Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, που υπακούει στις εντολές των «θεσμών» που ρημάζουν το λαό και τη χώρα, συνεχίζει σταθερά τη διάλυση σε ό,τι έχει απομείνει από την δημόσια Πρόνοια. Το αίτημα που χρόνια πάλευαν οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους, για δημόσιο ενιαίο φορέα Πρόνοιας, σκόνταψε εκτός των άλλων και στη διάσπαση της κοινής τους δράσης, αλλά και στην παραπομπή των αγώνων στις κάλπες, από τα δύο μεγάλα κόμματα που αναφέρονται στην αριστερά. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εξουσία πια, παίρνει συνεχώς βραβεία και για τη διαχείριση της φιλανθρωπίας, που κι αυτή έχει ανατεθεί στις ΜΚΟ που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Ο νόμος για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» αναφέρει : «Γηροκομεία μπορούν να ανοίγουν οι ΜΚΟ, η Εκκλησία, (όπως είναι γνωστό έχει τις μεγαλύτερες ΜΚΟ), και οι Δήμοι». Ανάμεσα σ’ αυτά κάθε σκεπτόμενος πολίτης θα προτιμούσε τους Δήμους, μέχρι να ξαναφτάσουμε να διεκδικούμε δημόσιο ΕΝΙΑΙΟ φορέα πρόνοιας, όχι στα λόγια υποκριτικά, όπως κάνει η δημοτική αρχή, αλλά μέσα από ενωμένους παρατεταμένους αγώνες. Λέμε υποκριτικά γιατί το 2009 οι τρεις δήμαρχοι της Ικαρίας (λαϊκή συσπείρωση), μαζί με τον έπαρχο, με έγγραφό τους ζητούσαν από τους Ικαριώτες να αυξήσουν τις συνδρομές τους στη ΜΚΟ της εκκλησίας που λειτουργούσε το Γηροκομείο. Αλλά και σήμερα για τις εργασίες στη βόρεια πτέρυγα που ο ίδιος ο Δήμος με μελέτη του κοστολόγησε σε 73χιλ. ευρώ, στον προϋπολογισμό έβαλε το ευτελές ποσό των 30χιλ., τα άλλα τα καταβάλει η Ικαριακή Αδελφότητα Αμερικής. Με ποιο τρόπο λοιπόν διεκδικεί από τα αρμόδια υπουργεία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; ‘Η δεν σκοπεύει να το λειτουργήσει, όπως δείχνουν οι πράξεις της μέχρι σήμερα;
Τι επιδιώκει τελικά με τα «έργα της» η διοίκηση του δήμου; Με ποιο τρόπο αναδείχνει «για πρώτη φορά» το θέμα του Γηροκομείου, όπως λέει ο αντιδήμαρχος (Ικαρ. Ραδ.13|3), απευθυνόμενος μάλλον σε αμνήμονες ή σε αφελείς;
Εδώ και 6 μήνες, η δημοτική αρχή ξεκίνησε τις εργασίες που πρότεινε πριν από 2μιση χρόνια η προϊσταμένη πρόνοιας της περιφέρειας, προκειμένου να εκδώσει την άδεια λειτουργίας για την βόρεια πτέρυγα. Άν ο Δήμος είχε στοιχειώδη ευθύνη απέναντι στους ηλικιωμένους που ζουν στο Ίδρυμα, τους εθελοντές που τους φροντίζουν, και τους συνεχείς αγώνες 8 χρόνων μέσα από επιτροπές για να μην κλείσει το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα στο νησί, αν η δημοτική αρχή είχε στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στις ανάγκες της τρίτης ηλικίας, θα είχε τελειώσει αυτές τις εργασίες μέσα σε ένα μήνα.
Αντί να ξεκινήσει εργασίες στη βόρεια πτέρυγα, ξεκίνησε από τη νότια, κάτι που δε ζητούσε η προϊσταμένη πρόνοιας για να εκδώσει την άδεια λειτουργίας.
Αντί να αλλάζει τις ντουλάπες, (ούτε κι αυτό πρότεινε η προϊσταμένη) τμηματικά στα δωμάτια, ξεκίνησε σε όλα εργασίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ηρεμία των ηλικιωμένων που ζουν εκεί.
Αντί σε αυτό το 6μηνο να είχε τελειώσει έστω μία εργασία, είναι όλες ημιτελείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια απίστευτη ακαταστασία σε όλη τη βόρεια πτέρυγα, να μην μπορεί να ζεσταθεί ο χώρος, να είναι σε μόνιμη ένταση ηλικιωμένοι και εθελοντές, να αυξάνουν οι κίνδυνοι για την υγεία τους. Έτσι και ο πιο καλοπροαίρετος αναρωτιέται: ΑΥΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ;
Το χειρότερο απ’ όλα; Τον ΦΛΕΒΑΡΗ ο Δήμος ξεκίνησε εργασίες μόνωσης στην οροφή, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ! έργο κι αυτό για τη νότια πτέρυγα που δεν προβλεπόταν για την αδειοδότηση της βόρειας. Με αποτέλεσμα να μπαίνει ζωντανό μέχρι και σήμερα το νερό της βροχής, να πλημυρίζει δωμάτια της νότιας πτέρυγας, στα οποία έχει αλλάξει και τις ντουλάπες και να προχωράει στη βόρεια. Πάνω σ’ αυτή την απαράδεχτη παρέμβαση του δήμου στο κτήριο μέσα στο χειμώνα, δύο εξηγήσεις μπορούν να δοθούν: α) οι μηχανικοί του Δήμου μάλλον δεν έχουν ιδέα πώς και πότε γίνονται μονώσεις. β )Μάλλον σκέφτηκαν: Γηροκομείο είναι, έχει ανθρώπους μέσα αλλά ποιος τους υπολογίζει.
Έτσι κάπως «αναδείχνει» το θέμα του Γηροκομείου η δημοτική αρχή που με τις τοποθετήσεις του αντιδημάρχου της (ικαριακή ραδιοφ. 13|3), μηδενίζει συνεχείς αγώνες 8 χρόνων για να μην κλείσει το Ίδρυμα, σαν να μην γίνονται, καλλιεργώντας την αντίληψη, είτε το καταλαβαίνει είτε όχι, ότι με τους αγώνες δεν γίνεται τίποτα αν η εξουσία, εν προκειμένω η τοπική, δεν θέλει. Δεν θα σταθούμε στην κατασυκοφάντηση αυτών των αγώνων διά στόματος δημάρχου είτε σε δημοτικά συμβούλια είτε σε συνελεύσεις είτε σε συναντήσεις με μέλη της επιτροπής στήριξης. Όποιος όμως θέλει να δει πώς αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή τους ηλικιωμένους, ας επισκεφτεί το Ίδρυμα.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπροστά στις δημοτικές εκλογές, όπως γίνεται πάντα, όλες οι αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις, θα αξιοποιήσουν αυτή την απαράδεχτη από το 2012 στάση της σημερινής διοίκησης του Δήμου, για να παραστήσουν τους σωτήρες του Γηροκομείου, όμως εμείς όλοι που συμμετέχουμε από το 2011 στους αγώνες κάθε μορφής για να μην κλείσει, γνωρίζουμε πολύ καλά τη στάση κάθε παράταξης. Η αξιωματική αντιπολίτευση σαν συμπολίτευση από το Γενάρη του 2012, που η Μητρόπολη εγκατέλειψε τους ηλικιωμένους, μέχρι το 2014 επί της ουσίας δεν έκανε τίποτα για τις ευθύνες της απέναντί τους . Σαν αντιπολίτευση ο επικεφαλής της συμπλήρωνε τον αυταρχισμό του προέδρου του Δ.Σ. προς μέλη της επιτροπής στήριξης λέγοντας, «Αυτά τραβούσα κι εγώ 3μιση χρόνια που ερχόταν εδώ για να προβληθούν», μηδενίζοντας και τη θετική στάση ενός μέλους της. Καμία δημοτική παράταξη δεν έβαλε ποτέ αίτημα να μπει για συζήτηση το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Σημειώνουμε ότι τέτοιο αίτημα κατατέθηκε 4 φορές από την επιτροπή στήριξης χωρίς ποτέ να περάσει. Στους διάφορους υποψήφιους που θα σπεκουλάρουν πάνω στο θέμα, οφείλουμε να πούμε ότι έχουμε μνήμη και ότι είναι προκλητικό να «παίζουν» κάθε φορά προεκλογικά πάνω στην εγκατάλειψη, την απαξίωση έως και τον εξευτελισμό της τρίτης ηλικίας.
Όλοι όσοι είμαστε 8 χρόνια τώρα σε κοινούς αγώνες, τέτοιους που δεν έχουν γίνει πουθενά, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να λειτουργήσει το Γηροκομείο ολοκληρωμένα με χρηματοδότηση από το κράτος . Για να υλοποιήσει ο Δήμος τη δέσμευσή του, μέσα από τρεις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ ότι θα το αναλάβει.
Ζητάμε:
– Να τελειώσουν άμεσα οι εργασίες.
– Να σταματήσει ο εμπαιγμός των ηλικιωμένων.
Μέλη της επιτροπής στήριξης