Στη Λιβύη καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 24 Δεκέμβριου, οι εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας άρχισαν να αυξάνονται. Οι διαφωνίες μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων και η ένταση προκαλούν αμφιβολίες για τη διεξαγωγή τους, ή για την ομαλή μετεκλογική πορεία.
Στα χαρτιά η χώρα φαίνεται έτοιμη για εκλογές έπειτα από μια δεκαετία χάους. Αυτό διακηρύσσουν οι εμπλεκόμενες στις υποθέσεις της Λιβύης χώρες, οι οποίες ζήτησαν στη διάρκεια της διάσκεψης στο Παρίσι στα μέσα Νοεμβρίου τη διεξαγωγή των εκλογών και απείλησαν με την επιβολή κυρώσεων εναντίον όσων τις εμποδίσουν. Η Ανώτατη Εκλογική Αρχή ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη για τις εκλογές. Για τις προεδρικές εκλογές δημοσίευσε έναν πρώτο κατάλογο υποψηφίων και διένειμε τα εκλογικά βιβλιάρια, προσφέροντας μια αίσθηση κανονικότητας.
Στην πραγματικότητα τα γεγονότα υπενθυμίζουν ότι η Λιβύη είναι μια χώρα σε κρίση. Υποστηρικτές του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του Χαλίφα Χάφταρ, υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές εμπόδισαν την είσοδο σε δικαστήριο ώστε να μην επιτρέψουν στον Σάιφ αλ Ισλάμ, γιο του Καντάφι, να ασκήσει έφεση στην απόρριψη της υποψηφιότητάς του.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Χάλεντ Μάζεν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Οι αναταράξεις συνεχίζονται στον τομέα της ασφάλειας και η αναζωπύρωση των παραβιάσεων και οι επιθέσεις θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εγγύηση της ασφάλειας της εκλογικής διαδικασίας και αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη διεξαγωγή των εκλογών και τη δέσμευσή μας να τις πραγματοποιήσουμε την προκαθορισμένη ημερομηνία», δήλωσε.
Εδώ και εβδομάδες η ένταση οξύνεται. Στα τέλη Σεπτεμβρίου το κοινοβούλιο με έδρα το Τομπρούκ ψήφισε υπέρ μιας πρότασης μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης η οποία έχει αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, εγείροντας τον κίνδυνο να τορπιλιστεί η διαδικασία. Στα μέσα Νοεμβρίου αξιωματούχοι πολλών πόλεων κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των εκλογών και πολλά γραφεία από τα οποία οι Λίβυοι προμηθεύονται τα εκλογικά τους βιβλιάρια έκλεισαν. Η εκλογική διαδικασία είναι πολύ εύθραυστη, ανολοκλήρωτη και δυσλειτουργική και οι θεσμοί στην Τρίπολη έχουν διαβρωθεί τόσο που η βία και η πόλωση αναμένεται ότι θα επανέλθουν πριν την 24η Δεκεμβρίου. Μετά τις προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν βουλευτικές, σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τον ΟΗΕ, έναν μήνα αργότερα. Το ενδεχόμενο αυτό ουσιαστικά τέθηκε εν αμφιβόλω όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου υιοθετήθηκε ένας εκλογικός νόμος που συντάχθηκε και επικυρώθηκε χωρίς ψηφοφορία.
Παρά τις συμφωνίες μετά την υπογραφή εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών τον Οκτώβριο του 2020, η ασφάλεια παραμένει εύθραυστη, με τις πολιτοφυλακές να εξακολουθούν να έχουν επιρροή στη χώρα και τους ξένους μισθοφόρους να είναι ακόμη παρόντες. Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει εγγύηση ασφάλειας σε όλα τα εκλογικά κέντρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει νοθεία, μποϊκοτάζ, μπλόκα, εκφοβισμός των ψηφοφόρων και συγκρούσεις.