Η υπόθεση με τις προπληρωμένες κάρτες κοινωνικών επιδομάτων

Δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστούμε πως μια βασική παράμετρος των μέτρων της δεξιάς διακυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η εξυπηρέτηση των τραπεζών.

Πραγματικά όλα σχεδόν τα μέτρα και οι αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε τελευταία ανάλυση έχουν κριτήριο την ενίσχυση των τραπεζών συνήθως χωρίς φτιασιδώματα και στα κρυφά. Όχι πως οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στο κοινοβούλιο, και ιδίως όσες κυβέρνησαν κατά καιρούς αυτόν τον τόπο, ακολούθησαν κάποιον διαφορετικό δρόμο. Η κυβέρνηση ωστόσο της Ν.Δ. αποδεικνύεται από τους πλέον πιστούς υπηρέτες των τραπεζιτών και των αδηφάγων προθέσεών τους.

Τελευταίο «κατόρθωμα» της κυβέρνησης είναι αυτό που αφορά τα πιο ευάλωτα και αδύναμα τμήματα του πληθυσμού και τα χρηματικά ποσά που λαμβάνουν με τη μορφή κάθε φύσης επιδομάτων, που φυσικά αντιστοιχούν σε επίπεδο ξεροκόμματου, για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών επιβίωσης. Έτσι από τις 15 Μαρτίου έχει θεσπιστεί η λεγόμενη προπληρωμένη κάρτα μέσω της οποίας στους δικαιούχους των επιδομάτων θα καταβάλλονται τα ποσά που τους αναλογούν.

Προσέξτε όμως. Από τα ποσά αυτά που θα μπαίνουν στις κάρτες, μόνο τα μισά θα είναι διαθέσιμα σαν μετρητά για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες, είτε να καλυφθεί το ενοίκιο για παράδειγμα, ενώ το υπόλοιπο 50% θα είναι διαθέσιμο μόνο για αγορές αγαθών (τρόφιμα ένδυση κλπ) μέσω POS όπως λειτουργούν και οι υπόλοιπες τραπεζικές κάρτες που μπορεί να έχει ο καθένας μας.

Δηλαδή, σώνει και καλά, οι επιδοματούχοι για παράδειγμα που λαμβάνουν το ΚΕΑ (Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης) ή οι μακροχρόνια άνεργοι που λαμβάνουν 200 ευρώ μηνιαία, μόνο τα 100 μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν ή να συμπληρώσουν σε ανάγκες, για τα υπόλοιπα πρέπει να γίνουν …καταναλωτές και μόνο.

Και ξέρετε ποια είναι τα 19 επιδόματα και οι κοινωνικές παροχές που υποχρεωτικά καταβάλλονται μέσω της προπληρωμένης κάρτας;

Ορίστε τα παραθέτουμε : Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), τακτική επιδότηση ανεργίας, επίδομα μακροχρονίως ανέργων, βοήθημα ανεργίας και ανεξαρτήτως απασχολούμενων (τ. ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), ειδικό επίδομα ευάλωτων ομάδων, επίδομα εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα, επίδομα αποκλειστικών νοσοκόμων, επίδομα ξεναγών, επίδομα δασεργατών, απομάκρυνση-διακοπή εργασιών εκδοροσφαγέων, ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων, ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, συμπληρωματική παροχή μητρότητας, επίδομα γονικής άδειας, επίδομα αναδοχής, επίδομα γέννησης και επίδομα παιδιού (Α21). Το τελευταίο από τις 31 Μαΐου.

Ξέρετε επίσης ποιοι είναι οι φορείς που συμμετέχουν προς το παρόν ως ΠΥΠ (Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών);

Δείτε: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Attica Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας…

«ΠΥΠ» λοιπόν μια «κομψή» ονομασία ή φερετζές για να μη καταλάβουμε πως είναι οι τράπεζες πίσω από την ιστορία αυτή, αλλά να το κατανοήσουμε όταν θα τους απευθυνθούμε για την έκδοση της κάρτας. Οι οποίες τράπεζες δεν θα ωφεληθούν μόνο από τα τυχόν διαθέσιμα που θα παραμένουν στις κάρτες των δικαιούχων, αν υποθέσουμε πως όλοι δεν πρόκειται να βγουν «ξένοιαστα» στις αγορές για να καταναλώσουν το σύνολο των διαθέσιμων ποσών στην κάρτα τους, αλλά και από τα καταστήματα που θα χρεώσουν οι τράπεζες προμήθειες καθόλου ευκαταφρόνητες, για κάθε συναλλαγή που θα πραγματοποιηθεί μέσω POS.

Να λοιπόν που κλείνει μια σπουδαία μπίζνα υπέρ των τραπεζών, με όλο αυτό το σκηνικό που είναι σε εξέλιξη.