Η μαριονέτα Γκουαϊδό βιάζεται για
στρατιωτική επέμβαση!
Παρά τον αποκλεισμό και τις διαδοχικές κυβερνοεπιθέσεις ενάντια στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και των υποδομών της χώρας (ο Μαδούρο κάνει λόγο για “μη παραδοσιακές μορφές πολέμου”), παρά τα απανωτά “καλέσματα” του εκλεκτού των Αμερικανοευρωπαίων Γκουαϊδό προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της για ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση “αποκατάστασης της δημοκρατίας”, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πραξικοπήματος, η αντίσταση του λαού της Βενεζουέλας καταφέρνει πλήγματα στους ξένους δυνάστες και την αντιδραστική αντιπολίτευση, ματαιώνοντας προς το παρόν τους για στρατιωτική επέμβαση ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Ωστόσο, τα επιτελεία της Ουάσιγκτον και του “φυτεμένου” Γκουαϊδό, από κοινού με τους πρόθυμους λακέδες της Κολομβίας και της Βραζιλίας σε πρόσφατη “ιδιωτική σύσκεψη” του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών(CSIS) δεν απέκλεισαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς “κάθε άλλο όπλο στη φαρέτρα των ΗΠΑ απέτυχε”.
Είχε προηγηθεί η περιοδεία Πομπέο σε Χιλή, Παραγουάη και Περού, αλλά και η προκλητική παρουσία του στη συνοριακή πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, από όπου επιτέθηκε κατά της στοχοποιημένης ως χώρας του “άξονα του κακού” Κούβας, αλλά και κατά της παγκόσμιας ανταγωνίστριας Ρωσίας που “θα πληρώσουν το τίμημα για την υποστήριξή τους στο Καράκας”.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μπόλτον χαρακτήρισε τα καθεστώτα Βενεζουέλας, Κούβας και Νικαράγουας ως “τρόικα της τυραννίας”.
Η ένταση της επιθετικής ρητορικής αφενός καταδεικνύει τα αδιέξοδα της στρατηγικής Τραμπ, αφετέρου καθιστά τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ακόμα πιο επικίνδυνο και τυχοδιωκτικό.
Έτσι, στα πλαίσια του δόγματος “της μέγιστης πίεσης”, η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε σε νέο κύκλο κυρώσεων εναντίον 34 πλοίων που ανήκαν ή είχαν μισθωθεί από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA), αλλά και εναντίον δύο πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Κούβα.
Στο μεταξύ, την ώρα που 50 χώρες έχουν αναγνωρίσει ως “μεταβατικό πρόεδρο” τον Γκουαϊδό, η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας ήρε την ασυλία του, εγκρίνοντας την ποινική δίωξη που είχε ασκήσει σε βάρος του το Ανώτατο Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας.