Η περίπτωση των ξεναγών
Λίγες εβδομάδες μετά την καραντίνα, τα αυστηρά μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών, τα πρόστιμα και την τρομοκρατία σε δρόμους και ΜΜΕ λόγω της πανδημίας, έρχεται η ώρα της άρσης κάθε μέτρου και κάθε πρωτοκόλλου. Η κυβέρνηση σπεύδει να αναιρέσει ένα ένα τα μέτρα που είχε πάρει με σκοπό να επανέλθει η χώρα στην πολυπόθητη «κανονικότητα». Και «κανονικότητα» στην περίπτωση της Ελλάδας σημαίνει, κυρίως για την κυβέρνηση, επαναλειτουργία του τουριστικού κλάδου, ώστε η χώρα να προλάβει εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν να κερδίσει το στοίχημα των πολλών εκατομμυρίων.
Σε λίγες μέρες θα επιτραπούν οι διεθνείς πτήσεις από και προς μεγάλο αριθμό χωρών, ενώ οι ξενοδόχοι και οι καταστηματάρχες δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Η Ελλάδα προβάλλεται ως ο απόλυτος Covid-free προορισμός για φέτος. Με ποιο τίμημα, όμως, για τους εργαζόμενους θα εκκινήσει η τουριστική «βιομηχανία»;
Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι εργαζόμενοι του τουρισμού καλούνται, όχι πια να μείνουν στα σπίτια τους, αλλά να βγουν έξω, να εργαστούν, να συγχρωτιστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολίτες προερχόμενους από άλλες χώρες, οι οποίοι θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις (διαγνωστικό τεστ, θερμομέτρηση, υπεύθυνη δήλωση, καραντίνα κλπ). Ξαφνικά η υγειονομική πτυχή των ταξιδιών υποβαθμίζεται και οι εργαζόμενοι καλούνται να πειθαρχήσουν.
★★★
Ένας κλάδος που καλείται να δώσει «το παρόν» είναι και αυτός των ξεναγών. Αν και η κυβέρνηση εξέδωσε βιαστικά κάποια μέτρα ασφαλείας στις μετακινήσεις και σε μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους, προκύπτει ότι κάθε αρχαιολογικός χώρος τα εφαρμόζει κατά το δοκούν, ενώ για τη χρήση μάσκας από τον ξεναγό γίνεται μια αυστηρή σύσταση -συνιστάται οι ξεναγούμενοι απλώς κρατούν αποστάσεις. Οι αντιφάσεις της κυβέρνησης, η βιασύνη και η προχειρότητα με την οποία επιβάλλει την επιστροφή στην “κανονικότητα” έχει κάνει πολλούς ξεναγούς να σκέφτονται την επιστροφή τους στην εργασία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το εισόδημά τους.
Η αβεβαιότητα για την άσκηση του επαγγέλματος στην παρούσα φάση διατυπώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) στο πρόσφατο δελτίο τύπου, όπου κάνουν έκκληση στα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομίας, Εργασίας να ακούσουν τα αιτήματά τους.
Μεταξύ άλλων, ζητούν:
✓ να επεκταθεί το μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, με όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που δόθηκαν στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους,
✓ από το μήνα Ιούλιο και μετά, εφόσον ο τουρισμός παραμένει σε τέλμα και η απώλεια εργασίας συνεχίζεται, (σημειώνουμε ότι, το άνοιγμα των ξενοδοχείων δε σημαίνει έναρξη εκδρομών και ξεναγήσεων), ζητούν να ενταχθούν, ως άνεργοι στην τακτική επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ χωρίς προϋποθέσεις,
✓ να δοθεί ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ξεναγούς μέχρι το 2022,
✓ να μετατεθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις και να γίνουν διευκολύνσεις στις πληρωμές,
✓ τέλος, οι ξεναγοί ζητούν την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκό́λλων στους χώρους εργασίας τους και υποβολή σε εβδομαδιαία δωρεάν τεστ σε όσους εργάζονται.
Οι ξεναγοί δεν είναι οι μοναδικοί που καλούνται να βγάλουν ασπροπρόσωπη την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Μια σειρά εργαζομένων στον τουρισμό συνεχίζουν χωρίς πρωτόκολλα και εργασιακά δικαιώματα: παραγκωνίζονται και διακινδυνεύουν πίσω από το σύνθημα “Restart Tourism”.