Αθήνα – ΣΗΜΑ
Στις 4 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του συντρόφου Παύλου Αλεξίου «Πολυτεχνείο – Η μεγάλη ύβρις» σε ένα κατάμεστο ΣΗΜΑ.
Η βιβλιοπαρουσίαση ξεκίνησε με μια σύντομη τοποθέτηση από τη συντρόφισσα Νταγιάνα Μουστάκη, η οποία στάθηκε στην επικαιρότητα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, συνδέοντάς τον με τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.
Στη συνέχεια, ο σύντροφος Μιχάλης Ποντικός, καρδιακός φίλος και συμφοιτητής του συγγραφέα, μίλησε για το βιβλίο και τους σκοπούς που υπηρετεί σε σχέση με την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, ενάντια στη λήθη, την καπηλεία και την παραχάραξη, όπως γράφεται και στο εξώφυλλο του βιβλίου.
Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο σύντροφος Παύλος Αλεξίου, μιλώντας για την ανάγκη έκδοσης ενός τέτοιου βιβλίου, στην προσπάθεια να αποκρουστούν με τεκμήρια και συγκεκριμένα επιχειρήματα οι διαστρεβλώσεις και η προσπάθεια καπηλείας της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου τόσο από τις αστικές, όσο και από τις ρεφορμιστικές δυνάμεις.
Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις συντρόφων και συναγωνιστών, αρκετοί από τους οποίους συμμετείχαν στα γεγονότα του Νοέμβρη, φωτίζοντας περαιτέρω και ενισχύοντας τις εισηγήσεις.
Ηγουμενίτσα – ΠΑΝΘΕΟΝ
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ηγουμενίτσα, την Τρίτη 14/11 στο «Πάνθεον», από τις «Μορφωτικές Εκδόσεις», η παρουσίαση του βιβλίου του σ. Π. Αλεξίου, «Πολυτεχνείο – “Η μεγάλη ύβρις” 50 χρόνια μετά “Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει”».
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική, η αίθουσα γέμισε, πολύς κόσμος παρακολούθησε όρθιος την εκδήλωση και εξαντλήθηκαν τα λίγα αντίτυπα του βιβλίου που είχαν μείνει.
Την εκδήλωση άνοιξε ο σ. Θ. Χόβολος που, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για τη μαζική του παρουσία, έδωσε το πολιτικό στίγμα της περιόδου μέσα στην οποία τιμάμε τα 50χρονα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, παρουσιάζοντας και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Έτσι αρχικά προβλήθηκε το 10λεπτο βίντεο του Μ-Λ ΚΚΕ για τα 50χρονα του Πολυτεχνείου.
Στη συνέχεια η φιλόλογος σ. Μαίρη Σόρογκα, αφού με συγκινητικά λόγια παρουσίασε τον εδώ και 47 χρόνια φίλο και σύντροφό της Π. Αλεξίου, έκανε μια οξυδερκή διείσδυση και μεστή τοποθέτηση στα στοιχεία του βιβλίου, προσδιορίζοντας και αναδεικνύοντας κρίσιμα πολιτικά στοιχεία της έκδοσης. Αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο των μαρξιστών-λενινιστών στον πολιτικό προσανατολισμό της αυθόρμητης λαϊκής εξέγερσης, δεν υποτίμησε καθόλου, απεναντίας τόνισε τη μαζική συμμετοχή αγωνιστών απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους και την πλατιά λαϊκή ενότητα μαζών που επιτεύχθηκε, κριτικάροντας την συμβιβαστική πολιτική των ηγεσιών τους. Απευθυνόμενη σε όλους τους αγωνιστές και στα μέλη του ΚΚΕ, ζήτησε αντί «να σβήσουν», «ν’ ανάψουν τα φώτα» και να φανερωθούν οι αλήθειες, «να καθαρίσει η ήρα από το στάρι», όπως χαρακτηριστικά είπε, για το καλό της υπόθεσης της ανασυγκρότησης του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος, για να υπάρξει, όπως εμφαντικά σημείωσε κλείνοντας, μετά την «ύβρι», η «νέμεσις» και η «τίσις».
Τέλος ο σ. Π. Αλεξίου με μια αναλυτική, διεξοδική τοποθέτηση παρουσίασε τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή, σημείωσε ότι αποτελεί μια προσπάθεια συνόψισης με υπαρκτά αλλά αποσιωπημένα τεκμήρια, όλων όσων έχουμε πει και έχουμε γράψει σαν μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα και ως εκ τούτου η έκδοση αυτή είναι «παιδί πολλών ανθρώπων», όλων όσων παλεύουμε την κοινή υπόθεση. Μέσα από την ανάδειξη του ρόλου των πολιτικών δυνάμεων και των δυο γραμμών που συγκρούστηκαν μέσα στο Πολυτεχνείο, ο στόχος είναι το «βιβλιαράκι» να καταστεί χρήσιμο εργαλείο για τη νεολαία, να μπορέσουν ακόμη και οι δύσπιστοι να βάλουν το χέρι «επί των τύπων των ήλων», για την υπεράσπιση της μνήμης, ενάντια στη στάχτη του χρόνου, ενάντια στη λήθη, την καπηλεία και την παραχάραξη, για να γίνει τελικά χρήσιμο, με μέτρο της χρησιμότητας την αλλαγή του κοινωνικού κόσμου. Έκλεισε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας πως η καλύτερη τιμή για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου θα είναι να συνεχίσουμε στον δρόμο του Νοέμβρη, για τα ίδια ανεκπλήρωτα αιτήματα, για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, για μια άλλη κοινωνία του δίκιου και της λευτεριάς, χωρίς προστάτες και εκμετάλλευση.
Ακολούθησε τοποθέτηση του σ. Σ. Λιαμπότη από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας, που χαιρέτισε την έκδοση, σημειώνοντας τους χρόνιους συντροφικούς δεσμούς και την «κοινή γλώσσα», που παρά τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές καταφέρνουμε να βρίσκουμε, με την συνεισφορά και του συντρόφου, στα διάφορα ζητήματα της πάλης στην περιοχή μας. Μετά από μια άλλη τοποθέτηση, η εκδήλωση έκλεισε με πρόσκληση για το αγωνιστικό ραντεβού στη συγκέντρωση και πορεία της Παρασκευής 17 Νοέμβρη.
Γιάννινα – ΣΦΗΝΑ
Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου, τιμώντας τους νεκρούς του, τιμώντας αυτόν τον ηρωικό λαϊκό αγώνα.
Στα πλαίσια της συμπλήρωσης μισού αιώνα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η Πορεία, νεολαία του Μ-Λ ΚΚΕ, οργάνωσε τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο πολιτιστικό στέκι ΣΦΗΝΑ, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Πολυτεχνείο – “Η μεγάλη ύβρις” 50 χρόνια μετά “Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει”» από τον συγγραφέα του βιβλίου και πολιτικό μηχανικό Παύλο Αλεξίου.
Στη συνέχεια μας διηγήθηκαν πώς έζησαν τα γεγονότα του Νοέμβρη στο τότε Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι Θανάσης Τσιριγώτης, πρωτοετής τότε της Φιλοσοφικής σχολής, και Βασίλης Σακαβίτσης, ένας εκ των 3 εργατών που συμμετείχαν τότε στην κατάληψη, και οι δυο τους γνωστοί για την παρουσία τους από τότε μέχρι και σήμερα στις γραμμές του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κινήματος.
Ακολούθησε συζήτηση καταθέτοντας μνήμες και σκέψεις για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Θεσσαλονίκη – ΠΥΞΙΔΑ
Το απόγευμα του Σαββάτου 11/11, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία (συμμετείχαν σχεδόν 30 φίλοι και σύντροφοι) στην «Πυξίδα» η εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση που διοργάνωσε το Μ-Λ ΚΚΕ και η νεολαία Πορεία, για να τιμήσουν τα 50 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Την τοποθέτηση εκ μέρους του Κόμματος και της νεολαίας έκανε ο σ. Γιώργος Ράπτης αναφέροντας τα ιστορικά γεγονότα εκείνων των ημερών, καθώς και τη θέση των Μαρξιστών-Λενινιστών τότε. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο σήμερα και την αναγκαία σύνδεση που έχει με την ιστορική μνήμη και τιμή στην εξέγερση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.
Στη συνέχεια ο σ. Παύλος Αλεξίου με μια πολύ μεστή τοποθέτηση, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του βιβλίου του, που εκδίδεται από τις Μορφωτικές Εκδόσεις: «Πολυτεχνείο – Η “μεγάλη ύβρις” 50 χρόνια μετά “Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει”». Έκανε μια ουσιαστική και με στοιχεία τοποθέτηση απέναντι στην προσπάθεια των δυνάμεων του ΚΚΕ να καπηλευτούν την εξέγερση, ενώ παρουσίασε ντοκουμέντα του κόμματος αυτού, στα οποία στο παρελθόν παραδέχονταν ότι ήταν έως και ενάντια στις καταλήψεις κτιρίων το 1973!
Ακολούθησε μια γεμάτη συζήτηση, στην οποία πήραν τον λόγο μια σειρά αγωνιστές. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στο σ. Παντελή Καρβαγιώτη, ο οποίος συμμετείχε ως εργάτης στην κατάληψη στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ στις 16/11/1973 και μας μετέφερε εικόνες της εποχής.
Αντίστοιχα, πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι σ. Φώτης και Γιαννούλα Ατζαμιδάκη μας μετέφεραν εικόνες από την αντιχουντική πάλη των Ελλήνων στη Γερμανία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την συζήτηση εμπλούτισαν και αγωνιστές από το Πολυτεχνείο της Ξάνθης, μεταφέροντας εικόνες από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και από το κλίμα που επικρατούσε εκεί.
Η συζήτηση έκλεισε με το κάλεσμα του Μ-Λ ΚΚΕ σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου, 5μμ, στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο της «Πυξίδας» βρισκόταν το βιβλίο του σ. Παύλου Αλεξίου, ενώ εκτέθηκαν και υλικά του ιστορικού αρχείου της «Πυξίδας»: σημαντικά αυθεντικά ντοκουμέντα της ΟΜΛΕ (Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας) της περιόδου της χούντας, καθώς και ανακοινώσεις του ΑΜΕΕ (Αγωνιστικό Μέτωπο Ελλήνων Εξωτερικού), επίσης της περιόδου εκείνης.