Την ίδια ώρα που αντιμέτωπα με την ακρίβεια, που καλπάζει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, βρίσκονται τα πλατιά λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, τα υπερκέρδη εταιρειών, οι οποίες έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, έχουν εκτιναχθεί. Οι εταιρείες αυτές βέβαια απολαμβάνουν την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ που φροντίζει να τους προσφέρει αφειδώς, παντός τύπου φοροελαφρύνσεις ή ακόμη και φοροαπαλλαγές ενώ τσακίζει, με φοροληστρικά μέτρα τα λαϊκά εισοδήματα.
Όχι πως και πριν έναν χρόνο δεν υπήρχε ακρίβεια και δεν ακολουθούσαν επίσης αυξητική πορεία τα κέρδη των ίδιων εταιρειών, ωστόσο η όξυνση αυτής της κατάστασης, σε αυτό ακριβώς το διάστημα, αποδεικνύει πόσο παραπλανητικό και έωλο ταυτόχρονα είναι το επιχείρημα και της κυβέρνησης της ΝΔ, ότι η ακρίβεια σε αγαθά και ενέργεια είναι “εισαγόμενη” και οφείλεται αποκλειστικά στον πόλεμο στην Ουκρανία και καθόλου στην οικονομική πολιτική της. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη και το είδος αυτών των επιχειρήσεων που έχουν στήσει κανονικό γλέντι σε βάρος του λαού που αδυνατεί πλέον να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα και προσπαθεί απεγνωσμένα να μειώνει συνεχώς την ικανοποίηση ακόμη και ζωτικών του αναγκών.
Άλλωστε αυτό παραδέχεται ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Μεγαλύτερη ώθηση στον πληθωρισμό της Ελλάδας δημιουργούν τα υπερκέρδη λίγων μεγάλων επιχειρήσεων». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2022, οι 150 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, που δημοσίευσαν αποτελέσματα -συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των επενδυτικών και των ασφαλιστικών εταιρειών – εμφάνισαν καθαρά κέρδη συνολικά 10,41 δισ. ευρώ, σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση κατά 303,6%! Ενώ ταυτόχρονα τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ έδειξαν ότι ο μέσος πραγματικός μισθός συρρικνώθηκε κατά 7,4%.
Για να έχουμε μια εικόνα για το ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις, ενδεικτικά αναφέρουμε: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Jumbo, Aegean, ΟΛΠ, Cenergy, Βιοχάλκο, Autohellas, Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ. και βέβαια οι τράπεζες. Αυτές είναι κάποιες από τις 150 συνολικά επιχειρήσεις, οι οποίες σημείωσαν το 2022 ρεκόρ κερδών για κύκλο εργασιών: 106,85 δισ. ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο μισό ΑΕΠ της χώρας, λειτουργικά κέρδη: 14 δισ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία: 10,41 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο αριθμός των εταιρειών αυτών είναι μικρότερος σε σχέση με την προηγούμενη υψηλή επίδοση της ελληνικής αγοράς, η οποία ήταν το 2009, συνειδητοποιεί κανείς ότι από την πίτα των κερδών που συνεχώς αυξάνεται τρώνε όλο και λιγότεροι, κάτι που άλλωστε αποτελεί στρατηγική επιλογή της πολιτικής της ΝΔ.