Ανάγκη άμεσα να ξεκινήσουν μαζικές κινητοποιήσεις
και απεργιακός αγώνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο
Καθώς ο χρόνος ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση πλησιάζει και η ανησυχία απλώνεται μέσα στους εργαζόμενους, όσο πληροφορούνται για τις βαριές αντεργατικές – αντισυνδικαλιστικές διατάξεις του, το ζήτημα για την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων για την απόκρουσή του τίθεται με ένταση.
Οι εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ιδιαίτερα οι ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν κομβικό ρόλο και σοβαρή ευθύνη για το αν θα μπορέσει έγκαιρα να αναπτυχθεί ένα πανεργατοϋπαλληλικό μαζικό μέτωπο αποτροπής της ψήφισης του νομοσχεδίου. Η στάση των κυρίαρχων δυνάμεων που ελέγχουν τα ανώτερα ηγετικά συνδικαλιστικά όργανα επιδρά εξαιρετικά αρνητικά σε όλη αυτή την προσπάθεια, όπως έχει φανεί από την αδρανή στάση τους όλους τους μήνες που ήταν γνωστό ότι ετοιμάζεται το νομοσχέδιο αλλά ακόμα και τώρα που τα πράγματα έχουν φτάσει στο πάρα πέντε και εξακολουθούν ή να μην παίρνουν αποφάσεις κινητοποιήσεων ή να συζητούν αποφάσεις που δεν ξεφεύγουν από τη γνωστή τακτική να γίνει την τελευταία στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου κάποια κινητοποίηση, η οποία δεν αρκεί, ασφαλώς, για να φέρει την ανάσχεση του νομοσχεδίου.
Ήδη αυτό πιστοποιεί η στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που μέχρι τις 21.5 οι κινήσεις της είχαν εξαντληθεί σε δυο μικρά δελτία τύπου-γενικόλογα «σχόλια» για το κυβερνητικό νομοσχέδιο (τα οποία είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έλεγαν κουβέντα για τα αντισωματειακά και αντιαπεργιακά μέτρα που περιέχει), σε μια συμμετοχή με τηλεδιάσκεψη σε «κοινωνικό διάλογο» με τον υπουργό Εργασίας και σε μια συνέντευξη Τύπου, ενώ η σύγκληση των Οργάνων της Συνομοσπονδίας για λήψη αποφάσεων δράσης της προαναγγέλθηκε για τις επόμενες μέρες.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 17.5 πήρε μια αναιμική απόφαση για προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 3 του Ιούνη που «ταυτόχρονα, απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Γ.Σ.Ε.Ε., ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας». Η απόφαση ληφθηκε με ψήφους των παρατάξεων ΔΗΣΥΠ (ΚΙΝΑΛ), ΠΑΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και με τη ΔΑΚΕ να αποχωρεί απο τη συνεδρίαση κατά την έναρξή της.
Σε παρόμοιο κλίμα κινούνται και οι υπόλοιπες ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις (π.χ. το Δ.Σ της Ομοσπονδίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ) δεν κατέληξε σε απόφαση στην συνεδρίασή του αυτή την εβδομάδα).
Το ΕΚΑ ανακοίνωσε οτι θα πραγματοποιήσει σύσκεψη (θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω YouTube) καλώντας τα σωματεία μέλη του την Τρίτη 25 Μαίου στις 5.00 το απόγευμα στο Κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ για να ενημερώσει νομικά τα σωματεία του για τις θέσεις του απέναντι στο νομοσχέδιο και για την «αντίδραση» απέναντι σε αυτό. Στη σύσκεψη θα παρέμβει η ΕΡΓ.Α.Σ και θα καταθέσει τις προτάσεις της.
Παρά τις δυσκολίες είναι ανάγκη να δυναμώσουν οι προσπάθειες και οι πιέσεις προς τις διοικήσεις των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για την ενημέρωση των εργαζόμενων, τη σύγκληση συνελεύσεων και τη λήψη αποφάσεων απεργιακού αγώνα και συλλαλητηρίων που να μην περιορισθούν μόνο σε μια κινητοποίηση παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου.