Με την 30/2023 Απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, εγκρίθηκε και αναγνωρίστηκε το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας!
Το Σωματείο μας και εδώ είναι γεγονός και στέλνει το μήνυμα της οργάνωσης σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!
Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Τώρα μπαίνει στην ημερήσια διάταξη ο αγώνας για την πραγματική ισχυροποίηση του Σωματείου, για να γίνει αυτό πραγματικό όπλο των συναδέλφων. Ωστόσο, χρειάζεται να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις, αναγκαίες για τη συνέχεια.
Το Καταστατικό που ψηφίστηκε στην ιδρυτική συνέλευση της 19ης Νοέμβρη κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά και κάτι περισσότερο. Όπως ψηφίστηκε, εξέφρασε την πεποίθηση των συναδέλφων να βρεθούν, ήδη από την ίδρυση του Σωματείου, σε αντιπαράθεση με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Πρώτα και κύρια, απέναντι στην προσπάθεια επιβολής των ηλεκτρονικών διαδικασιών στο συνδικαλιστικό κίνημα με τον εν λόγω νόμο, το Καταστατικό προέβλεψε ρητά ότι θα πραγματοποιεί μόνο διά ζώσης εκλογές και συλλογικές διαδικασίες, περιφρουρώντας την πραγματική, ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση. Αντίστοιχα, προέβλεψε ρητά την οικονομική ανεξαρτησία του Σωματείου από το κράτος, ουσιαστικό ζήτημα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, η οποία μέσω του «λογιστικού» ή «οικονομικού» ελέγχου θέλει να βάλει χέρι στα οικονομικά και στη λειτουργία των Σωματείων. Στην ίδια κατεύθυνση, το Σωματείο δεν θα πάει να εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ, το κυβερνητικό Μητρώο Φακελώματος των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Εξασφάλισε τη στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία του Σωματείου, προβλέποντας εκλογές ανά 2 χρόνια. Κόντρα στις καλπονοθευτικές, αντιδημοκρατικές διατάξεις του ν.1264/1982, προέβλεψε την πραγματική ανόθευτη απλή αναλογική, ως εκλογικό σύστημα.
Τα τονίζουμε αυτά, διότι δεν ήταν δεδομένα στην ιδρυτική συνέλευση. Κι αν γενικά, στο ζήτημα των διά ζώσης διαδικασιών κόντρα στις ηλεκτρονικές, υπήρχε ομοφωνία, στα υπόλοιπα ζητήματα διεξήχθη σοβαρή αντιπαράθεση. Ήταν οι δυνάμεις της «Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων» που έθεσαν τα ανωτέρω σοβαρά ζητήματα της δημοκρατικής λειτουργίας (χρόνος εκλογών, εκλογικό σύστημα κ.α.) και της οικονομικής ανεξαρτησίας. Αντίθετα, ήταν οι δυνάμεις της «Επιτροπής Αγώνα» – ΠΑΜΕ, που ήθελαν εκλογές ανά…3 χρόνια (!), που ήθελαν το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα του ν.1264/1982 και που καταψήφισαν (!) την οικονομική ανεξαρτησία του Σωματείου από το κράτος. Και όταν ξέμεναν από επιχειρήματα, επιστράτευαν τα «επιχειρήματα» του τύπου: «δεν θα μας αναγνωρίσουν».
Η ζωή μίλησε και ξανααπέδειξε ότι τα Σωματεία δεν χρειάζεται να πειθαρχούν στον «ρεαλισμό» των νόμων του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων, για να αναγνωριστούν. Είναι η πίεση που δημιουργούν οι εργαζόμενοι. Είναι η αγωνιστική στάση μιας σειράς Σωματείων απέναντι στον νόμο Χατζηδάκη. Στον κλάδο μας, η ύπαρξη Σωματείου στην Αθήνα, η οργή και η αγωνιστική αναζήτηση των συναδέλφων και στην πόλη μας. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ασκουμένων της προηγούμενης χρονιάς. Αυτοί είναι οι όροι που δημιουργούν την αναγκαία πίεση και επιβάλλουν την αναγνώριση των συνδικαλιστικών φορέων, ακόμα και όταν αυτοί βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον αντιδημοκρατικό νόμο.
Στις μαύρες μέρες της αντιλαϊκής κυβερνητικής επίθεσης, του μαύρου νόμου Χατζηδάκη, η ίδρυση ενός Σωματείου σε έναν κλάδο χωρίς προηγούμενη συνδικαλιστική παράδοση, το οποίο εξαρχής αντίκειται σε αυτά, αποτελεί μια πολύ σημαντική θετική εξέλιξη για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Δημιουργεί θετικό προηγούμενο για όσα Σωματεία συγκροτηθούν εξαρχής σε μια κατεύθυνση πραγματικής αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική και τον νόμο Χατζηδάκη.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία θα συνεχίσει να παλεύει με βάση τις παραπάνω δημοκρατικές και αγωνιστικές αρχές. Ζητούμενο είναι η πραγματική μαζικοποίηση του, νομιμοποιημένου πλέον, Σωματείου, αλλά και η οικοδόμηση μιας πραγματικά αγωνιστικής φωνής στο εσωτερικό του.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία θα συνεχίσει να καταθέτει τις δυνάμεις της σε αυτήν την κατεύθυνση. Καλεί μαζικά τους συναδέλφους να γραφτούν στο Σωματείο και να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που θα προκηρυχθούν.