Κλιμακώνεται η σύγκρουση Άρτσε – Μοράλες στη Βολιβία. Την Παρασκευή 1/11, ο πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε πως ξεκινά απεργία πείνας απαιτώντας πολιτικό διάλογο με τον Άρτσε. «Ο αγώνας μου είναι να βελτιώσω την κατάσταση στη χώρα και να ξεκινήσω έναν διάλογο χωρίς όρους σε δύο μέτωπα, έναν οικονομικό και έναν πολιτικό», είπε ο Μοράλες. Εξέφρασε δε την ελπίδα «διεθνείς οργανώσεις ή φιλικές κυβερνήσεις» να διευκολύνουν τις συνομιλίες με τον πολιτικό του αντίπαλο.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε μερικές ώρες αφότου ένοπλοι εισέβαλαν σε στρατόπεδο έξω από την πόλη Κοτσαμπάμπα, κρατώντας αιχμαλώτους περίπου 20 στρατιώτες. Η κατάληψη του στρατώνα πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις προσπάθειες των δυνάμεων καταστολής του Άρτσε να σπάσουν τα οδοφράγματα που έχουν υψώσει από τα μέσα Οκτώβρη οι υποστηριχτές του Μοράλες. Η στρατιωτική ηγεσία χαρακτήρισε «άτακτους» τους ενόπλους, τους κατηγόρησε για «εθνική προδοσία», καλώντας τους να φύγουν «αμέσως και ειρηνικά».
Ο πρόεδρος ζήτησε από τους οπαδούς του Μοράλες να σταματήσουν τους αποκλεισμούς δρόμων καθώς λέει «το κλείσιμο βασικών αξόνων για τη μεταφορά εμπορευμάτων έχει ήδη κοστίσει στη χώρα πάνω από 1,7 δισ. δολάρια». Όλα αυτά λίγες μέρες αφότου ο Έβο Μοράλες είχε καταγγείλει απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του ενορχηστρωμένη από τα επιτελεία του Άρτσε.
Πράγματι ο τελευταίος αξιοποιώντας τα ερείσματά του στον κρατικό μηχανισμό επιχειρεί με κάθε τρόπο «να βγάλει από τη μέση» τον λαοφιλή Μοράλες, στήνοντας σε βάρος του δικαστικές διώξεις και πρωτοστατώντας στην επιχείρηση δαιμονοποίησής του. Στη συγκυρία με μοχλό την επίμαχη, «φωτογραφική» ετυμηγορία του συνταγματικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία «ένας πρόεδρος δεν μπορεί να έχει πάνω από δύο θητείες –διαδοχικές ή μη-», ο Άρτσε επιχειρεί και «με τη βούλα» να θωρακίσει την προειλημμένη απόφασή του να μην επιτρέψει στον Μοράλες να διεκδικήσει ξανά το προεδρικό αξίωμα. Ο δικηγόρος του Μοράλες, Σεμπάγιος, ορθά χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενη την ετυμηγορία του δικαστηρίου: «Τι προσπαθούν να κάνουν, να απαλλαγούν από το MAS, να αποκλείσουν τον Έβο, αυτό είναι το θέμα». Ο Σεμπάγιος προανήγγειλε πως θα προσφύγει στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να μπλοκάρει το εν λόγω δικαστικό πραξικόπημα.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή του συνταγματικού δικαστηρίου φούσκωσε όπως ήταν αναμενόμενο τα πανιά της αμερικανόδουλης Δεξιάς, με τον βουλευτή της Πεντράσας να δηλώνει εμφατικά πως «χωρίς αμφιβολία (η ετυμηγορία) εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην πολιτική της Βολιβίας. Το 2025 θα έχουμε εκλογές χωρίς τον Έβο Μοράλες στο ψηφοδέλτιο». Η αντίδραση της πλευράς Μοράλες υπήρξε άμεση. Έτσι την Παρασκευή 8/11, βουλευτές που παραμένουν πιστοί σε αυτόν, δεν επέτρεψαν στον Άρτσε να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη ετήσια ομιλία του στη Βουλή, υποχρεώνοντάς τον τελικά να εκφωνήσει τον λόγο του, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, από το προεδρικό μέγαρο.