Στη δίνη μιας βαθιάς και παρατεταμένης πολιτικής κρίσης εξακολουθεί να παραδέρνει το αστικό πολιτικό σύστημα στη Γερμανία, την «ατμομηχανή» της ΕΕ. Με φόντο την προϊούσα οικονομική κρίση, η διευρυνόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική τής κατά τα λοιπά παντελώς ανυπόληπτης, ξεκούρδιστης και τριχοτομημένης κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), καθώς και η διαχείριση της «καυτής πατάτας» του μεταναστευτικού αποτελούν το εύφλεκτο υπόστρωμα πάνω στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι πρόσφατες τοπικές εκλογές στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης.
Βασικό χαρακτηριστικό που αποτυπώνει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στα δύο αυτά μεγάλα και πλούσια κρατίδια της χώρας είναι η καταβαράθρωση των κυβερνητικών υποψηφίων όπως και η άνοδος της ακροδεξιάς. Πιο συγκεκριμένα, στο κρατίδιο της Βαυαρίας ο χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός, Ζέντερ, (που δήλωσε πως οι Γερμανοί ψήφισαν υπέρ της σταθερότητας) θα συνεχίσει να συγκυβερνά με την «ήπια» ακροδεξιά του FW που ανέβασε τα ποσοστά της στο 14,7%. Δικαιώθηκε έτσι η στρατηγική του επικεφαλής τής Αϊβάγκνερ, ο οποίος μιμούμενος τον Τραμπ έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών» αναφορικά με τις αποκαλύψεις που ήρθαν πρόσφατα στο φως για την αντισημιτική, φιλοναζιστική δράση του όταν ήταν μαθητής Λυκείου. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ακροδεξιά ΑFD, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αποτελεί δεύτερη δύναμη σε πανεθνικό επίπεδο.
Μαύρο το σκηνικό και στην Έσση, όπου τη δεύτερη θέση κατέλαβε και πάλι η AFD με ενισχυμένα τα ποσοστά της (16,7%), ενώ καταβαραθρώθηκε η υποψηφιότητα της ΥΠΕΣ του Σόλτς, Ν. Φέγερ, η οποία επέλεξε να μην παραιτηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα. Είναι φανερό πως οι εν λόγω εκλογές (όπως και αυτές σε Σαξονία, Βραδεμβούργο και Θουριγγία της ανατολικής Γερμανίας όπου τα ποσοστα της AFD έχουν από καιρό εκτοξευτεί), αποτελούν πρόκριμα για τις επερχόμενες βουλευτικές και τα αποτελέσματά τους εντείνουν τις αναταράξεις κυρίως στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατών(SPD). Στα πλαίσια αυτά και ενόψει του συνεδρίου του SPD τον Δεκέμβρη πυκνώνουν ήδη τα εσωκομματικά πυρά προς τον Σολτς ο οποίος πιέζεται για «άμεση αλλαγή πορείας».