικού συμβουλίου στη βόρεια Αγγλία, πριν απευθύνει ειδικό διάγγελμα το βράδυ.
Ένας κύκλος σκληρών διαπραγματεύσεων μπορεί να έκλεισε, όμως ένας νέος ανοίγει, αφού έως το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να συμφωνήσουν για όλο το πλέγμα των σχέσεών τους, κυρίως για το εμπόριο, αλλά και για την ασφάλεια, την ενέργεια, την αλιεία και τις μεταφορές αφού, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, “στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία θα είναι μια τρίτη χώρα”. Παράλληλα δήλωσε “πολύ ανήσυχη” κατά πόσον είναι εφικτή μια συμφωνία ως τα τέλη του 2020 αφού αυτή “δεν αφορά μόνον τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, αλλά πολλά άλλα ζητήματα”. Και σημείωσε “Μου φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αναρωτηθούμε σοβαρά αν όλες οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να επιτευχθούν σε τόσο λίγο χρόνο”.
Από την άλλη πλευρά, ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι η συνεννόηση και η επικύρωση μιας σχέσης μετά το Brexit “θα είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ακόμη κι αν δεν μπορέσουμε να τα φέρουμε εις πέρας όλα“.
Από τη μεριά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εκτίμησε ότι η κυβέρνησή του θα εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ προτού εκπνεύσει η προθεσμία στα τέλη του έτους, εντούτοις σημείωσε ότι θα προετοιμασθεί και για το ενδεχόμενο αποτυχίας. Μάλιστα δήλωσε ότι μια “φιλόδοξη” εμπορική συμφωνία θα επιτευχθεί “χωρίς ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ, αλλά μάλλον με έλεγχο από τους δικούς μας νόμους και στενές και φιλικές σχέσεις” για να δεχθεί την απάντηση της φον ντερ Λάιεν πως “αν θέλουν να επωφεληθούν από την ευημερία της ενιαίας αγοράς, να έχουν πρόσβαση σε αυτήν χωρίς όρια ούτε δασμούς, οφείλουμε όλοι να αποδεχθούμε τις κοινές αρχές και αξίες”.
Στο πλαίσιο των νέων αναζητήσεων του βρετανικού ιμπεριαλισμού μετά το Brexit αλλά και ως μέσο πίεσης προς τις Βρυξέλλες, είδαν το φως δημοσιεύματα για έναρξη εμπορικών συνομιλιών του Λονδίνου με την Ουάσιγκτον πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, ο Τζόνσον σκοπεύει να ζητήσει την έγκριση του υπουργικού του συμβουλίου προκειμένου να εγκαινιάσει απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που αναμένεται να κάνει στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει οριστικό τέλος στα σενάρια για νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το αίτημα της πρωθυπουργού, Νίκολα Στέρτζον, να της παραχωρηθούν οι εξουσίες για τη σχετική διαδικασία. “Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε κανένα αίτημα για μεταβίβαση εξουσιών που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας”, έγραψε ο Τζόνσον στην απαντητική επιστολή του.