Η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο που διαλύει τον ΟΑΕΔ και πετάει έξω από το μητρώο ανέργων χιλιάδες ανέργους από τους οποίους στερεί ακόμη και αυτό το πενιχρό επίδομα που λαμβάνουν. Έτσι, φαντάζεται η κυβέρνηση ότι θα βγαίνει με θράσος και θα καμώνεται πως μείωσε το ποσοστό ανεργίας.
Το νομοσχέδιο, με τον άκρως προκλητικό τίτλο «Δουλειές ξανά», έφερε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας με μεγάλη βιασύνη και ένας λόγος γι’ αυτή είναι ότι η συγκεκριμένη “μεταρρύθμιση” αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πακέτων δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν δυναμικά ενάντια στο νομοσχέδιο και στις συκοφαντίες που εξαπέλυσε για άλλη μια φορά ο υπουργός, αποκαλώντας «καταχραστές» τους ανέργους. Πριν λίγες εβδομάδες το κατέθεσε προκειμένου να περάσει από την προσχηματική διαδικασία της διαβούλευσης, κατά την οποία δεν είναι τυχαίο πως έλαβε και τη θετική υποδοχή του ΣΕΒ. Άμεσα οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις των κεντρικών υπηρεσιών του οργανισμού. Ενώ προκήρυξαν 24ωρη απεργία για τις 12 Απρίλη, ημέρα που αναμένονταν η ψήφισή του. Την απεργία μάλιστα αυτή, η διοίκηση του οργανισμού, με όπλο τον άλλο αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νόμο, επίσης του Χατζηδάκη, κατήγγειλε ως παράνομη. Καταγγελία την οποία αποδέχτηκε το πρωτοδικείο και απαγόρευσε την πραγματοποίηση της απεργίας .
Η απεργία τελικά προκηρύχθηκε και από την ΑΔΕΔΥ, ωστόσο η διοίκηση του οργανισμού δεν έχασε ευκαιρία να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με μια κατάπτυστη ανακοίνωσή της: «η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, η οποία ουδέποτε κοινοποιήθηκε στον ΟΑΕΔ αλλά την κήρυξη της οποίας πληροφορηθήκαμε από σχετική ανακοίνωση, ύστερα από σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, είναι επίσης παράνομη. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ που προφανώς δεν θέλουν να συμπράξουν σε μια παρανομία».
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι με τον νέο νόμο: «Είναι η πρώτη φορά μετά την κατάργηση των φορέων (ΟΕΚ και ΟΕΕ), που τα χρήματα που υπήρχαν ως αποθεματικά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, δεν αποτελούν πια αυτοτελή λογαριασμό μέσα στα έσοδα του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, με το νομοσχέδιο προτάσσεται αυτά τα αποθεματικά, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού, παρά για τον σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν, δηλαδή τη στεγαστική πολιτική, τώρα πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για στεγαστική πολιτική και για συναφείς δραστηριότητες, αλλά και για τις υπόλοιπες αρμοδιότητες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, όπως θα μετονομαστεί ο ΟΑΕΔ)». Η κυβέρνηση δηλαδή χωρίς την παραμικρή αναστολή, πρόκειται να βάλει χέρι σε χρήματα που προορίζονταν για παροχές προς τους εργαζόμενους και θα τα κατευθύνει προς άλλες προσφιλείς της οδούς, όπως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ζεστό χρήμα δηλαδή στις τσέπες των επενδυτών.
Επιπλέον οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ επεσήμαναν οτι : «το επίδομα ανεργίας σήμερα, το παίρνει ένα πολύ μικρό ποσοστό ανέργων και είναι ένα πολύ μικρό ποσό. Αντιστοιχεί στο 55% του βασικού μισθού. Όταν σήμερα μια οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με τον βασικό μισθό, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί πολύ περισσότερο ένας άνεργος, να ζήσει με το 55% του βασικού μισθού για όσο διάστημα λαμβάνει αυτό το επίδομα ανεργίας. Άρα, θα περιμέναμε από αυτό το νομοσχέδιο για την αλλαγή του ΟΑΕΔ, και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, να δίνεται περισσότερη στήριξη των ανέργων, να ανέβει, να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας». Το αντίθετο ακριβώς κάνει που θα διαγράψει από τα μητρώα δεκάδες χιλιάδες ανέργους που δε θα δικαιούνται πλέον επίδομα.
Όσο για την πηγή των πόρων που θα εξασφάλιζαν αυτά τα επιδόματα, όπως επιχειρηματολογούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον οργανισμό: «ο ΕΦΚΑ οφείλει στον ΟΑΕΔ πάνω από 10 δισεκατομμύρια. Χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών που έχουν εισπραχθεί για τους σκοπούς της καταπολέμησης της ανεργίας, από το κράτος και δεν έχουν δοθεί ούτε βέβαια φαίνεται η δυνατότητα στο μέλλον να δοθούν».
Τέλος, χαρακτηρίζουν «τιμωρητικό» «για το νέο πλαίσιο που θέτει το νομοσχέδιο αναφορικά με την ανεργία και με το ποινολόγιο των ανέργων”, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο πρέπει κάποιος άνθρωπος να βρεθεί έως και δύο χρόνια εκτός του μητρώου του ΟΑΕΔ και έως έξι μήνες, απλά, εάν δεν επιτύχει σε κατάρτιση που του έχει προταθεί ή αρνηθεί κατάρτιση που του έχει προταθεί».
Πρόκειται για μια σαφέστατη απόπειρα της κυβέρνησης να ενοχοποιήσει τους ίδιους τους άνεργους για την ανεργία τους. Είναι δε αποκαλυπτική και η περίπτωση που αναφέρουν επίσης οι εργαζόμενοι όπου, «προ ημερών ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης που διοργάνωσαν από κοινού ο ΟΑΕΔ με την Google, με 4.000 συμμετέχοντες ανέργους. Δυστυχώς, πιστοποίηση έλαβε μόλις το 20% εξ αυτών. Πρακτικά, με το νέο νόμο, αυτό σημαίνει ότι 3.200 άνεργοι που εντάχθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα, θα τεθούν εκτός μητρώων ΟΑΕΔ για έξι μήνες! Θα τιμωρηθούν δηλαδή, επειδή δεν έλαβαν πιστοποίηση»…