Στα μέσα του Μαΐου, η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα υπέστη εκλογική ήττα. Αυτή αφορούσε την εκλογή της επιτροπής που θα αναθεωρήσει το κληροδοτημένο σύνταγμα από την εποχή της δικτατορίας του Πινοσέτ. Η αναθεώρηση του συντάγματος υπήρξε καρπός των εκτεταμένων κινητοποιήσεων των προηγούμενων ετών και το ίδιο ισχύει και για την εκλογή της επιτροπής αναθεώρησής του, καθώς επιβλήθηκε οι ισχύοντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί να μην έχουν καμία σχέση.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο κατάφερε να εκλέξει μόλις 37 μέλη στην επιτροπή από τα 155 συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι στερείται του ενός τρίτου των ψήφων που είναι απαραίτητες για να εμποδίσει συνταγματικές αλλαγές «μη φιλικές στην αγορά». Ωστόσο οι υποψήφιοι που δε σχετίζονται με κάποιο κόμμα καταλαμβάνουν 65 έδρες. Ίσως εκεί να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας συσχετισμών από την κυβέρνηση του Πινιέρα. Η συμμετοχή στην εν λόγω εκλογική διαδικασία κυμάνθηκε γύρω στο 43%. Άραγε ο μέχρι πρότινος εξεγερμένος λαός της Χιλής, να μην ελπίζει πολλά στην εν λόγω διαδικασία;
Σε κάθε περίπτωση ο νικητής της διαδικασίας θεωρείται ο συνασπισμός Λίστα του Λαού (Lista Del Pueblo).
Παράλληλα, διάφορες ήττες, συνοδευόμενες από εκλογικές εκπλήξεις υπέστη το κυβερνών κόμμα και σε τοπικές εκλογές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Σαντιάγκο, όπου ο συντηρητικός δήμαρχος απέτυχε να επανεκλεγεί, χάνοντας από την Χαβιέρα Ρέγιες του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής (PCCh). Το ίδιο ισχύει και για τις περιφερειακές εκλογές όπου η Καρίνα Ολίβα ενός θεωρούμενου ως «ακροαριστερού» συνασπισμού ονόματι Πλατύ Μέτωπο, έφτασε μέχρι τον τελικό γύρο.
Γενικά η εκτίμηση είναι ότι η δεξιά έχει αποδυναμωθεί, το κέντρο έχει εξαφανιστεί και ότι ο λαός της Χιλής κινείται προς αριστερά.
Σε ομιλία του στη Βουλή στη αρχές του Ιούνη, ο Πινέρα εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκλεγμένη επιτροπή θα «σεβαστεί δεόντως τα όρια και τους κανόνες» της δικαιοδοσίας της και θα «διατηρήσει τις ευκαιρίες και τις ελευθερίες όλων των πολιτών της Χιλής», δηλαδή της οικονομικής ολιγαρχίας ώστε να μην αλλάξει τίποτα. Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι σέβεται την αυτονομία του νέου σώματος, αλλά ελπίζει ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα… στο νερό(!), στην υγεία, στην ποιοτική εκπαίδευση κλπ., δηλαδή ότι θα παραμείνουν όλα αυτά στα χέρια του ιδιωτικού τομέα…
Η Χιλή αναμένεται να διεξάγει προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο του 2021 και για την ώρα τα πράγματα δε δείχνουν καλά για την κυβέρνηση και τη δεξιά γενικώς.
Στις 13 Ιουνίου έγινε γνωστό ότι η πρωτεύουσα Σαντιάγκο μπαίνει σε νέα καραντίνα, παρά το γεγονός ότι η Χιλή έχει επιτύχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά ανοσοποίησης του πληθυσμού μέσω εμβολιασμού στη Λατινική Αμερική. Από τα 19 εκατομμύρια κατοίκων, τα 9 περίπου έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων ενώ πάνω από άλλα 2 εκατομμύρια έχουν λάβει την πρώτη δόση. Είναι η τρίτη φορά που επιβάλλεται αυτό το αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό μέτρο, που χτυπά κυρίως τους φτωχούς που ζουν από μεροκάματο σε μεροκάματο. Είναι δύσκολο να μην θεωρηθεί αυτή η απόφαση ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης του Πινιέρα να προλάβει τις εξελίξεις που φαίνεται να βαίνουν εναντίον της.